Την Τουρκία ευχαρίστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας για την παρέμβασή της στο ΝΑΤΟ για πιο ήπιες αντιδράσεις όσον αφορά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τουρκία αντιτάχθηκε πραγματικά στην υιοθέτηση μιας τέτοιας δήλωσης. Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για αυτή τη θέση και προσέγγιση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι, σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα.
Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Τουρκία πίεσε τους συμμάχους για ήπια ανακοίνωση, απειλώντας με βέτο στην περίπτωση που στο κοινό ανακοινωθέν υπήρχε αναφορά σε υποστήριξη κυρώσεων ή σε πολιτικούς κρατουμένους.
Χθες, η «Εφ.Συν.» ρώτησε λοιπόν τον γενικό γραμματέα στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Και για μία ακόμα φορά, ο Στόλτενμπεργκ κάλυψε πλήρως την Τουρκία, λέγοντας ότι το ανακοινωθέν ήταν ισχυρό και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Λευκορωσία. Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει ζητήσει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το σημείο δεν υπάρχει στην ανακοίνωση των συμμάχων.
Ανεξάρτητη έρευνα
«Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε μία ισχυρή δήλωση καταδικάζοντας σκληρά την αναγκαστική προσγείωση ενός πολιτικού αεροσκάφους στην πορεία του από μία πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, την Αθήνα, προς μία άλλη πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, το Βίλνιους» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
«Δηλώσαμε επίσης ξεκάθαρα ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία ανεξάρτητη έρευνα και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν επίσης ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε να δούμε ότι ο δημοσιογράφος και η φίλη του, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του αεροπλάνου, πρέπει να απελευθερωθούν» υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Εχω επίσης δηλώσει πολλές φορές ότι καλώ για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία» συμπλήρωσε, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι αυτό το σημείο «έλειπε» από την ανακοίνωση.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ προχώρησε σε μια «ξεκάθαρη και ισχυρή δήλωση από όλους τους συμμάχους την περασμένη εβδομάδα» και επίσης καλωσορίζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν κυρώσεις, καθώς και τα μέτρα και τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από την Ε.Ε. «Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα και ενωτικό για το θέμα» κατέληξε ο γ.γ. της Συμμαχίας.
Παρά τη σιωπή Στόλτενμπεργκ, πολλοί στο ΝΑΤΟ προβληματίζονται για τον ρόλο της Τουρκίας, αφού ολοένα και περισσότεροι σύμμαχοι δυσαρεστούνται με τις επιλογές της. Και αυτό δεν δημιουργεί καλό κλίμα για την Τουρκία εν όψει της συνόδου κορυφής της 14ης Ιουνίου, όπου θα βρίσκεται και ο Τζο Μπάιντεν.
