Παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, τουλάχιστον έως τις αρχές Απριλίου, προέβλεψε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μίλησε στους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, που επικαλείται πρόσωπα που μετείχαν στη συζήτηση, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους βουλευτές ότι «αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, τότε μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα. Χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα ακόμη εβδομάδες σκληρών μέτρων».
Άλλα πρόσωπα που μίλησαν για τη συνάντηση στο πρακτορείο Reuters, μετέφεραν πάντως μια διαφορετική εικόνα, αναφέροντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριο δεν μίλησε συγκεκριμένα για παράταση του lockdown μέχρι τον Απρίλιο και ότι δεν προειδοποίησε για δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων.
«Η Μέρκελ είπε ότι οι επόμενες οκτώ με δέκα εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες αν το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Βρετανία εξαπλωθεί στη Γερμανία», διευκρίνισε ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα και πως η καγκελάριος αναφέρθηκε σε δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία εξαιτίας του νέου παραλλαγμένου στελέχους.
Η Γερμανία έχει επιβάλει ήδη αυστηρότερο εθνικό lockdown από την περασμένη εβδομάδα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αιτία είναι η ανησυχία ότι το περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία.
Πάντως, επιπλέον μέτρα λαμβάνουν και τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω και της ανησυχίας για τη διασπορά της μετάλλαξης του ιού, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP2, στα μέσα μεταφορά και σε καταστήματα όπως τα σουπερμάρκετ.
Η πορεία της πανδημίας
Σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε 12.802 νέα κρούσματα κορονοϊού και 891 θανάτους, που αυξάνουν το σύνολο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές σε 41.577.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μέχρι να έχει εμβολιαστεί αρκετό ποσοστό του πληθυσμού της για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
