• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.8°C / 20.9°C
    1 BF
    69%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 16.6°C / 19.4°C
    1 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    18°C 15.0°C / 17.7°C
    2 BF
    80%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 11.9°C / 14.4°C
    1 BF
    89%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    0 BF
    94%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 15.0°C / 18.2°C
    0 BF
    80%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 14.5°C
    2 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    16°C 16.1°C / 16.1°C
    2 BF
    85%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.7°C
    2 BF
    82%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.3°C / 18.9°C
    2 BF
    82%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 20.5°C
    2 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    2 BF
    78%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.6°C
    2 BF
    80%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.0°C / 15.0°C
    0 BF
    75%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 14.5°C / 17.8°C
    1 BF
    78%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.8°C / 19.9°C
    2 BF
    89%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.2°C / 21.0°C
    1 BF
    72%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 16.3°C / 18.8°C
    0 BF
    83%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.7°C / 18.9°C
    2 BF
    90%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    0 BF
    85%

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα είναι, υποτίθεται, αυτός που θα αποφασίζει για το ΕΣΥ, όμως ο δρόμος για τους ιδιώτες θα παραμείνει ορθάνοιχτος

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την Υγεία

  • A-
  • A+
Την ώρα που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Βρετανίας -ό,τι έχει απομείνει σε αυτό δηλαδή, καθώς χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει λόγω Brexit- δίνει τιτάνιο αγώνα ενάντια στη λαίλαπα του κορονοϊού, ο Μπόρις Τζόνσον εισάγει μεταρρύθμιση-απάτη που δήθεν γλιτώνει το NHS από την ιδιωτικοποίηση, όμως αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα εκμετάλλευσης από ιδιώτες ● Οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις των Συντηρητικών περνούν χωρίς σοβαρή αντίδραση, καθώς οι Εργατικοί αποφεύγουν τη σύγκρουση.

Oλα τα ‘χε η Βρετανία, με τα πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα και τους παρά κάτι 120.000 νεκρούς από Covid-19, η «κατεπείγουσα» μεταρρύθμιση του NHS, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της έλειπε.

Οι δομικές αλλαγές που εξήγγειλε ύστερα από έναν χρόνο μάχης με την πανδημία στις 11 Φεβρουαρίου ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, έχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» και διχάζουν την κοινή γνώμη, παρά την εκστρατεία πειθούς που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τζόνσον με την υποστήριξη πολλών υπάκουων ΜΜΕ, αλλά και τη σχετικά «χλιαρή» αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι στιγμής μοιάζει να αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με τους Τόρις.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει βέβαια πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα και προσπαθεί τώρα να καρπωθεί καιροσκοπικά τον ζωτικό ρόλο που παίζει το NHS τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στον ταχύτατο μαζικό εμβολιασμό του βρετανικού πληθυσμού, που σε έναν βαθμό λειτουργεί ως πολιτικό αντιστάθμισμα στον βαρύτερο απολογισμό νεκρών από Covid-19 πανευρωπαϊκά.

Εχοντας δεχτεί τις επανειλημμένες εγκλήσεις των (σαφώς επιθετικότερων παλιότερα, λόγω Τζέρεμι Κόρμπιν) Εργατικών να μην τολμήσει να «ξεπουλήσει» το NHS σε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες, διαπραγματευόμενος με τις ΗΠΑ διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον απόηχο του Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει τώρα πως ο οργανισμός «δεν είναι για πούλημα», παρότι όλοι γνωρίζουν ότι πολλές υπηρεσίες του πολυπλόκαμου δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας δίνονται εργολαβικά (συχνά και πελατειακά) σε ιδιώτες.

Τώρα λοιπόν «πουλάει» στην κοινή γνώμη την εκ νέου αναδιοργάνωσή του -στο πλαίσιο της οποίας θα επιστρέψουν οι εξουσίες του διευθύνοντος συμβούλου του NHS Αγγλίας στον υπουργό Υγείας- ως μια αναγκαία αντιστροφή της αντιδημοφιλούς νομοθετικής μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον το 2012, που εμπορευματοποίησε τις υπηρεσίες του οργανισμού σε πρωτόγνωρο βαθμό.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης την κατά τόπους συνεργασία και κοινή λήψη αποφάσεων για υγειονομικά και οικονομικά ζητήματα μεταξύ NHS και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την τροποποίηση των κανόνων ανάθεσης μέσω διαγωνισμών.

Ο Χάνκοκ υποστήριξε ότι η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη για αλλαγές και αύξηση της πολιτικής εποπτείας στον οργανισμό, με βασικούς στόχους να περιοριστούν η γραφειοκρατία και η μεγάλη αναμονή για παροχή υπηρεσιών, αλλά και να βελτιωθούν οι ενοποιημένες όσο και αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ των τομέων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Κι ενώ τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ ακολούθησαν την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση σαν φρένο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, ακτιβιστές και οργανώσεις όπως η «Keep Our NHS Public» (Να Κρατήσουμε Δημόσιο το NHS Mας) καταγγέλλουν πως η επικοινωνιακή επιχείρηση «Take back control of the NHS» (Να πάρουμε πίσω τον έλεγχο του NHS, κατά το αντίστοιχο παραπλανητικό σλόγκαν για το Brexit) παρακάμπτει το γεγονός πως ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν ακόμη να υποβάλουν προσφορές για συμβόλαια-κλειδιά ύψους δισεκατομμυρίων λιρών, ενδεχομένως υπό καθεστώς ακόμα πιο αυξημένης αδιαφάνειας στο όνομα της μειωμένης γραφειοκρατίας, ειδικά... «τώρα που γυρίζει» και είναι τεράστιες οι ανάγκες για διαγνωστικά τεστ, μέσα ατομικής προστασίας, προγράμματα ιχνηλάτησης επαφών κ.λπ.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη έμπρακτης ενίσχυσης του -ηρωικού, κατά τα λοιπά, με βάση και το κυβερνητικό αφήγημα- υγειονομικού προσωπικού που, εξουθενωμένο, συνεχίζει να δίνει αγώνα εν μέσω «μακελειού» στα νοσοκομεία λόγω της επέλασης της μεταδοτικότερης παραλλαγής του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στη χώρα. Ενδεικτικό το γεγονός πως μόνο τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν σχεδόν 102.000 νοσηλείες λόγω Covid-19 - ένας εφιαλτικός αριθμός που αντιπροσωπεύει το 29% όλων των νοσηλειών από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Φεύγουν νοσηλευτές

Μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, στην προϋπάρχουσα υποστελέχωση ήρθε να προστεθεί και η μαζική αποχώρηση νοσηλευτών και νοσηλευτριών, προερχόμενων από χώρες της Ε.Ε., εξαιτίας του Brexit και της αβεβαιότητας που προκάλεσε στις ζωές τους.

Σύμφωνα δε με έρευνα του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής ήδη από το φθινόπωρο, πάνω από το ένα τρίτο των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στο NHS σκεφτόταν να παραιτηθεί εντός του επόμενου έτους, αντιδρώντας προφανώς σε μια φιγουρατζίδικη κυβερνητική πολιτική που τους έχει στερήσει όχι απλά μια αυτονόητη αύξηση απολαβών ως ελάχιστο ευχαριστώ, αλλά ακόμα και επαρκή εξοπλισμό αυτοπροστασίας όταν τον χρειάζονταν απεγνωσμένα στο ξέσπασμα της πανδημίας, βλέποντας πολλούς συναδέλφους τους να χάνονται άδικα στο καθήκον.

Οπως προαναφέραμε, πάντως, οι μετριοπαθείς Εργατικοί του… νερόβραστου Κιρ Στάρμερ δεν προβάλλουν ώς τώρα ιδιαίτερη αντίσταση στα σχέδια των Τζόνσον και Χάνκοκ, επιλέγοντας να καυτηριάσουν περισσότερο την κακή συγκυρία της μεταρρύθμισης, παρά τον προφανή «ελέφαντα στο δωμάτιο» - την ηχηρή απουσία γενναίας αύξησης στη χρηματοδότηση και τη συνεχιζόμενη, μερική έστω, ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκιώδης υπουργός Υγειας, Τζόναθαν Ασγουορθ, «βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το NHS μας. Το προσωπικό στην πρώτη γραμμή είναι εξαντλημένο και κακοπληρωμένο. Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής λέει πως το NHS έχει γονατίσει. Και ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για διαρθρωτική αναδιοργάνωση του NHS».

«Οι υψηλότερες δαπάνες θα ήταν μια πολύ πιο άμεση και πρακτική απάντηση» για να ενισχυθεί εδώ και τώρα το υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο -όσο και λατρεμένο στη Βρετανία- ΕΣΥ, αντέτασσε τότε ως πρώτη προτεραιότητα στο κύριο άρθρο της η Guardian, επικρίνοντας την έλλειψη «δέοντος προγράμματος δαπανών» για τη δημόσια υγεία ύστερα από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων των Τόρις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις και η ανο(η)σία της αγέλης
Θύμα της δικής του εξοργιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας έπεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση έχει προσβληθεί από τον COVID-19, όπως και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Ο Μπόρις και η ανο(η)σία της αγέλης
ΕΥΡΩΠΗ
Τσαλαπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το Πρωτόκολλο προβλέπει χαλάρωση των τελωνειακών ελέγχων για τα αγαθά που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ καταργεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε περίπτωση διαιτησίας.
Τσαλαπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΕΥΡΩΠΗ
Ντάουνινγκ Στριτ, ένα νυχτερινό κλαμπ σε καιρό πανδημίας
Σημεία και τέρατα διαπιστώνει το πόρισμα για το σκάνδαλο «πάρτι-γκέιτ» στο βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο την εποχή που είχαν επιβληθεί απαγορεύσεις στους πολίτες ● Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται να παραιτηθεί.
Ντάουνινγκ Στριτ, ένα νυχτερινό κλαμπ σε καιρό πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αρση μέτρων εν μέσω κυβερνητικού μπάχαλου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να τζογάρει ξανά και έσπευσε να ξηλώσει τους λιγοστούς εναπομείναντες κανόνες και περιορισμούς κατά της πανδημίας.
Αρση μέτρων εν μέσω κυβερνητικού μπάχαλου
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις δεν μπορεί
Μετά το κύμα αναγκαστικών παραιτήσεων τριών στενών συνεργατών του, στο πλαίσιο του «ανασχηματισμού» στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον πασχίζει να ξαναστήσει την ομάδα συμβούλων του με λύσεις μάλλον...
Ο Μπόρις δεν μπορεί
ΕΥΡΩΠΗ
Προκαλεί ενώ περιμένει... τη χαριστική βολή
Ζήτημα λίγων 24ώρων είναι η δημοσιοποίηση του πορίσματος για το σκάνδαλο «πάρτι-γκέιτ», από το οποίο εξαρτάται η παραμονή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία.
Προκαλεί ενώ περιμένει... τη χαριστική βολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας