Η Ιταλία προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να μη βρεθεί εκτός παιχνιδιού στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού. Από σήμερα και η γειτονική μας χώρα απαλείφει την καραντίνα για τους εμβολιασμένους τουρίστες που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό ή έχουν μόλις υποβληθεί σε μοριακό τεστ. Ανοίγουν, επίσης, οργανωμένες πλαζ και πισίνες. Πολλά ξενοδοχεία, που έμειναν κλειστά για σχεδόν ένα χρόνο, ελπίζουν να καταφέρουν και πάλι να γεμίσουν τα δωμάτιά τους.
Προς το παρόν, τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αρκετά καθησυχαστικά. Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία μειώνεται διαρκώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μόνη εξαίρεση τη μικρή Βάλε Ντ’ Αόστα) συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων προστασίας και πρόληψης. Η κυβέρνηση θα κληθεί να επανεκτιμήσει την όλη κατάσταση τη Δευτέρα, με πιθανό περιορισμό της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας τουλάχιστον κατά μια ώρα. Οπως φαίνεται, δεν θα ξεκινά πλέον στις 10 το βράδυ, αλλά στις 11.
Οι υπεύθυνοι του τουριστικού τομέα εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία: από τη μία είναι ικανοποιημένοι για τη δυνατότητα άφιξης τουριστών χωρίς καραντίνα. Από την άλλη, όμως, φοβούνται ότι η Ελλάδα, η Ισπανία αλλά και η Κροατία μπορεί να εξασφαλίσουν περισσότερους επισκέπτες, διότι η Ρώμη άργησε να αποφασίσει πώς έπρεπε να κινηθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των Covid safe νησιών: πρώτα η ιταλική κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα διστακτική, για να μη δυσαρεστήσει τις τόσες περιφέρειες που δεν διαθέτουν νησιωτικές περιοχές. Στο τέλος, όμως, αποφάσισε να ξεκινήσει τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού των πενήντα μικρών νησιών της χώρας.
Και το όλο θέμα του εμβολιασμού (όχι μόνον των νησιών) συνδέεται με ένα ακόμη ζήτημα: όπως πολλοί είχαν προβλέψει, η μαζική χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca δημιουργεί επιφυλάξεις σε αρκετούς Ιταλούς. Οι πενηντάρηδες που προσπάθησαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας διεπίστωσαν ότι υπήρχαν διαθέσιμες σχεδόν αποκλειστικά δόσεις ΑstraZeneca και Johnson&Johnson.
Οι πολίτες, δηλαδή, που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Μοderna θα πρέπει να περιμένουν νέες παρτίδες. Κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση Ντράγκι. Να εμβολιαστούν, δηλαδή, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τριάντα εκατομμύρια πολίτες.
Την ίδια ώρα, επέστρεψε στην επικαιρότητα και το μεταναστευτικό. Μέσα σε λιγότερο από σαράντα οκτώ ώρες έφτασαν στη Λαμπεντούζα περισσότεροι από δυο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξαν προβλήματα στη μεταφορά τους στο κέντρο προσωρινής παραμονής του νησιού, διότι γέμισε ασφυκτικά. Πολλοί, μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση, έμειναν (και τη νύχτα) στην προκυμαία. Τελικά, αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε τρία πλοία για να περάσουν την «καραντίνα» και σε άλλα κέντρα που βρίσκονται στην Σικελία.
Είναι σαφές, όμως, ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο. Υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι η Τουρκία (μετά τις γνωστές δηλώσεις του Ντράγκι για τον Ερντογάν) χρησιμοποιεί τη Λιβύη για να στείλει νέες, μαζικές ροές προς την Ιταλία, ώστε να θέσει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Ρώμης, αλλά και για να εκβιάσει οικονομικά -ενδεχομένως- όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Προς το παρόν, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός προσπαθεί να πετύχει την αναβίωση της Συμφωνίας της Μάλτας του 2019, η οποία βασιζόταν στην ανακατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» στις διάφορες χώρες-μέλη της Ενωσης. Κατά την παρέμβασή του, όμως, στη Βουλή της Ρώμης, θέλησε να υπογραμμίσει κάτι το σημαντικό: ότι «εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων, κανείς δεν πρόκειται να αφεθεί μόνος του», διότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κύριο στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής». Οσο για τις αναχωρήσεις μεταναστών από την Τυνησία, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Μάρτα Καρτάμπρια ετοιμάζεται να μεταβεί στην Τύνιδα, όπου θα ζητήσει αποτελεσματικότερη συνεργασία από τις τοπικές αρχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας