Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τους ηγέτες της «Ομάδας των 7» θα υποδεχθεί την Κυριακή η Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις για μια πλειάδα κρίσεων, από τα προβλήματα της Ελλάδας μέχρι τη σύρραξη στην Ουκρανία και τη διεθνή τρομοκρατία.

Η G7 αποτελούν ένα κλαμπ χωρών που μοιράζονται «κοινές αξίες», σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο. «Όσο η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, η επιστροφή στην Ομάδα των 8 είναι αδιανόητη», δήλωσε αναφερόμενη στον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. 

Η Μέρκελ θέλει απαραιτήτως να δώσει μία κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής και, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής καγκελαρίας, η επονομαζόμενη πλέον «καγκελάριος του κλίματος», η πρόοδος στον τομέα αυτόν αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα», έξι μήνες πριν από την διάσκεψη του Παρισιού (COP21), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό κατά 2 βαθμούς της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. 

«Σε ότι αφορά την Ελλάδα εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια»

«Η Ελλάδα θέλει να μείνει μέλος του ευρώ. Το επιθυμεί και η Γερμανία, το επιθυμούν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την μεριά μας σεβόμαστε την αρχή της αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια και από μέρους της Αθήνας. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του δεύτερου προγράμματος βοήθειας και εμείς θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο. Πάνω το σημείο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος λιγοστεύει, είναι αλήθεια, εγώ εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια», δήλωσε η Μέρκελ.

Στην ερώτηση αν «στα πέντε χρόνια που διαρκεί η ελληνική κρίση η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα πράγματα και αν η πολιτική της λιτότητας πάση θυσία δυσκόλεψε τα πράγματα», η καγκελάριος απαντά: 

«Όχι, αυτό πραγματικά δεν το πιστεύω. Η Ελλάδα έλαβε γενναιόδωρες βοήθειες. Η κατάσταση βελτιωνόταν λίγο. Στην συνέχεια, με τις βουλευτικές εκλογές, υπήρξε οπισθοδρόμηση. Τώρα πρέπει να την επαναφέρουμε προς την ανάπτυξη. Η Ιρλανδία είχε πιο σκληρούς όρους στο πρόγραμμά της και τώρα είναι η χώρα με την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, και πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και η Ελλάδα. Αν δούμε, όμως, τα δομικά της προβλήματα, καταλαβαίνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες». 

Σε σχέση με το αίτημα της Ιταλίας για περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ρέντσι η Άγκελα Μέρκελ απαντά στο δελτίο ειδήσεων του Rai Uno: 

«Θεωρώ ότι ο Ματέο Ρέντσι είναι ένας συνάδελφος που θέλει να πετύχει κάποιους στόχους. Ξεκίνησαν πολλές καλές μεταρρυθμίσεις, εγώ στηρίζω απόλυτα την πορεία αυτή, της οποίας φαίνονται ήδη κάποια αποτελέσματα. Η Ιταλία είναι μια χώρα που σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και διατηρεί το έλλειμμα εντός του 3% του ΑΕΠ. Τώρα ξαναρχίζει να αναπτύσσεται, διότι έγιναν δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζω τον Ματέο Ρέντσι και του εύχομαι μεγάλη επιτυχία».

Υπό τη «σκιά» του Πούτιν η σύνοδος των G7

Υπό τη σκιά του Πούτιν

Η σύνοδος αυτή, θα είναι η τρίτη που διεξάγεται «υπό τη σκιά» του μεγάλου απόντος, του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποκλείστηκε από το σχήμα των «G8», έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο 2014.

Η απουσία του επικρίθηκε από πολλές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες χάνουν την ουσία τους χωρίς τη συμμετοχή ενός σημαντικού παράγοντα των μεγάλων διεθνών θεμάτων.

Η Ουκρανία και ο άμεσος κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων, η ισλαμική τρομοκρατία από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική, ο ρόλος του Ιράν και ο φάκελλος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης είναι τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής που προβάλλει η γερμανική προεδρία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, τη Δευτέρα, η σύνοδος θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και πέντε Αφρικανούς ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Τυνησίας Μπάτζι Καΐντ Εσέμπσι και τον νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμάντου Μπουχάρι. Στο Βερολίνο εξηγούν ότι θα εξετασθεί το είδος της βοήθειας που οι χώρες της Ομάδας των 7 μπορούν να χορηγήσουν στις χώρες αυτές, περιλαμβανομένης της αναπτυξιακής βοήθειας. Για τον λόγο αυτόν, στις συνομιλίες θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των μεγάλων διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ.

Στο χείλος της στάσης πληρωμών και απειλούμενη, σύμφωνα με ορισμένους, με έξοδο από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα είναι επίσης ένα αναπόφευκτο θέμα των συνομιλιών της συνόδου κορυφής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναμένεται να έχουν συνομιλίες για την ελληνική υπόθεση. Οι Αμερικανοί πιέζουν για μία ταχεία διευθέτηση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της , με στόχο την αποφυγή μίας νέας κρίσης για την παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες.

Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις μεγάλες οικονομικές περιοχές του κόσμου, κυρίως η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ , καθώς και η εισαγωγή κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων. Κατά τη σύνοδο θα συζητηθούν επίσης μεγάλα θέματα υγείας, όπως η αντίσταση στα αντιβιοτικά ή ο αγώνας κατά των τροπικών ασθενειών, αλλά και η πείνα στον κόσμο, η ρύπανση των ωκεανών και η θέση των γυναικών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί το πρωί της Κυριακής με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο δημαρχείο του χωριού Κρυν, πριν από μία δεξίωση που θα οργανωθεί με τη συμμετοχή των 2.000 κατοίκων του στην πλατεία της εκκλησίας. Στο πρόγραμμα φολκλορικά κοστούμια, μουσική, μπρέτσελ και μπύρα, μέσα σε ένα χαρακτηριστικό τοπίο των βαυαρικών Άλπεων, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να προβάλει την εικόνα προσιτών ηγετών, μακριά από το πλήθος των αλτερμοντιαλιστών που συνοδεύουν όλες τις συνόδους κορυφής της Ομάδας των 7.

Το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσουν οι συσκέψεις εργασίας στον πύργο του Ελμάου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 στις Άλπεις, αποκομμένο από τον κόσμο και προστατευόμενο από χιλιάδες αστυνομικούς.