Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.1°
4 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.6° 22.0°
3 BF
45%
Ιωάννινα
Θύελλα
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
32%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.0° 23.5°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 23.2°
2 BF
57%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.3° 25.0°
3 BF
55%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.7°
4 BF
56%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.7°
1 BF
60%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.1° 23.9°
4 BF
43%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.2° 22.4°
3 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
29.3° 24.8°
5 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.0° 24.3°
3 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
3 BF
53%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.7° 24.2°
2 BF
59%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία

Αυστηρότερα μέτρα τύπου lockdown είναι πιθανό να εφαρμοστούν σύντομα στη Γερμανία, καθώς οι ειδικοί εισηγούνται πιο δυναμική αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να γίνει το υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε σχετικά στην Die Zeit «εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν. Όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

«Ο Κανόνας 2G, ο οποίος αποτελεί σε αυτή τη φάση βασικό εργαλείο της στρατηγικής πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων, «είναι σημαντικός, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό», τονίζει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» και ζητά να περιοριστούν οι επαφές, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και κυρίως να κλείσουν τελείως οι «εστίες» μόλυνσης, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ.

Εξηγεί, ακόμη, ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων στη χώρα ανέρχεται σε περίπου 15 εκατομμύρια με την κινητικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να εξαπλώνεται πιο γρήγορα. «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ελλιπή και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Βίλερ υποστηρίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν το σωστό μέτρο», αλλά παραπέμπει ταυτόχρονα και στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «εφόσον έχουν δοκιμαστεί όλα και ένα μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μη θέλει να εμβολιαστεί, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός». Αυτή την άποψη την συμμερίζομαι κι εγώ, καταλήγει ο επικεφαλής του «Ρόμπερτ Κοχ».

Ωστόσο, δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας στη χώρα, αναφέρει ότι το 72% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού με ένα 20% να δηλώνει αντίθετο. Αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες μόνο σε ποσοστό 4%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τα ποσοστά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι άνω του 85%, ενώ στην περίπτωση των Φιλελευθέρων (FDP) βρίσκονται στο 59% και της Αριστεράς στο 72%. Συντριπτικά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 70% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με το 27% να διατυπώνει διαφορετική άποψη.

Υπό το βάρος της επέλασης του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ ενός τέτοιου μέτρου.

Ο συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου Ούλριχ Μπάτις δηλώνει στην «Neue Osnabruecker Zeitung» χωρίς επιφύλαξη ότι «ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν απολύτως δικαιολογημένος - για την προστασία της ζωής άλλων ανθρώπων» και θεωρεί ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές σε αυτό το σημείο. «Ο προληπτικός εμβολιασμός πολιτών κατά του κορονοϊού καλύπτεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την προστασία της ζωής των άλλων ανθρώπων», τονίζει ο συνταγματολόγος και επισημαίνει ότι αυτός ο εμβολιασμός «μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό». Είναι πλέον ξεκάθαρο, αναφέρει, ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα εναντίον του τέταρτου κύματος, «είναι πλέον πολύ αργά για αυτό», λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε ένα μελλοντικό νέο κύμα», εξηγεί.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ Φραντς Τ. Μάιερ, ο οποίος θεωρεί «θεμελιωδώς συμβατό» με το Σύνταγμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Όλα εξαρτώνται από το αν συντρέχουν καλοί λόγοι και αν υπηρετείται η αναλογικότητα. Η ελευθερία ενός ατόμου τελειώνει εκεί που κινδυνεύει η ελευθερία και η υγεία των άλλων. Αυτό ισχύει και εδώ, εφόσον δεν επιτύχει η εκστρατεία εμβολιασμού», προσθέτει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν «θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα ή να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KV) του Βερολίνου τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός εθνικού lockdown για τους ανεμβολίαστους και ζήτησε μάλιστα συμμετοχή τους στα έξοδα νοσηλείας τους, σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό. «Ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων θα μας οδηγήσει στην καταστροφή και το σύστημα υγείας μας σε τεράστια επιβάρυνση. Μόνο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πάμε μπροστά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων από την πλευρά της ζητά να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, Γκέραλντ Γκας, προειδοποιεί ωστόσο, σε δηλώσεις του στον Όμιλο Funke, ότι η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί στην κοινωνία με πολύ υπεύθυνο τρόπο και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Γκας, πρέπει να δημιουργήσει ένα «επιτελείο πανδημίας», προκειμένου να συντονίζει συνεχώς όλα τα μέτρα και τις διαφορετικές παραμέτρους.

Συνταγματική και επιβεβλημένη θεωρεί την εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ο Πρωθυπουργός της Βάδης - Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν (Πράσινοι). Σε άρθρο για την «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που υπογράφει από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU), τονίζεται ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών. Αντιθέτως, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ανακτήσουμε την ελευθερία μας». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) και ζήτησε κεντρική απόφαση από την ομοσπονδία.

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, σημείωσε ότι «δεν θα έλυνε το σημερινό, οξύ πρόβλημα, καθώς το αποτέλεσμα θα ερχόταν με μεγάλη καθυστέρηση». Όπως είπε, τώρα απαιτείται περιορισμός των επαφών και καλός συντονισμός. Ο κ. Σπαν αναγνώρισε πάντως ότι «πολλοί Πρωθυπουργοί ομόσπονδων κρατιδίων τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού», αλλά έθεσε ταυτόχρονα ζήτημα «ελευθερίας και ευθύνης» και τόνισε ότι οι πολίτες «έχουν πρώτα από όλα ηθική και κοινωνική υποχρέωση να εμβολιαστούν».

Ανεφάρμοστο θεωρεί τον υποχρεωτικό γενικό εμβολιασμό ο υποψήφιος Αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, θεωρώντας και αυτός ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα έγκαιρα. Ο κ. Μερτς, μιλώντας στο ARD, εξέφρασε επιπλέον και επιφυλάξεις σχετικά με το εάν κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικά αποδεκτό και παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει κανείς κάτι τέτοιο σε όσους συστηματικά αρνούνται». Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τάχθηκε υπέρ της γενικής εφαρμογής του Κανόνα 2G (πρόσβαση σε εμβολιασμένους και ιαθέντες) σε όλη τη Γερμανία, καθώς, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα ήταν ένας πολύ ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος» για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Έτσι, κανένας ανεμβολίαστος βουλευτής δεν θα πατούσε το πόδι του στη Βουλή και κανένας ανεμβολίαστος ποδοσφαιριστής δεν θα πατούσε το πόδι του στο γρασίδι. Αυτό το μέτρο θα καθιστούσε περιττή και τη συζήτηση για μια γενική απαίτηση εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Μερτς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας