• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.5°C
  0 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.3°C / 1.3°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 4.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -3.6°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / 0.7°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 0.7°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.9°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.6°C
  6 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  4 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.5°C / -3.1°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -3.5°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 3.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.8°C / 1.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  48%

→ Κώστας Αρβανίτης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!

 • A-
 • A+
Ορια στη χρήση των ψυχομετρικών τεστ τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θέτει γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, που υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η γνωμοδότηση της Eπιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) προς την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (ΙΜΚΟ) σχετικά με τη νομοθετική πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη και το νέο περιβάλλον εργασίας που συνδέεται με «τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης». Εισηγητής της γνωμοδότησης στην EΜPL ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Η γνωμοδότηση τονίζει ότι το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο της Ενωσης θα πρέπει να ισχύει πλήρως όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν την ορθή επιβολή της νομοθεσίας σε σχέση με τις ψηφιακές υπηρεσίες προκειμένου να αποτραπούν, μεταξύ άλλων, η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η αδήλωτη εργασία. Η EMPL καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει κατάλληλες εγγυήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων - συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης ανισότητας.

Επίσης, στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο εργασίας, ακόμα και όταν αυτός είναι ψηφιακός, και τονίζεται η ανάγκη της απαγόρευσης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες προσλήψεων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θέση με την οποία τίθεται ζήτημα και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω των κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών, όταν στο αρχικό τους στάδιο ζητείται από τους υποψηφίους να συμπληρώσουν διάφορα ψυχομετρικά τεστ των οποίων η επιλογή και η βαθμολόγηση καθορίζονται με αλγόριθμούς. Πρακτική η οποία έχει υιοθετηθεί από την ευρεία εφαρμογή της στις πολυεθνικές και τις ανώνυμες εταιρείες.

Η ανωτέρω τροπολογία-πρόταση της γνωμοδότησης του Ελληνα ευρωβουλευτή, Κ. Αρβανίτη, αν και δέχτηκε αρκετές ενστάσεις από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και της πολιτικής ομάδας Μακρόν (RE), απέσπασε εντέλει τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των μελών της EMPL, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών βουλευτών.

Σημαντική είναι και η συμβιβαστική τροπολογία με την οποία ζητείται «να βελτιωθούν οι κανονισμοί για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία στο πλαίσιο των συνεργειών ανθρώπου-μηχανής και να διασφαλιστεί η ψυχολογική και ψυχική ισορροπία των εργαζομένων μέσω της παροχής στήριξης και της έκδοσης οδηγίας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους».

Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι «τα δεδομένα των εργαζομένων ανήκουν στους ίδιους ακόμη και μετά το πέρας της εργασιακής σχέσης» και επαναλαμβάνουν «το αίτημα για νομική προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα». Το εάν θα συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες τροπολογίες της EMPL στο τελικό κείμενο που θα φέρει η IMKO προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ε.Κ. θα κριθεί τον Ιούνιο.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
Πόσους απασχολούν και τι δαπανούν οι 41 οργανισμοί που εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα από την τελευταία έκθεσή του ● Η ακτινογραφία της απασχόλησης των 90.000 υπαλλήλων στα κέντρα αποφάσεων της...
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
ΕΥΡΩΠΗ
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα του άρθρου 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθεί η νομική βάση για την αντιμετώπισή της με τη θέσπιση κοινών ορισμών και ελάχιστων κυρώσεων.
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει εκείνους που αναμένεται να φτάσουν στο βραχύ και πιο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και μέσω ενός ευρωπαϊκού...
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωταθλητές στη μείωση ωρών εργασίας
Οι Ελληνες εργάστηκαν λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους το 2020, λόγω πανδημίας και απολύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Eurostat. Ο συνολικός αριθμός των πραγματικών ωρών εργασίας στην κύρια...
Πρωταθλητές στη μείωση ωρών εργασίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
«Δεν υπάρχει χώρος για ομοφοβία, μίσος και διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ε.Ε.», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.
Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας