• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 17.9°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.6°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  77%
Violeta Santos Moura, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διακήρυξη του Πόρτο

 • A-
 • A+
Αν και επισκιάστηκε από τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων, η 2η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. επιβεβαίωσε τη δέσμευση στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και κατέληξε σε 13 θέσεις -προς το παρόν ευχές- για την απασχόληση, τη μετά πανδημία ανάκαμψη, την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.

Το θέμα των πατεντών στα εμβόλια κατά της Covid-19, η αμηχανία και οι διχογνωμίες που προκάλεσε η αμερικανική πρόταση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. επισκίασαν το βασικό περιεχόμενο της συνόδου στο Πόρτο της Πορτογαλίας την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο και σχεδόν ξεχάστηκε ότι επρόκειτο για την 2η Κοινωνική Σύνοδο της Ε.Ε.

Η 1η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής είχε γίνει το 2017 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου εγκαινιάστηκε ο θεσμός συνάντησης των κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε. με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Καρπός της 1ης Κοινωνικής Συνόδου στο Γκέτεμποργκ ήταν η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενός πλαισίου 20 αρχών για την εργασία, την απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Η σύνοδος του Πόρτο επικαιροποίησε πλευρές του πυλώνα, υπό το πρίσμα ωστόσο της πανδημίας, του πλήγματος που επέφερε στην οικονομία και την απασχόληση και του σχεδίου ανάκαμψης που έχουν δρομολογήσει οι 27, με κεντρικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ,

Η σύνοδος του Πόρτο, παρά τον έντονα επικοινωνιακό χαρακτήρα της, κατέληξε σε διακήρυξη 13 σημείων στην οποία επιβεβαιώνεται μεν η προσήλωση στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αν και με αρκετά ευχολογικό χαρακτήρα. Επιγραμματικά, οι 27 στη διακήρυξη του Πόρτο αναφέρουν:

«1. Περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη πρέπει να είναι η ήπειρος της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε προς μια κοινωνική Ευρώπη.

2. Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η ταχεία, κρίσιμη και ολοκληρωμένη δράση σε επίπεδο Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο προστατεύει εκατομμύρια ζωές, θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

3. Το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης ενέπνευσε την ιστορική μας συμφωνία τον Ιούλιο του 2020 για το Next Generation ΕU (Ταμείο Ανάκαμψης). Η συλλογική, χωρίς αποκλεισμούς, έγκαιρη και συνεκτική ανάκαμψη θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την κοινωνική διάσταση και τον ρόλο της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

4. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ανάκαμψης. Η εφαρμογή του θα ενισχύσει την πορεία της Ενωσης προς μια ψηφιακή, πράσινη και δίκαιη μετάβαση.

5. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε επίπεδο Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο. Το σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Κομισιόν στις 4 Μαρτίου 2021 παρέχει χρήσιμες οδηγίες για την εφαρμογή του στους τομείς απασχόλησης, δεξιοτήτων, υγείας και κοινωνικής προστασίας.

6. Χαιρετίζουμε τους νέους πρωταρχικούς στόχους της Ε.Ε. για τις θέσεις εργασίας, τις δεξιότητες και τη μείωση της φτώχειας και τον αναθεωρημένο πίνακα κοινωνικών αποτελεσμάτων που προτείνεται στο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των αρχών του κοινωνικού πυλώνα.

7. Η εφαρμογή των αρχών στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων θα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας για όλους στο πλαίσιο μιας χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.

8. Θα θέσουμε την εκπαίδευση και τις δεξιότητες στο επίκεντρο της πολιτικής μας δράσης. Οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις θα φέρουν τεράστιες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και πολλές προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τη διά βίου μάθηση, την αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι μεταβάσεις απασχόλησης προς τομείς όπου υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για εργασία.

9. Εχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε τις ανισότητες, να υπερασπιστούμε τους δίκαιους μισθούς, να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, να αναλάβουμε τον στόχο της καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους αποκλεισμού για ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και άστεγοι.

10. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων και θα εργαστούμε ενεργά για να καλύψουμε τα κενά των φύλων στην απασχόληση, τις αμοιβές και τις συντάξεις.

11. Οι νέοι αντιπροσωπεύουν μια απαραίτητη πηγή δυναμισμού, ταλέντων και δημιουργικότητας για την Ευρώπη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν η κινητήρια δύναμή της χωρίς αποκλεισμούς πράσινης και ψηφιακής ανάκαμψης, για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της Ευρώπης του μέλλοντος.

12. Τονίζουμε τη σημασία της στενής παρακολούθησης της προόδου που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και των πρωταρχικών στόχων της Ε.Ε. για το 2030.

13. Χαιρετίζουμε, ως μια άλλη επιτυχία του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, ότι οι Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι έχουν υποβάλει μια κοινή πρόταση για μια εναλλακτική σειρά δεικτών για τη μέτρηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προόδου, συμπληρώνοντας το ΑΕΠ ως μέτρο πρόνοιας για μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη».

Τρεις δεσμευτικοί στόχοι

Αν και δεν αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης του Πόρτο, οι 27 υιοθέτησαν τρεις δεσμευτικούς (;) στόχους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων: Το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται, τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθεί κατάρτιση κάθε χρόνο και ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2030.

Jose Coelho, Pool via AP

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο είναι η κοινή μας δέσμευση για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας και θα λειτουργεί προς όφελος όλων». Ο οικοδεσπότης της συνόδου, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα επιτύχουμε κοινωνίες με περισσότερη ευημερία και περισσότερη δικαιοσύνη μόνο εάν, παράλληλα με την επίτευξη των κλιματικών και ψηφιακών στόχων που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας, υλοποιήσουμε τον κοινωνικό πυλώνα μας».


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα τ ης θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Προσεκτικά βήματα προς τη νέα εποχή
Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μάχη έναντι της COVID-19, καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προσεκτικά βήματα προς τη νέα εποχή
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις περικοπές στον προϋπολογισμό
Με ψήφους 465 υπέρ, υιοθετήθηκε ψήφισμα με το οποίο απορρίφθηκαν οι προτάσεις των «27» για τις περικοπές, ενώ αντίθετα επιδοκιμάστηκε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις περικοπές στον προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που θα θέσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόσβαση των κρατών-μελών στα 750 δισ. εξαρτάται πλήρως από την αξιολόγηση...
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
«Καυτή» εβδομάδα στο Στρασβούργο
Καυτή αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα στο Στρασβούργο με τη δεύτερη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον μήνα Οκτώβριο, η οποία θα κλείσει στις Βρυξέλλες με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού...
«Καυτή» εβδομάδα στο Στρασβούργο
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο πολωνικό σοκ
Σε νέα περιδίνηση η Ε.Ε. από τη συζήτηση για ένα πιθανό Pol-exit, με αφορμή την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την υπεροχή της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) και του...
Το νέο πολωνικό σοκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας