• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 7.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.9°C / 1.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  79%

Πρεμιέρα της νέας γερμανικής κυβέρνησης με... μέτρα για την πανδημία

 • A-
 • A+

Στη νέα εποχή, χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, εισήλθε κι επισήμως η Γερμανία με τους ηγέτες των SPD, FDP και Πρασίνων να ανακοινώνουν τους στόχους και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Ο νέος καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς, προτού καν ξεκινήσει να μιλά για τον τρικομματικό συνασπισμό και τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της πανδημίας, προαναγγέλλοντας νέα «αποφασιστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας». «Η κατάσταση είναι σοβαρή» είπε ο Ο. Σολτς ανακοινώνοντας τη δημιουργία ομάδας μόνιμου ομοσπονδιακού προσωπικού, η οποία θα εγκατασταθεί στην καγκελαρία και θα καταρτίζει μια καθημερινή καταγραφή της κατάστασης στη χώρα.

Χαμόγελα και... αβρότητες μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων περιλάμβανε η σημερινή ανακοίνωση της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Έδωσε, μάλιστα, το στίγμα και για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, μια συζήτηση που κινείται «ζωηρά» στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας «τα τρία κόμματα είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός είναι η έξοδος από αυτή την πανδημία. Σε εγκαταστάσεις στις οποίες μένουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το υγειονομικό προσωπικό θα πάρει νέο μπόνους λόγω του μεγάλου βάρους που φέρει και τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να διατεθεί για το σκοπό αυτό 1 δισ. ευρώ.

Όλαφ Σολτς, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία μπαίνει κι επισήμως στη μετά Μέρκελ εποχή

«Είναι στο χέρι μας, μαζί, να αντιμετωπίσουμε αυτό το 4ο κύμα. Η νέα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση» είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Μετά τις δηλώσεις για την πανδημία ο Όλαφ Σολτς μίλησε για τη νέα κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «μια συμμαχία επί ίσοις όροις», ενώ σχολίασε ότι «είμαστε ενωμένοι στη θέλησή μας να βελτιώσουμε τη χώρα. Ο στόχος αυτής της συμμαχίας δεν είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής, αλλά μια πολιτική μεγάλης αποτελεσματικότητας».

Μετά τον νέο καγκελάριο, τον λόγο πήραν κατά σειρά οι ηγέτες των άλλων τριών κομμάτων, Ρόμπερτ Χάμπεκ (συμπρόεδρος των Πρασίνων), Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), Αναλένα Μπέρμποκ (συμπρόεδρος των Πρασίνων).

Ο Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε σχετικά «γνωρίσαμε τον Σολτς ξανά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδειξε ότι είναι δυνατός ηγέτης που θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλό μέλλον». Επιπλέον, τόνισε, έχει θέσει αξίες που εκπροσωπούν πολύ περισσότερους πολίτες από τους ψηφοφόρους του SPD, των Πρασίνων και του FPD. 

«Γι αυτό ο Ολαφ Σολτς θα είναι ένας ισχυρός Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», είπε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει θέσει φιλόδοξους στόχους» και αντιμετωπίζει «με ταπεινοφροσύνη τις προκλήσεις» που έχει μπροστά της. 

Οι διακηρύξεις και οι «συναινέσεις»

Μεταξύ άλλων στις 177 σελίδες της κοινής διακήρυξης αναφέρονται: 

 • Μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
 • Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί σα 12ευρώ /ανα ώρα. Μετά την προσαρμογή, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω προσαρμογές. 
 • Θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, για την «πράσινη ενέργεια»
 • Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων. Ετσι θα ελέγχεται η ποιότητα, θα εμποδίζεται η επιμόλυνση με άλλες ουσίες και θα διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων
 • Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό. Στις περιοχές που καταγράφεται έλλειψη προσφοράς στη στέγαση, τα ενοίκια θα επιτρέπεται να αυξάνονται έως 11% για μια τριετία, αντί για το 15% που ισχύει τώρα. 
 • Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης
 • Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα. Στο άρθρο 3 του Βασικού Νόμου θα προστεθεί η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα.
 • Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
 • Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών.

Μια συμφωνία «επί ίσοις όροις» παρουσίασαν οι ηγέτες των SPD, FDP και Πρασίνων, με όλες τις πλευρές να αισθάνονται ότι μπορούν να «πουλήσουν» ως θετική την τρικομματική κυβέρνηση στα κομματικά τους ακροατήρια.

Το μοίρασμα των υπουργείων

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ως εξής την κατανομή των υπουργείων: 

SPD: Καγκελαρία, υπουργείο Εσωτερικών, Αμυνας, Οικισμών και Εργων, Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Υγείας, Οικονομικής Συνεργασίας. 

Πράσινοι: Οικονομίας και Κλίματος (Περιβάλλοντος), Εξωτερικών, Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης

FDP: Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Παιδείας και Ερευνας

Μήνυμα προς την Τουρκία από τα τρία κόμματα

Η Προγραμματική Συμφωνία των SPD, FDP και Πρασίνων, περιλαμβάνει ιδιαίτερες αναφορές και για την Τουρκία αναφέροντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα είναι «μαζικά περιορισμένα» και τονίζοντας ότι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν θα κλείσουν κεφάλαια και δεν θα ανοίξουν νέα.

«Η Τουρκία παραμένει για μας, παρά τις ανησυχητικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, ένας σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος του ΝΑΤΟ. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με καταγωγή από την Τουρκία δημιουργεί μια ιδιαίτερη εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας και αποτελεί ασφαλώς κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν δραστικά περιοριστεί. Για αυτό δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό. Θα δώσουμε πνοή στην ατζέντα διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας και θα επεκτείνουμε την ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα νεολαίας», αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την Τουρκία, η Συμφωνία αναφέρεται σε μια «περιοριστική πολιτική» και «πιο δεσμευτικούς κανόνες». «Θέλουμε να διαμορφώσουμε, μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, έναν αντίστοιχο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Τασσόμαστε υπέρ και ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό εξαγωγών όπλων. Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την κοινή θέση της ΕΕ με τα οχτώ κριτήρια που έχουν τεθεί, αλλά και με τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης για την εξαγωγή όπλων και άλλων εξοπλισμών σε ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο. Μόνο σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς κατά τρόπο κατανοητό για την κοινή γνώμη, ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν εγκρίνουμε εξαγωγές όπλων σε κράτη που μπορεί να αποδειχθεί άμεσα ότι συμμετέχουν στον πόλεμο της Υεμένης», επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, η Προγραμματική Συμφωνία αναφέρει ότι η ΕΕ και η Γερμανία «δεν θα πρέπει να είναι ευάλωτες σε εκβιασμούς» και επισημαίνει: «Θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο άνθρωποι να εργαλειοποιούνται για γεωπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Για αυτό υπερασπιζόμαστε συμφωνίες κράτους δικαίου με τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή σελίδας στη Γερμανία
Μια νέα πολιτική εποχή ξεκινάει στην ευρωπαϊκή υπερδύναμη, με τον σοσιαλδημοκράτη νικητή των εκλογών του Σεπτεμβρίου να διαδέχεται μετά από 16 χρόνια τη «σιδηρά» Άνγκελα Μέρκελ.
Αλλαγή σελίδας στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντίο» Μέρκελ με υποχρεωτικότητα και λοκντάουν
Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση της Μέρκελ και του νέου καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων, με στόχο να υπάρξει «οδικός χάρτης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Αντίο» Μέρκελ με υποχρεωτικότητα και λοκντάουν
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ: Απόφαση με μεγάλο αντίκτυπο η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό
Η συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας «ήταν επιτυχής και είναι μέχρι και σήμερα επωφελής και για τις δύο πλευρές», υπερασπίζεται την απόφασή της η απερχόμενη καγκελάριος, κάνοντας τον απολογισμό της 16χρονης θητείας...
Μέρκελ: Απόφαση με μεγάλο αντίκτυπο η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ανταπόκριση από τη Γερμανία των ομοσπονδιακών εκλογών
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Η «Εφ.Συν.» έζησε από κοντά τον παλμό στις τελευταίες συγκεντρώσεις των βασικών υποψηφίων.
Ανταπόκριση από τη Γερμανία των ομοσπονδιακών εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Ερχεται διπλή ήττα στο «αντίο» Μέρκελ
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία όπου θα διεξαχθούν και τοπικές εκλογές.
Ερχεται διπλή ήττα στο «αντίο» Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Μέρκελ ρίχνει ο Σόιμπλε το φταίξιμο για τα χάλια του CDU
Με την απόφασή της το 2018 να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU, αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκάλεσε έμμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επίδοξος...
Στη Μέρκελ ρίχνει ο Σόιμπλε το φταίξιμο για τα χάλια του CDU

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας