• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.7°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.5°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.2°C / 13.4°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 20.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.3°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.9°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 16.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  72%

H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»

 • A-
 • A+

Η Frontex απέτυχε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, συμπεραίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμα και παρά το γεγονός ότι κατά την σύνταξή της ευρωβουλευτές κατήγγειλαν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συμμαχία με την Ακροδεξιά και τους Φιλελεύθερους εμπόδισαν την προσέλευση θυμάτων και μαρτύρων που διαθέτουν κρίσιμα στοιχεία από πρώτο χέρι.

Μετά από τετράμηνη έρευνα, η επικεφαλής Τίνεκε Στρικ δηλώνει στον Guardian ότι η Frontex «δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου δεν αντιμετώπισε και δεν απέτρεψε μελλοντικές παραβιάσεις».

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων θέλει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φαμπρίς Λετζέρι, να παραιτηθεί ή να απολυθεί, αλλά η ειδική διακομματική ομάδα, που αποτελείται από οκτώ συναδέλφους της και συγκλήθηκε για να διερευνήσει το ζήτημα, δεν κατέληξε σε αυτό το αίτημα.

Λίγο πριν δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα η Στρικ τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί σε τελική ανάλυση αν γίνεται «να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον εκτελεστικό διευθυντή για να εφαρμόσουμε πραγματικά αυτές τις συστάσεις [ σ.σ. προς την υπηρεσία ]και να την αλλάξουμε σε έναν πραγματικά ευαίσθητο οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η ομάδα μου [ σ.σ. Πράσινοι ], δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη σε αυτόν. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό το Διοικητικό συμβούλιο να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και να ξεκινήσει την αναζήτηση νέου εκτελεστικού διευθυντή».

Ο Guardian επισημαίνει τις αυξανόμενες καταγγελίες και τις σοκαριστικές αποκαλύψεις με βίντεο και μαρτυρίες για εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με αποτέλεσμα δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν την κατάργησή της.

Τουλάχιστον γνώριζαν τι συμβαίνει στο Αιγαίο

Ωστόσο, η επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκαν «πειστικά στοιχεία» ότι ο οργανισμός συμμετείχε σε τέτοια περιστατικά και κατέληξε απλά στο συμπέρασμα ότι η Frontex δεν κατάφερε να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες. «Ως αποτέλεσμα, η Frontex δεν απέτρεψε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Η Στρικ ξεκαθαρίζει πως είναι «πολύ σαφές ότι η [Frontex] τουλάχιστον γνώριζε τι συνέβαινε» στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι έρευνες του οργανισμού ήταν «πολύ επιφανειακές», είπε. «Ζήτησαν απάντηση από την [ελληνική] κυβέρνηση και όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε [ τις επαναπροωθήσεις ] η υπόθεση έκλεισε».

«Καταλήγουν να ρωτούν την κυβέρνηση του κράτους - μέλους υποδοχής, και σχεδόν πάντα δέχονται την απάντηση» σχολιάζει η ίδια. Η υπηρεσία είχε επανειλημμένα αποτύχει να ανταποκριθεί σε αναφορές παραβιάσεων δικαιωμάτων μέσα από την Frontex αλλά και από άλλους οργανισμούς, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Ευθύνες στον Λετζέρι αλλά μόνο στα λόγια

Η ευθύνη επιρρίπτεται σε μεγάλο βαθμό στον Λετζέρι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας και επικεφαλής του Οργανισμού από το 2015.  

Οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν ότι είχε διορίσει 63 υπαλλήλους στο ιδιωτικό του γραφείο, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο. Αντίθετα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει 30 άτομα στο δικό της γραφείο. «Καθυστερεί και υπονομεύει, αλλά έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό μελών του προσωπικού για το δικό του συμβούλιο», αναφέρει η Στρικ.

Όμως, όπως συμπέραναν οι ευρωβουλευτές καθυστέρησε την πρόσληψη τριών εκτελεστικών διευθυντών, που απαιτούνται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. και θα μπορούσαν να τον ελέγξουν. «Αυτό οδηγεί σε πλήρη έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών εντός του οργανισμού και φυσικά κατηγορούμε τον εκτελεστικό διευθυντή γι' αυτό, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο επειδή είναι γενικά υπεύθυνο για τη χρηστή διακυβέρνηση στον οργανισμό» σημείωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την ίδια, τα κράτη - μέλη της Ένωσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκπρόσωποί τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη στα θεμελιώδη δικαιώματα και άμεση γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο η έρευνα για τη Frontex
Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Σίρα Ρέγο καταγγέλλει ότι ήταν αδύνατο να διερευνηθούν διεξοδικά οι καταγγελίες οργανώσεων και Τύπου λόγω της μεθόδευσης της πλειοψηφίας, που δεν άφησε αρκετό χρόνο για την έρευνα.
Φιάσκο η έρευνα για τη Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex
Η ευρωομάδα της Αριστεράς καταγγέλλει ότι την περασμένη εβδομάδα οι πολιτικές ομάδες που συγκροτούν πλειοψηφία στην Ομάδα Εργασίας μπλόκαραν κάθε κίνηση να προσκληθούν να καταθέσουν οι οργανώσεις.
Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα έκθεση-σοκ για βίαιες επιστροφές
Η έκθεση βασίζεται σε συνομιλίες με 16 άτομα, τα οποία υπέστησαν 21 επαναπροωθήσεις, ενώ με βάση τις μαρτυρίες τους αυτές οι παράνομες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 1.000 άτομα.
Νέα έκθεση-σοκ για βίαιες επιστροφές
ΑΦΡΙΚΗ
Βιασμοί και σεξουαλική βία κατά γυναικών στα κέντρα κράτησης της Λιβύης
Επιδεινώνονται οι συνθήκες κράτησης σε λιβυκά κέντρα κράτησης με την Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει ότι μετανάστριες υφίστανται φρικτή σεξουαλική βία στα χέρια των φρουρών, για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό...
Βιασμοί και σεξουαλική βία κατά γυναικών στα κέντρα κράτησης της Λιβύης
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις
Η έρευνα από ειδική ομάδα της Ε.Ε. για τα έργα και τις ημέρες της Frontex όσον αφορά τις καταγγελίες για συμμετοχή σε περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, διαπιστώνει ότι σε πέντε...
Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας