Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Αθήνα για παρενόχληση του σεισμογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» ανοιχτά της Λήμνου. Όπως υποστηρίζει, «η πρόκληση απαντήθηκε καταλλήλως», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η έξοδος του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους λίγες ημέρες για έρευνες έως τις 2 Μαρτίου, και μετά τον τελευταίο γύρο διερευνητικών επαφών έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, η οποία κατήγγειλε την Άγκυρα ότι η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη με το πνεύμα καλής γειτονίας και θα προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ε.Ε.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση της Αθήνας για την τουρκική καταγγελία.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 «παρενόχλησαν το TCG Cesme» δυτικά της Λήμνου, ενώ ένα από αυτά έριξε έναν τύπο φωτοβολίδας που μπορεί να «εξαπατήσει» τα εχθρικά ραντάρ σε ακτίνα 2 ναυτικών μιλίων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «ανταπέδωσαν», χωρίς να διευκρινίσει πώς και πως το συμβάν έγινε χθες Δευτέρα.
