Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) οι δέκα πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του, μόνος στόχος του είναι να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα της οικονομίας και χρησιμοποιεί την υπόθεση Καβαλά για αντιπερισπασμό.
Ο χαρακτηρισμός ενός διπλωμάτη από μια χώρα ως «persona non grata» συνήθως σημαίνει ότι το άτομο απαγορεύεται πλέον να παραμείνει στη χώρα αυτή και απελαύνεται. Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Φινλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας, που ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον ακτιβιστή και φιλάνθρωπο Καβαλά.
Ωστόσο, η διπλωματική κρίση συμπίπτει με την κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας στις αγορές, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας -με εντολή Ερντογάν- να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού ως μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που μαστίζει τη χώρα.
Ο επικεφαλής του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, σχολίασε μέσω Twitter σχετικά ότι ο Ερντογάν «σπρώχνει τη χώρα στον γκρεμό. Ο μόνος λόγος που κάνει αυτές τις κινήσεις δεν είναι να προστατέψει το εθνικό συμφέρον, αλλά να δημιουργήσει τεχνητούς λόγους για την καταστροφή της οικονομίας».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής ηγέτης του Καλού Κόμματος, Γιαβούζ Αγκιραλίογλου, είπε: «Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Πρέπει να επιστρέψουμε στην πραγματική ατζέντα και το βασικό πρόβλημα της χώρας μας, την οικονομική κρίση».
Σύμφωνα δε με τον Σινάν Ουλγκέν, επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» EDAM και πρώην διπλωμάτη, «ο χρόνος που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν άκυρος, καθώς η Τουρκία έπρεπε να αναβαθμίσει την εξωτερική της πολιτική, μένοντας μακριά από τις εντάσεις των τελευταίων χρόνων».
«Ελπίζω ακόμη ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει στις απελάσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρο άνευ προηγουμένου μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής εργάζεται σκληρά για να βρει μια πιο αποδεκτή φόρμουλα. Αλλά ο χρόνος τελειώνει», κατάληξε με ανάρτησή του στο Twitter.
Την ίδια ώρα εκφράζονται ελπίδες ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν προχωρήσει τελικά στην απέλαση των διπλωματών, καθώς δεν πραγματοποιεί πάντα τις απειλές του.
Άλλωστε το 2018 είχε πει ότι η Τουρκία θα κάνει μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα, έπειτα από κάποια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά τελικά οι εισαγωγές και οι πωλήσεις τους συνεχίστηκαν χωρίς καμία απώλεια. Πέρυσι, κάλεσε τους Τούρκους να σταματήσουν να αγοράζουν γαλλικά προϊόντα, για να «τιμωρήσουν» τον Εμανουέλ Μακρόν και την «αντι-ισλαμική ατζέντα του», αλλά ούτε αυτό υλοποιήθηκε τελικά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας