Κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο σπουδαίο Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, με πλήθος φοιτητών και μελών του προσωπικού να εκφράζει από την αρχή τους την κάθετη αντίθεσή του στον διορισμό του πρύτανη από τον Τούρκο πρόεδρο.
Οργή έχει προκαλέσει στη χώρα το νέο κύμα αστυνομικής καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών, καθώς από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 250 στην Κωνσταντινούπολη και 69 στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, 30 αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι με εγγύηση, αφού οι ανάκρισή τους σε ομάδες ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, με την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης να τους επιβάλλει περιοριστικούς όρους. Σε 12 άτομα απαγορεύτηκε να φύγουν από τον τόπο κατοικίας τους και σε 9 να μη βγουν από τη χώρα.
Προχθές 98 είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστήριξε ότι 79 από τους συλληφθέντες είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει άλλωστε όλους τους διαδηλωτές ως τρομοκράτες την Τρίτη. «Δεν θεωρούμε ότι οι νέοι αυτοί που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας», είχε πει.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν την αντιδημοκρατική απόφαση διορισμό του πρώην υποψήφιου βουλευτή του κυβερνώντος AKP, Μελίχ Μπουλού, του πρώτου πλέον εξωακαδημαϊκού που γίνεται πρύτανης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας το 1980.
Νέο «Γκεζί»;
Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλα πανεπιστήμια με τους φοιτητές να εξεγείρονται και να κάνουν λόγο για προσπάθεια διείσδυσης σε έναν από τους τελευταίους αριστερούς χώρους. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από εκείνες του Γκεζί, το 2013.
Ο Μπεχρέ, τεταρτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης, δηλώνει το εξής: «Είμαστε τόσο θυμωμένοι αυτή τη στιγμή, και δεν είναι μόνο οι φοιτητές του Boğaziçi, είναι φοιτητές και νέοι σε όλη την Τουρκία. [Το κράτος] μας επιτέθηκε με την αστυνομία και τη βία. Το μόνο που θέλουμε είναι να πούμε πώς λειτουργεί το πανεπιστήμιο μας. Τελικά παρόλο που υπάρχει οικονομική κρίση στην Τουρκία και γνωρίζουν ότι θα χάσουν ψήφους… απλά προσπαθούν να διαιρέσουν τους ανθρώπους».
«Η ανεργία των νέων φτάνει στο συγκλονιστικό 29% στην Τουρκία, και η τελευταία μας έρευνα δείχνει ότι το 37,9% των νέων πτυχιούχων είναι άνεργοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Κ. Σέτσουκι, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Istanbul Economics Research.
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις ο ίδιος τόνισε πως οι συμμετέχοντες είναι ανεξάρτητοι και ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν, «στο Γκεζί δεν το είχαμε αυτό. Διαμαρτύρονται γιατί εργάζονται σκληρά αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν, επειδή η Τουρκία δεν έχει πλέον αξιοκρατία». «Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για ποιος πολιτικός παρέχει τις υπηρεσίες του… Απλώς θέλουν να τις παρέχει».
Ο 26χρονος, Σ. Καν, δεν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Boğaziçi. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 και δούλεψε ως ταχυμεταφορέας για να στηρίξει τη μητέρα του. Αλλά εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές που είδε να βγαίνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. «Η τελευταία μου δουλειά ήταν ως σερβιτόρος, αλλά το εστιατόριο έκλεισε λόγω της πανδημίας», είπε. «Είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα. Κάτι πρέπει να αλλάξει».
