Διευκρινίσεις για το παρασκήνιο του ατοπήματος της Τουρκίας να τοποθετήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν σε χαμηλότερο και απομακρυσμένο καναπέ ενώ ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν κάθισαν κοντά και σε ψηλές καρέκλες έδωσε η πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οπως λένε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αντιστοιχεί σε επίπεδο Προέδρου κράτους, ενώ η θέση του προέδρου της ΚΟμισιόν αντιστοιχεί στο επίπεδο του Πρωθυπουργού. Και εκεί εντοπίζουν την πηγή του ατοπήματος.
Σύμφωνα με την εκδοχή της πλευράς Μισέλ, στις 5 Απριλίου 2021, την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ της υπηρεσίας προεδρικών πρωτοκόλλων της χώρας υποδοχής και της πλευράς της ΕΕ για την προετοιμασία της συνάντησης. Παρούσα ήταν η υπηρεσία πρωτοκόλλου του Συμβουλίου,αλλά όχι κάποιος από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε οργανώσει τη συνάντηση,παρά μόνο ένας αξιωματικός ασφαλείας. Υπήρχε επίσης ένας αξιωματικός ασφαλείας για την Πρόεδρο της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία πρωτοκόλλου της Επιτροπής, η οποία είναι γενικά υπεύθυνη για τις αποστολές που πραγματοποιούνται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, απουσίαζε.
Πραγματοποιήθηκε μια σύντομη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, αλλά οι αίθουσες συσκέψεων και τραπεζιών δεν ήταν προσβάσιμες, παρά τα αιτήματα της πλευράς Μισέλ, επειδή θεωρούνταν πολύ κοντά στο γραφείο του προέδρου Ερντογάν.
«Εάν είχαμε επισκεφθεί το δωμάτιο για το tête-à-tête, θα είχαμε προτείνει στους οικοδεσπότες μας ότι, ως ευγενική προσφορά, θα αντικαταστήσουν τον καναπέ με δύο πολυθρόνες για την Πρόεδρο της Επιτροπής», είπαν οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου του Συμβουλίου.
«Στην τραπεζαρία, στην οποία μας δόθηκε πρόσβαση λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαμε τις 3 καρέκλες για τους VIP αναπροσαρμοσμένους, προς όφελος της Προέδρου της Επιτροπής».
Οπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να συμπεριληφθεί και η Πρόεδρος της Επιτροπής στη φωτογραφία των δύο προέδρων.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι η σειρά πρωτοκόλλου που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούσε πάντοτε και επιβεβαιώνεται σε συμφωνία μεταξύ των αρχηγών πρωτοκόλλων των θεσμικών οργάνων. Σε γενικές γραμμές, το πρωτόκολλο για τρίτες χώρες κάνει σαφή διάκριση μεταξύ του αρχηγού κράτους, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επιπέδου πρωθυπουργού, που κατέχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε να ήταν η πηγή του θέματος που δημιουργήθηκε», καταλήγουν οι διευκρινίσεις.
