• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
European Union, 2020

Αλλαγή γραμμής του ECDC για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων

 • A-
 • A+

Το ECDC μόλις δημοσίευσε μια νέα ταχεία αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 στην Ευρώπη.

Πρόσφατα σενάρια μοντελοποίησης που διεξήγαγε το ECDC δείχνουν ότι η δυνητική επιβάρυνση της νόσου στην Ευρώπη από την μετάλλαξη Δέλτα θα είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων στο σύνολο του πληθυσμού.

«Από τις αρχές του έτους, έχουμε δει μια ταχεία ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη που απέτρεψε με επιτυχία θανάτους και μείωσε τις νοσηλείες και τη μετάδοση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν υποπληθυσμοί και ηλικιακές ομάδες στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από την επιθυμητή, ακόμη και σε χώρες που έχουν επιτύχει καλή συνολική εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμόν. 

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από το COVID-19 και τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να επικεντρωθούμε επειγόντως στην κάλυψη αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα».

Επί του παρόντος, λιγότερο από το 70% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό εμβολιασμού που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άπλετο χώρο στον ιό να εξαπλωθεί.

Επειδή τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι των σοβαρών συνεπειών της λοίμωξης COVID-19, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία COVID-19 θα αφορά ανεμβολίαστα άτομα, ιδίως ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες κινδύνου. Συνεπώς, το σημερινό συνολικό επίπεδο εμβολιασμού στην Ευρώπη θα είναι ανεπαρκές για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από τα κρούσματα και τις νοσηλείες COVID-19 κατά τους χειμερινούς μήνες και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του COVID-19 σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδίως στους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τις αρχές δημόσιας υγείας. Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα κενά ανοσίας στον ενήλικο πληθυσμό και να εξασφαλίσει αποτελεσματική και ισότιμη κάλυψη σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα τα άτομα άνω των 40 ετών. Αυτό γίνεται για να αυξηθεί η προστασία από τη μόλυνση λόγω εξασθένησης της ανοσίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συνιστάται το νωρίτερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωτογενούς προγράμματος.

Η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού απαιτεί χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων επέρχεται μόνο δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξασθένησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου κατά της λοίμωξης και της μετάδοσης, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ή να επανεισάγονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Η παρακίνηση των ανθρώπων να ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς οδεύουμε προς το χειμώνα και την εορταστική περίοδο, όταν περισσότεροι άνθρωποι θα ταξιδεύουν και θα συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.

«Γνωρίζω ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία στο σύνολό της για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του επιλέξιμου πληθυσμού, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας», τόνισε η Α. Αμόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα ζητά το ECDC από τις χώρες της Ε.Ε. για την ευλογιά των πιθήκων
Τις καλεί να επικαιροποιήσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων, φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας.
Μέτρα ζητά το ECDC από τις χώρες της Ε.Ε. για την ευλογιά των πιθήκων
ΕΥΡΩΠΗ
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον χάρτη καταγράφονται τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας και όχι οι νοσηλείες και οι ανθρώπινες απώλειες.
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
Μια νέα προσέγγιση για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. θα εγκρίνουν σήμερα οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, εστιάζοντας στον ατομικό κίνδυνο υγείας του ταξιδιώτη και όχι στη χώρα αναχώρησης.
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ξεκινά η γαλλική προεδρία στην Ε.Ε.
«Πολίτης σημαίνει καθήκοντα και δικαιώματα. Πρώτα έρχονται τα καθήκοντα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλάι του την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη της γαλλικής...
Με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ξεκινά η γαλλική προεδρία στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Όμικρον «δαγκώνει»
Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι χώρες εξακολουθούν να παλεύουν με την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το στέλεχος Όμικρον σαρώνει τον πληθυσμό.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Όμικρον «δαγκώνει»
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
Η Ελλάδα ενημέρωσε την Κομισιόν εντός του Σαββατοκύριακου, λιγότερες δηλαδή από τις προβλεπόμενες 48 που απαιτούν οι θεσμοί. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία, η οποία ενημέρωσε την Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου.
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας