Κλιμάκωση της έντασης επιχειρεί η Τουρκία λίγο πριν την επίσκεψη-φιέστα του Τούρκου προέδρου στην περιοχή της Αμμοχώστου. Ακταιωρός της γείτονος άνοιξε πυρ τα ξημερώματα κατά σκάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο εκτελούσε συνήθη περιπολία, στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας .
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, το σκάφος της λιμενικής με έδρα το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου και τριμελές πλήρωμα, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα βρισκόταν σε περιπολία για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας.
Στη συνέχεια όμως, τουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος της λιμενικής, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η τουρκική ακταιωρός έριξε τέσσερις προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.
Το ΡΙΚ αναφέρει μάλιστα ότι η πρόκληση συνεχίστηκε, αφού η τουρκική ακταιωρός συνέχισε να καταδιώκει το πλοιάριο του λιμενικού, σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου.
