• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.8°C / 36.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 36.6°C
  4 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 36.6°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 33.9°C
  4 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.9°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.7°C
  2 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.8°C / 36.0°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  39%

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέφσκι με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

Pascal Rossignol, Pool Photo via AP

Σε πορεία σύγκρουσης Πολωνία-Ε.Ε. με απειλές για... Pol-exit

 • A-
 • A+
Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Πολωνία κλιμακώνει τη μάχη της με την Ε.Ε., αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας - ουσιαστικά ένα δικαστήριο-μαριονέτα - εξέδωσε απόφαση με την οποία αμφισβητεί τη νομική τάξη της Ένωσης. Πολιτικοί, δικηγόροι και βουλευτές προειδοποιούν τώρα ότι η Βαρσοβία έχει ξεπεράσει μια κόκκινη γραμμή.

Η απόφαση που ανατρέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

«Η προσπάθεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει στο πολωνικό δικαστικό σύστημα παραβιάζει την αρχή της υπεροχής του πολωνικού συντάγματος», αποφάνθηκε το δικαστήριο το βράδυ της Πέμπτης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η απόφαση επιτρέπει στη Βαρσοβία να αγνοήσει μια θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε.που κατοχυρώνεται στις Συνθήκες - την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. «Για όλα όσα σχετίζονται με το άρθρο 19 [της Συνθήκης], ιδίως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε. δεν ισχύει στην Πολωνία», δήλωσε στο politico ο Γιάκουμπ Γιαραζέφσκι από τη Democracy Reporting International. «Πρόκειται για άμεση αμφισβήτηση του δικαίου της Ε.Ε σε πρωτοφανή κλίμακα».

Τώρα οι Βρυξέλλες λένε ότι η ξεκάθαρη απάντηση θα έρθει από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε.. «Το ΔΕΕ δεν θα διστάσει να λάβει δραστικά μέτρα για να προστατεύσει την ακεραιότητα της έννομης τάξης της Ε.Ε.», δήλωσε ο Γιαραζέφσκι. Το δικαστήριο «έχει αρκετές υποθέσεις σε εκκρεμότητα, για παράδειγμα σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, όπου το δικαστήριο θα μπορούσε να αποφανθεί ότι το κράτος δικαίου έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε τα εντάλματα από την Πολωνία δεν θα πρέπει πλέον να εκτελούνται».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν δημοσιευθεί, από την κυβέρνηση, στην επίσημη εφημερίδα της Πολωνίας.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ήδη ότι ένας από τους δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση της Πέμπτης διορίστηκε παράνομα. Δύο άλλοι έχουν διοριστεί με παρόμοιο τρόπο.

Άμεση, αλλά «χλιαρή» η πρώτη απάντηση των Βρυξελλών

Η Κομισιόν, η εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. απάντησε με ταχύτητα (αν όχι με δύναμη), επαναλαμβάνοντας την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε. και την αρχή ότι οι αποφάσεις του ΔΕΕ είναι δεσμευτικές. «Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών της βάσει των Συνθηκών για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης»,  ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αλλά σε μια ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διστάζουν, αξιωματούχοι μας είπαν ότι το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει να κάνει με την απόφαση η κυβέρνηση της Βαρσοβίας υπό την ηγεσία του Νόμου και της Δικαιοσύνης. «Μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ή μπορούν να επιλέξουν να τις αγνοήσουν. Έτσι, το έπος θα συνεχιστεί», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Οι χώρες της Ε.Ε. ήταν επιφυλακτικές το βράδυ της Πέμπτης, με διπλωμάτες να λένε ότι εξακολουθούν να αξιολογούν την απόφαση. Αλλά είναι σαφές ότι αυτό θα δυσκολέψει τις χώρες να εγκρίνουν τα χρήματα ανάκτησης της Πολωνίας.

«Δεν βλέπω πώς η Επιτροπή και η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών μπορούν να δώσουν το πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο για τη λήψη χρημάτων του μέσου ανάκαμψης όσο ισχύει αυτή η απόφαση. Η αίσθησή μου είναι η εξής: Αυτό θα γυρίσει πολύ πίσω», δήλωσε στο politico ο Λούκας Γκούτενμπεργκ, αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Delors Centre στο Βερολίνο.

Αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

«Η Επιτροπή επέτρεψε σε αυτό να πάει πολύ μακριά. Ήρθε η ώρα να δράσουμε», δήλωσε η Ιράξτε Γκαρσία, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να μπορεί να παραμερίζει το δίκαιο της ΕΕ και να εξακολουθεί να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της Ένωσης. Ανησυχώ πολύ». Η Γκαρσία ταξιδεύει σήμερα στη Βαρσοβία και θα συναντηθεί με Πολωνούς δικαστές το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίν Σασόλι δήλωσε ότι η πολωνική ετυμηγορία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες».

Ο Ντάνιελ Φρόιντ από τους Πράσινους δήλωσε ότι η απόφαση «είναι μια καθοριστική στιγμή για την προεδρία της Επιτροπής της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν ... δείχνει ότι ο κατευνασμός δεν λειτούργησε. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Βαρσοβία είναι το πάγωμα των χρημάτων... όπως είδαμε με τις ζώνες ΛΟΑΤΚΙ». Οι πολωνικές περιφέρειες καταργούν ψηφίσματα που καταγγέλλουν αυτό που αποκαλούν «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ», αφού αντιμετωπίζουν την απειλή να χάσουν δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις «κοινές διατάξεις» που επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να μπλοκάρουν τα κονδύλια, εάν τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου δεν λειτουργούν πλέον σε μια δικαιούχο χώρα, η Επιτροπή θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. - και όχι μόνο τα ήδη παγωμένα 24 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από το ταμείο της Ε.Ε. για την ανάκαμψη από την πανδημία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε εννέα μήνες για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Φρόιντ.

Εξάλλου, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση «Polexit». «Διακηρύσσοντας ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τις πολωνικές αρχές και το κόμμα PiS όταν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να τερματίσουν την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Οι ενέργειές τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκετά. Η πολωνική κυβέρνηση έχει χάσει. Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ στο σύνολό της », δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναερς, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε..

Για κίνδυνο εξόδου από την Ε.Ε. μιλούν Γαλλία και Λουξεμβούργο

Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων, Κλεμάν Μπον, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή είναι «πλήγμα κατά της Ε.Ε.»,  ενώ ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτια».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (…) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε ο Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV. «Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός, αν και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η Πολωνία να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (…) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ζαν Άσελμπορν.

«Η πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

Πανηγυρίζει ο Μοραβιέτσκι

Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημειώνοντας «θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας»..

«Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε», τόνισε για να προσθέσει ότι η Πολωνία θέλει να παραμείνει «στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Απόφαση-ορόσημο του Ευρωδικαστηρίου: «Ναι» στην περικοπή κονδυλίων για παραβιάσεις του κράτους δικαίου
Σε μια απόφαση με αλυσιδωτές αντιδράσεις προχώρησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτοντας τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Απόφαση-ορόσημο του Ευρωδικαστηρίου: «Ναι» στην περικοπή κονδυλίων για παραβιάσεις του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζει το «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών η Πολωνία
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας-Βρυξελλών μετά τα πρόστιμα που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και την απόφασή της να μην κλείσει ένα...
Συνεχίζει το «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών η Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
«Αλαζονικές» χαρακτηρίζει η Βουδαπέστη τις Βρυξέλλες, επειδή στρέφονται και ζητούν οικονομικές κυρώσεις κατά της συμμάχου της πρώτης, Βαρσοβίας, καταλογίζοντάς της παρεμβατικότητα στη δικαιοσύνη.
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόστιμα κατά της πολωνικής παρεμβατικότητας στη Δικαιοσύνη ζητά η Κομισιόν
Δύο ξεχωριστές αποφάσεις για το κράτος Δικαίου στην Πολωνία έλαβε η Κομισιόν, για τις ενέργειες των αρχών της χώρας που συνεχίζουν να υπονομεύουν τη λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης.
Πρόστιμα κατά της πολωνικής παρεμβατικότητας στη Δικαιοσύνη ζητά η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα καταδίκη της Πολωνίας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για τον έλεγχο της δικαιοσύνης
Η επιρροή της κυβέρνησης της Πολωνίας στο δικαστικό σύστημα της χώρας είναι υπέρμετρη σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία σημειώνει ότι οι εξουσίες των υπουργών της κυβέρνησης...
Νέα καταδίκη της Πολωνίας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για τον έλεγχο της δικαιοσύνης
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πολωνία δεν πληρώνει τα ευρω-πρόστιμα
Χοντραίνει κι άλλο η κόντρα Πολωνίας - Ε.Ε. μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβάλει στη χώρα πρόστιμο-μαμούθ ενός εκατομμυρίου ευρώ τη μέρα.
Η Πολωνία δεν πληρώνει τα ευρω-πρόστιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας