Καλπάζει ο κορονοϊός στη Γερμανία, που χθες παρέτεινε το εθνικό lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 21.237 νέα κρούσματα και κατέληξαν 1.019 ασθενείς από επιπλοκές της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Συνολικά πια η χώρα μετρά 36.537 νεκρούς και 1.808.647 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Υπομονή με τα εμβόλια συστήνει ο υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή σχετικά με την ταχύτητα της διάθεσης εμβολίων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το πρώτο βήμα ήταν να εμβολιαστούν όλοι όσοι χρειάζονται φροντίδα και οι ηλικιωμένοι. Όπως έκανε γνωστό σχεδόν 400.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία.
Στοιχεία από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δείχνουν ότι έχουν γίνει 367.331 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 150.000 σε γηροκομεία και περίπου 176.000 σε ιατρικό προσωπικό.
Η Γερμανία υστερεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μέχρι χθες είχε εμβολιάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι όμως μπροστά από τη Γαλλία, η οποία έχει επίσης δεχθεί κριτική για τους αργούς εμβολιασμούς, ενώ η Ιταλία έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα σχεδόν 250.000 εμβολιασμούς.
Ο Σπαν πρόσθεσε ότι αυτές ήταν ημέρες εμπιστοσύνης για τη Γερμανία, αλλά συμπλήρωσε ότι κατανοεί την ανυπομονησία του κόσμου.
«Η αλήθεια είναι ότι το εμβόλιο είναι σπάνιο αγαθό παγκοσμίως», είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ζητήσουμε υπομονή από μεγάλα μέρη του πληθυσμού, είπε, εξηγώντας ότι η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση ή πέραν αυτής.
Είπε ακόμα ότι ο λόγος για την ταχύτητα διάθεσης οφείλεται στην περιορισμένη ικανότητα παραγωγής εμβολίων.
Επίσης, τόνισε ότι η Γερμανία σκοπεύει να τηρήσει τις συστάσεις της BioNTech και της Pfizer σχετικά με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, αντί να την καθυστερήσει κατά το παράδειγμα άλλων χωρών.
Τάχθηκε εξάλλου κατά της ανάμειξης ή της εναλλαγής μεταξύ εμβολίων για τον Covid-19, κάτι που ορισμένα έθνη σκέφτονται για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εμβολίων.
Τέλος, διαβεβαίωσε πως η χώρα θα προμηθευτεί περισσότερες από 130 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αρκτετές και για τους 83 εκατ. κατοίκους. Είπε μάλιστα ότι αναμένει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες παραλαβές από τη Moderna, το εμβόλιο της οποίας έλαβε σήμερα το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Moderna μέσα στο 2021, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του έτος, είπε.
