• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.0°C / 24.9°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 23.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θάλασσες από πλαστικά μπουκάλια...

 • A-
 • A+
Μια νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών φιλοδοξεί όχι να τα εξαφανίσει, αλλά να ακριβύνει τη χρήση τους και να αυξήσει στο έπακρο την ανακύκλωσή τους. Κρίθηκε παραδεκτή από την Κομισιόν, και τώρα αρχίζει ο αγώνας δρόμου για ένα εκατ. υπογραφές.

Η εικόνα είναι θλιβερά γνώριμη και το καλοκαίρι: εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού γεμίζουν θάλασσες και ακτές, ενώ άγνωστο ποσοστό τους βρίσκει πραγματικά τον δρόμο της ανακύκλωσης. Μια θάλασσα από πλαστικά σκουπίδια επιφάνειας 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάρους τουλάχιστον 80.000 τόνων πλέει ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη στον Ειρηνικό.

Το Great Pacific Garbage Patch, όπως ονομάζεται, είναι ένα τεράστιο πλωτό νησί από πλαστικό, τρεις φορές το μέγεθος της Γαλλίας, προορισμένο να ζήσει για τουλάχιστον 450 χρόνια. Στο μεταξύ διασπώνται τεράστιες ποσότητες πλαστικών που καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών και μέσω αυτών και στα δικά μας. Υπολογίζεται ότι καθένας μας λαμβάνει κατά μέσο όρο 5 γραμμάρια μικροπλαστικά την εβδομάδα μέσω της τροφής. Βρέθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και σε ανθρώπινο πλακούντα.

Αυτά είναι τα εντυπωσιακά παραδείγματα που επιστρατεύει μια νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ), η «ReturnthePlastics για την εφαρμογή στην Ε.Ε. συστήματος επιστρεφόμενης εγγύησης για την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών», που πριν από λίγες μέρες κρίθηκε παραδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εμπνευστές της έχουν την ευκαιρία σε διάστημα ενός έτους να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από πολίτες σε τουλάχιστον εφτά διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εφόσον τα καταφέρουν, η Επιτροπή πρέπει να πάρει θέση και να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι και να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Τι λένε οι διοργανωτές της νέας Πρωτοβουλίας; Oτι ναι μεν από τις 3 Ιουλίου 2021 τέθηκε σε ισχύ η οδηγία που απαγορεύει τα 10 πιο συνηθισμένα πλαστικά είδη μίας χρήσης (πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια κ.λπ.) σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά από την οδηγία έχουν εξαιρεθεί τα πλαστικά μπουκάλια, που είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά προϊόντα.

Εκτιμάται ότι αγοράζονται παγκοσμίως ένα εκατομμύριο μπουκάλια το λεπτό. Η #ReturnthePlastics European Citizen’s Initiative προτείνει μια οδηγία της Ε.Ε. για ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρο στους καταναλωτές να επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια τους στα σούπερ μάρκετ όπου αγοράστηκαν. Συγκεκριμένα προτείνει:

● Την εφαρμογή ενιαίου συστήματος σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την επιστροφή και ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.

● Να δοθούν κίνητρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ώστε τα σούπερ μάρκετ που πωλούν πλαστικά μπουκάλια να εγκαταστήσουν μηχανήματα αυτόματης πώλησης για την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών μετά την αγορά και χρήση τους από τον καταναλωτή.

● Να υποχρεωθούν οι εταιρείες παραγωγής πλαστικών μπουκαλιών να πληρώνουν «φόρο πλαστικού», ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύστημα ανακύκλωσης και εναπόθεσης των πλαστικών μπουκαλιών, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Πρακτικά αυτό σημαίνει τη θέσπιση ενός τέλους επιστροφής 15 λεπτών για κάθε πλαστικό μπουκάλι στην Ε.Ε., που θα αποδίδεται ξανά στον καταναλωτή όταν αυτός το επιστρέψει σε σούπερ μάρκετ με αυτόματη μηχανή συλλογής μπουκαλιών προς ανακύκλωση.

Σύνθετη τιτλοποίηση 1,4 δισ. για δάνεια 13 δισ. προς μικρομεσαίους

Τη διάθεση νέου προϊόντος με τη μορφή εγγυήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία στα 22 συμμετέχοντα κράτη-μέλη του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκρινε η Κομισιόν.

Με προβλεπόμενο ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το νέο προϊόν σύνθετης τιτλοποίησης αναμένεται να κινητοποιήσει νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που πλήττονται. Κατά την Κομισιόν, πρόκειται για σημαντική συμβολή στον συνολικό στόχο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, υπό τη διαχείριση του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συγκεντρώνει στήριξη από 22 κράτη-μέλη και συμπληρώνει τα εθνικά καθεστώτα στήριξης. Συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 και είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων στους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τις χώρες στο πλαίσιο των έκτακτων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί έργα συνολικού ύψους 17,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε κινητοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους περίπου 143,2 δισ. ευρώ.

Η σύνθετη τιτλοποίηση αποτελεί χρηματοοικονομική τεχνική με την οποία μια τράπεζα που χορηγεί δάνεια προσδιορίζει μια ομάδα στοιχείων ενεργητικού (π.χ. ένα χαρτοφυλάκιο δανείων) που διαθέτει στον ισολογισμό της, έναντι της οποίας δημιουργεί τμήματα με διαφορετικά προφίλ κινδύνου/απόδοσης.

Στη συνέχεια μεταφέρει μέρος του κινδύνου που απορρέει αγοράζοντας προστασία για συγκεκριμένο τμήμα από πωλητή προστασίας. Σε αντάλλαγμα η τράπεζα καταβάλλει ασφάλιστρο στον πωλητή προστασίας. Στο πλαίσιο του νέου μέσου ο Ομιλος ΕΤΕπ ενεργεί ως πωλητής προστασίας σε ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό με τη μορφή εγγύησης με αντάλλαγμα ο τελευταίος να μετακυλήσει το οικονομικό όφελος στον μέγιστο δυνατό βαθμό στους τελικούς δικαιούχους του νέου μέσου, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πάρουν τα νέα δάνεια. Στην Ελλάδα δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων άρχισε να χορηγεί τον προηγούμενο μήνα η Εθνική Τράπεζα.

Τι είναι η ΕΠΠ

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της Ε.Ε. και άρχισε να εφαρμόζεται τον Απρίλιο του 2012.

Για να γίνει παραδεκτή μια Πρωτοβουλία, πρέπει η προτεινόμενη δράση να είναι εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής για να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, να μην είναι κακόβουλη ή καταχρηστική και να μην αντίκειται στις αξίες της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 107 αιτήσεις Πρωτοβουλίας, 82 κρίθηκαν παραδεκτές, αλλά μόνο 6 έχουν ξεπεράσει το όριο του 1 εκατ. υπογραφών. Αυτή την περίοδο άλλες 5 Πρωτοβουλίες είναι στο στάδιο της συλλογής υπογραφών.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Οδηγίες για τον σχεδιασμό μιας νέας ΕΠΠ: https://europa.eu/citizens-initiative-forum/_el

Λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία #ReturnthePlastics

Διοργανωτές-εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας: Anouk STALLAERTS ([email protected]) και Μαρίνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ([email protected])


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την...
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας