Ένα βήμα πριν από το κλείσιμο των συνόρων της με τη Λευκορωσία βρίσκεται η Λετονία. Συγκεκριμένα η Ρίγα ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία λόγω της αυξημένης εισροής προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ενώ η κυβέρνηση της Λιθουανίας υψώνει φράχτη και αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία.
Τόσο η Λετονία όσο και η Λιθουανία θεωρούν πως η αθρόα είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους γίνεται εσκεμμένα από τη Λευκορωσία,
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενθαρρύνει σκοπίμως τους παράτυπους μετανάστες να περνούν τα σύνορα προς την Ε.Ε. σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ένωση στο καθεστώς του. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Γιανς Ανταλμπέρ, δήλωσε πως θεωρεί «καλή ιδέα» την ανέγερση φράκτη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, προσθέτοντας πάντως πως η κατασκευή του δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.
Όσο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε η Λετονία, αυτή θα ενεργοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, και θα ισχύει ως τις 10 Νοεμβρίου. Ήδη οι περιπολίες των Λετονών συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί από στρατιώτες, αστυνομικούς και μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας της Λετονίας να κάνουν χρήση σωματικής βίας, αν χρειαστεί, προκειμένου να απωθήσουν τους μετανάστες προς τη Λευκορωσία, ενώ οι λετονικές αρχές δεν θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται αιτήσεις για την παροχή ασύλου.
Σημειώνεται πως στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών περίπου 200 μετανάστες εισήλθαν από τη Λευκορωσία στη Λετονία, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με περίπου 1,9 εκατομμύριο κατοίκους. Η Πολωνία, που επίσης συνορεύει με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή έχουν εισέλθει στο έδαφός της 349 μετανάστες.
«Εάν ορισμένοι νομίζουν ότι θα κλείσουμε τα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ουκρανία και ότι θα γίνουμε καταυλισμός ανθρώπων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Τυνησία, κάνουν λάθος. Δεν θα κρατήσουμε κανέναν. Δεν έρχονται σε εμάς, αλλά στη διαφωτισμένη, ζεστή και άνετη Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο Λουκασένκο, δείχνοντας τις προθέσεις της Λευκορωσίας.
Οι υπουργοί της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα την αύξηση της ροής των μεταναστών από τη Λευκορωσία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας