• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.5°C
  4 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.0°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 7.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  79%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.3°C
  3 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.6°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  89%

Πηγαδάκι γύρω από την Ιταλίδα υπουργό Λουτσιάνα Λαμορτζέζε (δεξιά), χθες στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου

AP Photo/Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ε.Ε.: «σκληρή» γραμμή για τους ευάλωτους Αφγανούς

 • A-
 • A+
Για κάποιο αόριστο μέλλον μετέθεσε ξανά τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες • «Τα κράτη-μέλη, με την υποστήριξη της Frontex, παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης» αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους Αφγανούς, αλλά καλύτερα να μείνουν στη χώρα τους». Αυτό δήλωσαν εν ολίγοις χθες οι Βρυξέλλες, μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, οι οποίοι για ακόμη μια φορά μετέθεσαν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων για… αργότερα.

Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον δεν θέλησε να μπει σε αριθμούς -και πάντως δεν ανέφερε καν τον στόχο της μετεγκατάστασης των 300.000 Αφγανών στην Ε.Ε. Ο δε υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας Σλοβενίας, Αλες Χόις, έκανε μεν λόγο για την ανάγκη προστασίας των αδύναμων, αναφέρθηκε ωστόσο στους «βιαστές» και την ανάγκη να αποτραπεί η είσοδός τους «υπό το πρόσχημα» του αιτήματος ασύλου.

«Προτεραιότητά μας είναι οι Αφγανοί να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και θα τους υποστηρίξουμε γι’ αυτό», είπε η Ιλβα Γιόχανσον, που επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση των Ευρωπαίων πολιτών έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και των Αφγανών υπηκόων που έχουν συνεργαστεί με την Ε.Ε. και τα κράτη- μέλη. «Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε στοχευμένες λύσεις για τις υπόλοιπες ειδικές περιπτώσεις ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο.

»Ως άμεση προτεραιότητα η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τα Ηνωμένα Εθνη, για τη σταθεροποίηση της περιοχής και για να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες. Για τον σκοπό αυτό η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα ενισχύσουν την οικονομική στήριξη προς τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς», τόνισε.

Ειδικές ανάγκες

Η Ε.Ε. θα συμμετάσχει και θα ενισχύσει τη στήριξή της προς τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητές τους να παρέχουν προστασία, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες υποδοχής και μέσα διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής.

Σε ερώτηση αν η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για συμφωνίες με κράτη-μέλη γύρω από το Αφγανιστάν, η επίτροπος είπε πως κάθε συμφωνία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν. «Οι συνθήκες αλλάζουν από ώρα σε ώρα και δεν μπορούμε τώρα να τις προσδιορίσουμε», υπογράμμισε.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου η ένταση υπήρξε μεγάλη μεταξύ των χωρών που ήθελαν να στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στους Αφγανούς και εκείνων που ήθελαν να τονιστεί η ανάγκη αποφυγής της ανθρωπιστικής κρίσης. Δανία, Τσεχία και Αυστρία ήταν οι πιο «σκληρές» χώρες, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Στο κείμενο των συμπερασμάτων το δεύτερο μπλοκ απέρριψε τον όρο «παράνομη μετανάστευση» επιμένοντας στο «παράτυπη μετανάστευση».

Τελικά πέρασε των «σκληρών». «Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, με την υποστήριξη του Frontex, παραμένουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να αποτρέψουν τις μη εγκεκριμένες εισόδους και να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο», σημειώνεται. Στο ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται και το θέμα της εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία.

Σε ερώτηση, τέλος, της «Εφ.Συν.» για το αν η Ε.Ε. συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, η επίτροπος δεν το αρνήθηκε. «Είμαστε μακριά από την αναγνώριση των Ταλιμπάν», διευκρίνισε πάντως, αφού «πολλές ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί, κυρίως για τον σεβασμό των γυναικών και γενικά των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή χαραμάδα για μόλις 30.000 Αφγανούς πρόσφυγες
Κύκλος έκτακτων συνεδριάσεων από σήμερα στις Βρυξέλλες, ξανά στην Άγκυρα προσβλέπει για βοήθεια η Ε.Ε., που συζητά τους όρους Ερντογάν για αυξημένη χρηματοδότηση, βίζες και συμμετοχή στα ευρωπαϊκά αμυντικά...
Ευρωπαϊκή χαραμάδα για μόλις 30.000 Αφγανούς πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεχτήκαμε στη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν»
«Ως Αφγανή νιώθω προδομένη. Μην αφήσετε τη χώρα μου στα χέρια των Ταλιμπάν», ήταν τα λόγια της μοναδικής Αφγανής ανταποκρίτριας των Βρυξελλών στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ● Αιχμές κατά ΗΠΑ από τον...
«Δεχτήκαμε στη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν»
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους», σημείωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης.
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
Μέτρα κατά του Μινσκ για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. «Εχουμε στη φαρέτρα μας ένα εύρος εργαλείων, αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας