• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  79%

«Παρωδία» Ε.Ε. με τα εμβόλια εις βάρος της υγείας των πολιτών

 • A-
 • A+
Πήγε περίπατο ο σχεδιασμός για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τον Σεπτέμβρη ● Η Ε.Ε. τώρα θυμήθηκε να πιέσει τις φαρμακευτικές ● Το 2024 θα αποκτήσει ανοσία η Ελλάδα με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού ● Συνεχίζονται οι παλινωδίες με τις δόσεις.

«Αυτή είναι η πιο μεγάλη στιγμή της Ευρώπης» διατράνωνε προ μηνών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την συμφωνία εντός Ε.Ε. για κοινή αντιμετώπιση όλων των πτυχών της πανδημίας.

Μερικούς μήνες και πολλές χιλιάδες νεκρούς αργότερα, τα μεγάλα λόγια των ηγετών των 27 έχουν πάει περίπατο, με την Ε.Ε. να φανερώνει σαφείς αδυναμίες στην διαχείριση της κρίσης και τις εθνικές κυβερνήσεις να δείχνουν πολύ πιο αποτελεσματικές στα μέτρα καταστολής, παρά προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο Μισέλ τώρα θυμήθηκε να... πιέσει τις εταιρείες

Αποκορύφωμα αυτού του τραγέλαφου είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα εμβόλια, καθώς οι ελλείψεις έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

Κι ενώ οι αντιδράσεις πληθαίνουν μετά τις ανακοινώσεις Pfizer και AstraZeneca για καθυστερήσεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργού να απειλεί ανοιχτά με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εδέησε να ανακοινώσει πως οι Βρυξέλλες είναι προετοιμασμένες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στις εταιρείες.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. θα αναγκάσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να βάλουν τέλος στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην παραλαβή των εμβολίων.

«Στοχεύουμε να αναγκάσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, χρησιμοποιώντας τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. 

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της Pfizer για καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες… χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και «πέτυχαν» οι καθυστερήσεις να είναι μικρότερες από το αναμενόμενο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη, ούτε έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων. 

Αυξάνονται οι πιέσεις για την αδιαφάνεια στα συμβόλαια με τις εταιρείες

Άλλωστε είναι ελάχιστες οι πληροφορίες που υπάρχουν προς ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Ένωση με τις εταιρείες κατασκευής εμβολίων.

Και αυτή η αδιαφάνεια είναι ένα θέμα που ενοχλεί και έχει αρχίσει να προκαλεί περαιτέρω τριγμούς, καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν καλύτερη ενημέρωση για τα συμβόλαια και τους όρους.

Μετά τη «λογοκριμμένη» ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου για τη σύμβαση με την CureVac, οι φωνές ανά την Ευρώπη πληθαίνουν, ενώ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πολιτικοί επανέρχονται στο ζήτημα απαιτώντας πλήρη διαφάνεια.

Ειδικοί σε θέματα υγείας, αλλά και εκπρόσωποι των πρασίνων ζητούν να έρθουν περισσότερες πληροφορίες στη βουλή για τη σύμβαση με την Curevac, αυξάνοντας την πίεση στον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος έσπευσε να υποσχεθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στο άμεσο μέλλον. 

AP Photo/John Locher

Πήγε περίπατο ο σχεδιασμός για εμβολιασμό του 70% μέχρι τον Σεπτέμβρη

Αποκαλυπτικό για το μέγεθος του προβλήματος είναι ρεπορτάζ του politico, το οποίο παρουσιάζει τον ρυθμό εμβολιασμών στης χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή σε αντιπαραβολή με τον στόχο για ανοσία πληθυσμού έως τον Σεπτέμβρη, όπως τον είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα (λίγα εμβόλια, καθυστερήσεις στις παραλαβές) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι μόλις το 15% των Ευρωπαίων ενηλίκων θα έχει εμβολιαστεί, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 70%.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να βάλει «γκάζια» στα κράτη μέλη να αυξήσουν τους ημερήσιους εμβολιασμούς, όμως η στοχοθεσία παραμένει στο επίπεδο συστάσεων και όχι δεσμευτικών κανόνων.

Εάν συνεχίσει, πάντως, ο εμβολιασμός με αυτόν το ρυθμό, το 70% των ενηλίκων της Ε.Ε. θα έχει αποκτήσει ανοσία τον Μάρτη του 2024. 

Πρωταθλήτρια εντός Ένωσης μέχρι στιγμής αναδεικνύεται η Μάλτα, η οποία, όμως για να φτάσει τον στόχο του Σεπτέμβρη θα πρέπει να διπλασιάσει τους καθημερινούς εμβολιασμούς. Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται, προς το παρόν, η Βουλγαρία που αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού το… 2040. 

Πολύ χαμηλές, όμως, είναι οι πτήσεις και της δικής μας χώρας, παρά την αισιοδοξία και… αποτελεσματικότητα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το politico η Ελλάδα πραγματοποιεί 11.092 εμβολιασμούς την ημέρα και, με αυτόν τον ρυθμό, θα φτάσει το 70% τον Φεβρουάριο του 2024. Για να πετύχει τον στόχο του Σεπτέμβρη θα πρέπει σχεδόν να πενταπλασιάσει τους εμβολιασμούς, πραγματοποιώντας 50.622 την ημέρα.

Δείτε το αποκαλυπτικό γράφημα

«Μπάχαλο» και με τον χρόνο μεταξύ των δόσεων

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ωθήσει τις χώρες της Ευρώπης να εξετάζουν διάφορες αλχημείες από τον συνδυασμό εμβολίων διαφορετικών εταιρειών έως αλλαγές στον χρόνο που απαιτείται μεταξύ των δύο δόσεων.

Όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν σαφή συμπεράσματα ή θετικό νεύμα από τις κατασκευάστριες εταιρείες και την ιατρική κοινότητα.

Στη Βρετανία γιατροί ζητούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η Γαλλία αυξάνει το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Βρετανίδας γιατρού η οποία χαρακτηρίζει την βρετανική «πρωτοβουλία» ως «πείραμα» επισημαίνοντας ότι «εκείνο που μας ανησυχεί είναι πως δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εάν δεν δώσουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από τρεις εβδομάδες».

Χαμηλά τα ποσοστά ανοσίας μετά την πρώτη δόση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία από το Ισραήλ που καταγράφουν ότι η ανοσία μετά από μια δόση εμβολίου είναι μόλις στο 33%. 

Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ είναι δύο χώρες που έχουν προχωρήσει αρκετά τη διαδικασία και ήδη επιχειρούν να βγάλουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Ο Άντονι Χάρντεν, αντιπρόεδρος της κοινής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσίας της Βρετανίας δήλωσε σχετικά «τα στοιχεία από το Ισραήλ είναι προκαταρκτικά και περιλαμβάνουν τεστ με PCR που περιλαμβάνει και αστυμπτωματικές και συμπτωματικές περιπτώσεις. Οι στατιστικές τους μέθοδοι δεν είναι ξεκάθαροι ακόμη, θα μελετήσουμε περαιτέρω, όμως αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρη η εκτίμηση πως η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης θα σώσει πολλές ζωές».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι παραμένει ορατό το ενδεχόμενο οι πολίτες να χρειαστούν ετήσιο εμβολιασμό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διάφορες παραλλαγές του ιού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πέντε φάρμακα κατά της Covid-19 σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τον ΕΜΑ
Τρία φάρμακα μπορεί να έχουν εγκριθεί έως το τέλος του χρόνου • Τον Δεκέμβριο η απόφαση για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών • «Οι έγκυοι κινδυνεύουν από σοβαρό covid. Γι' αυτό πραγματικά πρέπει να...
Πέντε φάρμακα κατά της Covid-19 σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τον ΕΜΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
Τα καινούργια συμβόλαια που υπέγραψαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση εμβολίων κατά της ασθένειας Covid-19 θα κοστίσουν ακριβότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial...
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών να σταματήσουν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, δημιουργεί αναστάτωση στην Ε.Ε. που ψάχνει εναγωνίως ένα...
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
ΕΥΡΩΠΗ
Στις 11 Μαρτίου αποφασίζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.
Στις 11 Μαρτίου αποφασίζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
ΕΥΡΩΠΗ
Οποιος θέλει εμβόλια... να τα φτιάξει μόνος του!
Για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλεί την κοινή λογική, προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για τη σοβαρή καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Οποιος θέλει εμβόλια... να τα φτιάξει μόνος του!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας