• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 26.2°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 23.3°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.6°C / 27.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 22.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 26.4°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.6°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
© Danciaba | Dreamstime.com

Η «Δέλτα» ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία και νέα άνοδο των κρουσμάτων ενώ ενδέχεται να προκαλέσει ευρέως έξαρση των μολύνσεων το καλοκαίρι. Περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις ανακοίνωσε η Γερμανία στις «ζώνες παραλλαγής του ιού». Δεύτερες σκέψεις στην επιστημονική κοινότητα που αναζητούν τρόπο για να «τρέξουν» γρηγορότερα τα εμβολιαστικά προγράμματα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο «ρυθμό» του παραλλαγμένου στέλεχος «Δέλτα» κινείται σχεδόν όλη η Ευρώπη με την ανησυχία να μεγαλώνει. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η μεταδοτικότητα της ινδικής παραλλαγής της νόσου Covid-19 έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» με τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ να προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση.

Ήδη σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η «Δέλτα» ευθύνεται για τη νέα άνοδο των κρουσμάτων covid-19 στη Βρετανία, το Ισραήλ και την Ιταλία με την ανησυχία να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο πρώτες χώρες παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η ινδική παραλλαγή συζητήθηκε έντονα και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των «27» κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την καγκελάριο της Γερμανίας να μην κρύβει την ανησυχία της. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο ανοίγματος του τουρισμού στην Ελλάδα και την υιοθέτηση του μέτρου εισόδου επισκεπτών με μη εγκεκριμένα εμβόλιο από την Ε.Ε.. Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε πεπεισμένη πως η παραλλαγή «Δ» θα επικρατήσει στην Ευρώπη (όπως έχει αναδείξει και ο ECDC) τονίζοντας στο περιθώριο της συνόδου πως το ζήτημα δεν είναι «αν θα εξαπλωθεί ή όχι» αλλά «πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί και αν θα έχει υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος με τα εμβολιαστικά προγράμματα».

Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, η Γερμανία κήρυξε την Πορτογαλία και τη Ρωσία «ζώνες παραλλαγής του ιού», σε μια κίνηση που θα επιφέρει σοβαρούς περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις προς και από τις δύο χώρες.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής. Η Βρετανία, όπου η παραλλαγή «Δέλτα» του νέου κορονοϊού είναι ήδη ενδημική, έχει ήδη κηρυχθεί ζώνη παραλλαγής του ιού, που σημαίνει ότι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Γερμανία από την Βρετανία είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τη συντόμευση του διαστήματος μεταξύ των δυο εμβολιαστικών δόσεων ωστόσο, υπάρχουν δύο σχολές που επιχειρηματολογούν για το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου:

 • Aυτή που λέει να συντομευτούν τα διαστήματα με τον κίνδυνο να μην είναι εξίσου αποτελεσματική η προστασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όσων το δυνατόν περισσότερων

και

 • Αυτών που λένε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα διαστήματα μεταξύ των δυο δόσεων και για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων αλλά και για να υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις για τον εμβολιασμό όσων είναι προγραμματισμένο να κάνουν την πρώτη δόση.

Θα επικρατήσει στην Ευρώπη

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκε στη Βρετανία, αντικαθιστώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες το στέλεχος Άλφα, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Το ίδιο σενάριο ενδέχεται να παρατηρηθεί το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη ήπειρο: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%.

Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο από το 80% του πληθυσμού

Για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία απέναντι σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, εξηγεί ο Σαμουέλ Αλιζόν βιολόγος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Με το στέλεχος «Δέλτα» οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, καθώς «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πολύ στη φυσική ανοσία» όσων έχουν ήδη μολυνθεί από covid-19, διότι το στέλεχος αυτό ξεφεύγει τουλάχιστον εν μέρει από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει.

ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμάκωση των μέτρων για ανεμβολίαστους εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την ώρα που και στη Γερμανία έχει μειωθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει ανησυχήσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει στο τραπέζι αυξημένα περιοριστικά μέτρα για όσους...
Κλιμάκωση των μέτρων για ανεμβολίαστους εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: «Εκστρατεία» εμβολιασμών όπου γης, λόγω περιορισμένης προσέλευσης
Ανήσυχες οι υγειονομικές αρχές επιστρατεύουν κινητές μονάδες υγείας, οι οποίες θα πηγαίνουν όλη αυτήν την εβδομάδα όπου συγκεντρώνεται κόσμος, προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ακόμη και...
Γερμανία: «Εκστρατεία» εμβολιασμών όπου γης, λόγω περιορισμένης προσέλευσης
ΕΥΡΩΠΗ
Στενεύει και στη Γερμανία ο κλοιός για ανεμβολίαστους
Ειδικά μέτρα για την πρόσβαση μόνο εμβολιασμένων πολιτών σε μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες προβλέπεται στη Γερμανία αν η θετικότητα του ιού δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Στενεύει και στη Γερμανία ο κλοιός για ανεμβολίαστους
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηρόμετρα μέτρα κατά των συνειδητά ανεμβολίαστων προωθεί η Μέρκελ
Το σχέδιο που θα υποβάλλει σήμερα η καγκελαρία στη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προβλέπει ότι δε θα έχουν δικαίωμα για δωρεάν τεστ και δε θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους.
Αυστηρόμετρα μέτρα κατά των συνειδητά ανεμβολίαστων προωθεί η Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Προς χορήγηση τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες προσανατολίζεται το Βερολίνο
Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου στη χορήγηση τρίτης «αναμνηστικής δόσης» του εμβολίου κατά του κορονοϊού στις ευπαθείς ομάδες, έφερε στο φως το Γαλλικό Πρακτορείο, που...
Προς χορήγηση τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες προσανατολίζεται το Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Λιγότερες ελευθερίες για τους ανεμβολίαστους, προειδοποιεί σύμβουλος της Μέρκελ
«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία από εκείνα που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.
Λιγότερες ελευθερίες για τους ανεμβολίαστους, προειδοποιεί σύμβουλος της Μέρκελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας