• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.8°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.3°C / 11.2°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 4.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.6°C
  0 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.0°C
  3 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  81%
AP Photo / Santi Palacios
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορική δίκη κατά της Frontex 

 • A-
 • A+
Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. εισάγεται προσφυγή ολλανδικής ΜΚΟ για λογαριασμό δύο προσφύγων που έπεσαν θύματα βίαιης συμπεριφοράς και επαναπροώθησης στη Λέσβο ● Παραδεκτή κρίθηκε η προσφυγή, «αδειάζοντας» τη Frontex που απαξίωνε τη νομική της υπόσταση ● Πρώτη φορά στα 17 χρόνια λειτουργίας της η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο, σε μια υπόθεση που εκθέτει και την Ελλάδα και την πολιτική της κυβέρνησης


Για πρώτη φορά στα 17 χρόνια λειτουργίας της, η FRONTEX παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας της αποστολής της στην Ελλάδα. Η υπόθεση εκθέτει τη χώρα μας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε παραδεκτή υπόθεση που κατέθεσε ολλανδική ΜΚΟ εκ μέρους δύο αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι υπήρξαν θύματα βάναυσης συμπεριφοράς στη Λέσβο. Η εισαγωγή της προσφυγής στο Δικαστήριο «αδειάζει» την Frontex, εκπρόσωπος της οποίας, όταν είχε γίνει γνωστή η κατάθεση της προσφυγής, είχε κάνει λόγο για «ακτιβιστική ατζέντα που προσποιείται τη νομική υπόθεση, με σκοπό να υπονομεύσει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να προστατεύσει τα σύνορά της». Η «Εφ.Συν.» είχε γράψει αναλυτικά για την υπόθεση (31/5/2021 «Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex»). 

Η προσφυγή κατατέθηκε με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης νομικής βοήθειας Front-Lex, με έδρα το Αμστερνταμ, για λογαριασμό ενός ασυνόδευτου ανηλίκου και μιας γυναίκας. Καταγγέλλουν ότι, ενώ ζητούσαν άσυλο στο έδαφος της Ε.Ε., στη Λέσβο, συνελήφθησαν βίαια, κακοποιήθηκαν, ληστεύτηκαν, απήχθησαν, κρατήθηκαν, μεταφέρθηκαν βίαια πίσω στη θάλασσα, απελάθηκαν συλλογικά και τελικά εγκαταλείφθηκαν σε σχεδίες χωρίς πλοήγηση, φαγητό ή νερό. Οι αιτούντες άσυλο ήταν θύματα και άλλων επιχειρήσεων επαναπροώθησης στην προσπάθεια να βρουν προστασία στην Ε.Ε. 

Το Δικαστήριο καλείται να κρίνει ότι η παράλειψη της Frontex να ενεργήσει με τρόπο που προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα συνιστά παράβαση των Συνθηκών (άρθρο 265 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε.). 

Η προσφυγή τεκμηριώνεται σε τρεις νομικούς λόγους: 

● Πρώτον, στην ύπαρξη σοβαρών και συνεχών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων και παραβιάσεων υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας στην περιοχή του Αιγαίου, σχετιζόμενων με τις δραστηριότητες της Frontex. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού είχε την υποχρέωση να αναστείλει ή να τερματίσει τις εν λόγω δραστηριότητες, σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Κατά τους προσφεύγοντες, η «νέα τακτική» που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ελέγχου των συνόρων στο Αιγαίο, η οποία εγκαινιάσθηκε τον Μάρτιο του 2020, ισοδυναμεί με πολιτική συστηματικής και εκτεταμένης επίθεσης, τόσο σε επίπεδο κράτους (Ελλάδα) όσο και σε επίπεδο οργανισμού (Frontex), εναντίον πολιτών οι οποίοι ζητούν άσυλο στην Ε.Ε., πράγμα που συνιστά, μεταξύ άλλων, προσβολή του δικαιώματος στη ζωή, παραβίαση της απαγόρευσης της συλλογικής απέλασης, παραβίαση της αρχής της μη επαναπροωθήσεως και προσβολή του δικαιώματος ασύλου. Η υποχρέωση της Frontex να εξετάσει την αναστολή ή τον τερματισμό της παρουσίας της στην Ελλάδα επισημάνθηκε και στο πρόσφατο πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εξέτασε τον ρόλο της Frontex στις επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών, ενώ σχετικό αίτημα έχει υιοθετήσει και η Διεθνής Αμνηστία σε πρόσφατη σχετική έκθεσή της. 

● Δεύτερον, οι προσφεύγοντες προβάλλουν ότι η Frontex δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων όσον αφορά την πρόληψη και αποτροπή παραβιάσεων των δικαιωμάτων αυτών στην περιοχή του Αιγαίου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της. 

● Τρίτον, υποστηρίζουν ότι η παράλειψη της Frontex να ενεργήσει στο πλαίσιο του άρθρου 265 ΣΛΕΕ τους αφορά άμεσα και ατομικά, αφού η κατάστασή τους έχει ήδη επηρεαστεί πολλαπλώς από τη νέα πολιτική συστηματικών και εκτεταμένων πρακτικών, τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο οργανισμού. Πρακτικών που περιλαμβάνουν απαγωγές από το έδαφος της Ε.Ε. και βίαιη επαναφορά στη θάλασσα, αναχαιτίσεις ή εγκατάλειψη στη θάλασσα σε επικίνδυνα σκάφη που θέτουν τη ζωή σε σοβαρό κίνδυνο, παράνομες επαναπροωθήσεις, συλλογικές απελάσεις και παρεμπόδιση της πρόσβασης στο άσυλο. 

«Οι δύο πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Λέσβο περισσότερες από μία φορές, συναντήθηκαν με τοπικό πανεπιστημιακό, έχουν φωτογραφηθεί σε γνωστούς δρόμους του νησιού. Ωστόσο, οι ελληνικές δυνάμεις τούς απέλασαν βίαια από το νησί με επίβλεψη της Frontex, όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα. Τα προσφεύγοντα άτομα δεν θα δικαιωθούν στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Αξίζουν να δικαιωθούν στην Ευρώπη, εάν η τελευταία θέλει να ισχυρίζεται ότι σέβεται το κράτος δικαίου», σχολίασαν ο Παναγιώτης Δημητράς και η Λεονί Σεφενμπίχλερ από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που συμμετέχει στην προσφυγή, όπως και η ομάδα Progress Lawyers Network. 

«Στην Ε.Ε. και στα σύνορά της, οι μετανάστες και οι άνθρωποι που τους βοηθούν διώκονται ποινικά άδικα. Ταυτόχρονα και στα ίδια σύνορα, η Frontex διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου εδώ και χρόνια, αποφεύγοντας τη δίωξη. Είναι καιρός η Frontex να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράττει εναντίον ανθρώπων που ζητούν προστασία και που αναγκάζονται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στη θάλασσα λόγω έλλειψης ασφαλών και νόμιμων διόδων μετανάστευσης», τόνισαν οι δικηγόροι Λόικα Λάμπερντ και Μίκε Βαν Ντεν Μπρουκ από το Progress Lawyers Network.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους», σημείωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης.
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε. με τη στάση Μηταράκη
Στην έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου Lighthouse Reports συμπεριλαμβάνονται 15 βίντεο από την Ελλάδα στα οποία μασκοφόροι καρφώνουν τις βάρκες των προσφύγων με άγκιστρα και ρίχνουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε. με τη στάση Μηταράκη
ΕΥΡΩΠΗ
Ερωτήματα Γιόχανσον σε κυβέρνηση και Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις
«Ακόμη πιο ανήσυχη» για τις επαναπροωθήσεις της Ελλάδας δήλωσε η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον μετά τις αποκαλύψεις των διεθνών δικτύων.
Ερωτήματα Γιόχανσον σε κυβέρνηση και Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Εκ των έσω αμφισβήτηση της Frontex
Αν και η έρευνά του δεν περιλαμβάνει τις επαναπροωθήσεις, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ανεπαρκή τον οργανισμό και αμφιβάλλει για τη σκοπιμότητα της μεγέθυνσής του.
Εκ των έσω αμφισβήτηση της Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις
Η έρευνα από ειδική ομάδα της Ε.Ε. για τα έργα και τις ημέρες της Frontex όσον αφορά τις καταγγελίες για συμμετοχή σε περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, διαπιστώνει ότι σε πέντε...
Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο να αναλάβει δράση για να δοθεί οριστικό τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας