Πολιτική κρίση στη Ρουμανία μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα ότι ερευνάται και ο ίδιος από τον αρμόδιο εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Ο Πόντα είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι ύποπτος για ψευδείς δηλώσεις εισοδήματος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύγκρουση συμφερόντων και για συνενοχή σε υπόθεση φοροδιαφυγής, αφού πέρασε χθες μισή ώρα καταθέτοντας στον εισαγγελέα της υπηρεσίας γνωστής ως DNA.
Η έρευνα σε βάρος του Πόντα αφορά κυρίως στο διάστημα που δικηγορούσε, από το 2007 έως το 2008, ενώ είχε εκλεγεί και βουλευτής με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ο Πόντα κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι συνωμότησε με τον Νταν Σόβα, πρώην υπουργό Μεταφορών στην κυβέρνηση Πόντα, εις βάρος του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα για διαφθορά.
Ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Ιοάνις ύστερα από συνάντηση του με τον Πόντα, τον κάλεσε δημόσια να υποβάλει την παραίτηση του δηλώνοντας ότι «φέρνει σε δύσκολη κατάσταση» την χώρα. “Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια πολιτική κρίση”, συμπλήρωσε.
Ο ίδιος όμως ο πρωθυπουργός, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες, είπε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η Βουλή έχει την δικαιοδοσία να τον απομακρύνει από το αξίωμα του.
Ο Πόντα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις.
