• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 32.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.6°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 32.0°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.3°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  39%
AP Photo/Alvaro Barrientos

«Αόρατες» για την Κομισιόν οι διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια

 • A-
 • A+
Μόνο 45 λεπτά είχαν στη διάθεσή τους οι ευρωβουλευτές για να «μελετήσουν» τη 60 σελίδων συμφωνία με την Curevac, με κρίσιμες παραγράφους να έχουν λογοκριθεί.

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων στην Ε.Ε., με αποκορύφωμα τη διάψευση σήμερα εκ μέρους της Κομισιόν ότι υπάρχουν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε χώρες και εταιρείες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν υπό την κεντρική συμφωνία των Βρυξελλών.

Το πρόβλημα είναι ότι ήδη κάποιες χώρες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν πράγματι προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες ή ότι διαπραγματεύονται για προμήθεια μέσω τρίτων. Μεταξύ αυτών η Γερμανία, ενώ και η -ασκούσα την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο- Πορτογαλία επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων συμφωνιών την περασμένη εβδομάδα.

«Τα παράλληλα συμβόλαια δεν είναι δυνατά - διαβάστε το άρθρο επτά των συμφωνιών. Δεν έχουμε ειδοποιηθεί και έχουμε καλή πληροφόρηση σχετικά με αυτό», τόνισε η Σάντρα Γκαλίνα, επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Ε.Ε. για τις συμβάσεις αγοράς εμβολίων και γενική διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Σχολιάζοντας τα παράλληλα συμβόλαια που «φημολογούνται πολύ», η  Γκαλίνα είπε ότι δεν έχει δει ακόμα κανένα και ότι δεν πιστεύει πως ένα τέτοιο συμβόλαιο θα έρθει ποτέ στο φως.

«Είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει, με βάση αυτά που μου έχουν πει», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «το όνομα των κρατών μελών βρίσκεται στο φιαλίδιο, δεν υπάρχουν εφεδρικά φιαλίδια που κάποιος μπορεί να αγοράσει σε διμερή συμφωνία».

«Είτε κάνατε προηγμένη συμφωνία αγοράς (APA) πέρυσι ή τώρα είναι λίγο αργά για να αγοράσετε δόσεις», είπε, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις δόσεις εμβολίων της ΕΕ.

Τα σχόλια αυτά βέβαια της Ευρωπαίας αξιωματούχου έρχονται σε ευθεία αντίθεση και με την παραδοχή του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ότι έχει εξασφαλίσει για τη χώρα του με διμερείς συμφωνίες 30 εκατ. δόσεις από την BioNTech, 20 εκατ. από την CureVac και 5 εκατ. από τη φαρμακευτική IDT Biologika (γερμανική εταιρεία που παράγει το δικό της εμβόλιο). 

Εκτός από τη Γερμανία, και η Κύπρος κινείται αυτόνομα για την εξασφάλιση εμβολίων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ", ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι έχει προσεγγίσει το Ισραήλ.

Τα περί διμερών συμφωνιών επιβεβαιώθηκαν πάντως και από τη Μάρτα Τεμίντο, υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, η οποία δήλωσε την Παρασκευή (8 Ιανουαρίου) ότι ορισμένες χώρες έχουν αγοράσει εμβόλια από μόνες τους.

Σύμφωνα με την Τεμίντο, αυτές οι δευτερεύουσες αγορές πραγματοποιήθηκαν μετά τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και η διανομή των εμβολίων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με αυτές τις συμβάσεις.

«Ο ρόλος της προεδρίας είναι να διασφαλίσει την τήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων», κατέληξε η Τεμίντο.

Λογοκρισία και λειψά στοιχεία μέχρι και στους ευρωβουλευτές

Στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές είχαν σήμερα την ευκαιρία να «δουν» τη συμφωνία που έχει κάνει η Κομισιόν με την γερμανική εταιρεία Curevac για την προμήθεια εμβολίων, εκτυλίχθηκαν σκηνές σαν να διακινούνται επτασφράγιστα κρατικά μυστικά, γράφει το Spiegel.

Οι βουλευτές έπρεπε να είναι μόνοι τους, χωρίς τους βοηθούς τους, είχαν στη διάθεσή τους μόνο 45 λεπτά για να «μελετήσουν» τη συμφωνία των 60 σελίδων, έπρεπε να είχαν παραδώσει τα κινητά τους τηλέφωνα, να υπογράψουν συμφωνία μη αποκάλυψης του περιεχομένου και επιτράπηκε μόνο να κρατήσουν γραπτές σημειώσεις.

Με τέτοιο επίπεδο ασφάλειας, τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ήταν απογοητευτικά.

«Δεν έγινα σοφότερος» είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν, ο οποίος ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία ήταν από τους πρώτους που πήραν τη συμφωνία με την Curevac στα χέρια τους.

Ο λόγος; Μεγάλα κομμάτια του εγγράφου είχαν λογοκριθεί.

Η Κομισιόν έχει μέχρι τώρα παραγγείλει 1,5 δισεκ. δόσεις από έξι εταιρείες, με τη δυνατότητα παραγγελίας άλλων 760 εκατ. δόσεων, δηλαδή πρόκειται για μια γιγαντιαία επένδυση- γράφει το Spiegel. Ωστόσο πόσες δόσεις εμβολίου θα παραλάβει η κάθε χώρα και πότε ή ποιές θα είναι οι νομικές συνέπειες στην περίπτωση που υπάρξουν επιπτώσεις στην δημόσια υγεία από τα εμβόλια, ακόμα δεν είναι γνωστό στη κοινή γνώμη της ΕΕ.

Οι παράγραφοι από το συμβόλαιο της Curevac που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν αυτά τα σημεία έχουν λογοκριθεί. Η παράγραφος που αναφέρει τις τετραμηνιαίες παραδόσεις των εμβολίων έχει διαγραφεί. Το ίδιο ισχύει και για δυο από τις έξι παραγράφους για τις νομικές επιπτώσεις. Η προκαταβολή που έχει δώσει η Κομισιόν, έχει λογοκριθεί Ακόμα και η τιμή ανά δόση, δεν διάβαζεται.

Επίσης δεν υπάρχει αναφορά για τον «καταμερισμό του κόστους» του εμβολίου, που θα πρέπει να δείχνει τις επενδύσεις που έκαναν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις. Ενα σημείο ωστόσο γίνεται σαφές από το συμβόλαιο με την Curevac: εάν κάποια χώρα- όπως η Γερμανία-  έχει κάνει διμερή συμφωνία με τη φαρμακευτική, θα παραλάβει αυτές τις παραγγελίες αφού έχει ολοκληρωθεί η παραγγελία της Κομισιόν.

«Δεν μπορούμε έτσι να εκτιμήσουμε τη συμφωνία», είπε ο Κανφέν και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια.
Όπως σημειώνει όμως το Spiegel, και οι χώρες- μέλη ζητανε περισσότερη διαφάνεια, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποσαφηνιστεί πόσες δόσεις και από ποιες φαρμακοβιομηχανίες θα παραλαμβάνουν κάθε μήνα εμβόλια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε και η ίδια η Κομισιόν γνωρίζει αυτά τα στοιχεία. Διότι παρότι οι Βρυξέλλες έχουν την αρμοδιότητα να παραγγέλνουν τα εμβόλια, οι αγορές και η διανομή είναι θέμα των χωρών-μελών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Καμία απάντηση για τις χώρες-μέλη που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών
Σιγήν ιχθύος εξακολουθούσε και χθες να τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπροστά στις αποκαλύψεις περί διμερών συμφωνιών αγοράς εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Καμία απάντηση για τις χώρες-μέλη που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς η Γερμανία εξασφαλίζει επιπλέον εμβόλια με διμερείς συμφωνίες
Η κοινή διαχείριση των εμβολιασμών σε επίπεδο Ε.Ε. αγνοείται επιδεικτικά από το Βερολίνο που χαράσει δική του γραμμή κόντρα σε όσα έχουν συμφωνηθεί.
Πώς η Γερμανία εξασφαλίζει επιπλέον εμβόλια με διμερείς συμφωνίες
ΕΥΡΩΠΗ
Εκ των υστέρων η Ε.Ε. ζητά «εξηγήσεις» για τις διμερείς συμφωνίες για εμβόλια
Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. ετοιμάζει επιστολές στους υπουργούς Υγείας των χωρών και ενώ τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο στα κράτη της Ε.Ε.
Εκ των υστέρων η Ε.Ε. ζητά «εξηγήσεις» για τις διμερείς συμφωνίες για εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ν. Αναστασιάδης αναζητά εμβόλια μέσω Ισραήλ
«Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ» απαντά ο πρόεδρος της Κύπρου για το υπάρχει κώλυμα λόγω της κεντρικής συμφωνίας της Ε.Ε. για τα εμβόλια.
Ο Ν. Αναστασιάδης αναζητά εμβόλια μέσω Ισραήλ
ΕΥΡΩΠΗ
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις
Ανακοινώσεις για την στρατηγική των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένονται νωρίς το απόγευμα, από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και την Επίτροπο Υγείας.
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας