• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 13.2°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 12.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 8.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.5°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 17.7°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.1°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 13.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  76%
ID 179434967 © Michele Ursi | Dreamstime.com

Ευρωκοινοβούλιο: Τελευταία προθεσμία μέχρι την Κυριακή για συμφωνία με το ΗΒ

 • A-
 • A+

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας στη μετά-Brexit εποχή, εάν πρόκειται να διεξαχθεί εντός του 2020 ψηφοφορία για την έγκρισή της, αφού ενημερώθηκε από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ σχετικά με τις τελευταίες συνομιλίες με το Λονδίνο.

Σε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα αναφέρουν ότι πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου για να υπάρχει ικανός χρόνος για επαρκή έλεγχο της συμφωνίας πριν από την ψηφοφορία στις 28 Δεκεμβρίου.

Πολλές προθεσμίες ήρθαν και έφυγαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit, με πηγές από το ΗΒ να δηλώνουν ότι και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες παραμένουν «δύσκολες» παρά την πρόσφατη πρόοδο.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εφαρμόσουν προσωρινά μια συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο το ΗΒ να αποχωρήσει χωρίς νέες ρυθμίσεις με τις Βρυξέλλες, ακόμη και χωρίς το κοινοβούλιο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον Ιανουάριο, μετά τη διεξαγωγή συζητήσεων στην επιτροπή και σε πλήρη σύνοδο ολομέλειας, αλλά η Κομισιόν αποφεύγει να προχωρήσει χωρίς το Κοινοβούλιο να έχει τον λόγο στις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες του έτους.

Η νέα προθεσμία θα προσθέσει επιπλέον ώθηση στις συνομιλίες όπου το ζήτημα της πρόσβασης κρατών μελών της Ε.Ε. στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο.

Πριν από την έκδοση της δήλωσης, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Γερμανός ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Πρότεινα στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί να εγκρίνουμε μια συμφωνία Brexit μόνο εάν την έχουμε μέχρι την Κυριακή. Μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν μπορούμε λογικά να εξετάσουμε τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για να κάνουμε βιαστικές κινήσεις στο κοινοβούλιο... Το οφείλουμε στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στις εκλογικές μας περιφέρειες, οι οποίοι θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το Brexit, η συμφωνία να ελεγχθεί κατάλληλα. Μετά την Κυριακή δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ακόμη δυνατό».

Ο Ντάσιαν Σιόλος, αρχηγός της ομάδας Renew Europe του κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «La République En Marche», δήλωσε: «Δίνουμε προθεσμία μέχρι την Κυριακή στον Μπόρις Τζόνσον να λάβει μια απόφαση. Η αβεβαιότητα πολιτών και επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα των επιλογών του ΗΒ γίνεται απαράδεκτη... Ο Μισέλ Μπαρνιέ και η ομάδα του έχουν την πλήρη υποστήριξή μας, καθώς κατευθυνόμαστε στη στιγμή της αλήθειας του Brexit».

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι μια σύγκρουση για την πρόσβαση της Ε.Ε. στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα θα μπορούσε να βυθίσει ακόμα περισσότερο τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, μια συμφωνία που λέγεται ότι είναι «τόσο κοντά, αλλά… τόσο μακριά» .

Σε ομιλία της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το ζήτημα των εγχώριων επιδοτήσεων, επί μακρόν αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, είχε επιλυθεί.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν διασφαλιστεί νομικές διαβεβαιώσεις ότι τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα δεν θα υποβιβαστούν, με εποικοδομητικές συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τη «μελλοντική απόδειξη» κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού που προσφέρει ένα σαφή δρόμο προς μια συμφωνία.

Ωστόσο, ο φον ντερ Λάιεν είπε στους ευρωβουλευτές ότι οι διαφωνίες που παραμένουν σχετικά με τις μελλοντικές ρυθμίσεις για τους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους στα ύδατα του ΗΒ θα μπορούσαν να καταστρέψουν τελευταία στιγμή εννέα μήνες διαπραγματεύσεων.

«Η συζήτηση είναι ακόμα πολύ δύσκολη», είπε. «Δεν αμφισβητούμε την κυριαρχία του ΗΒ στα δικά του νερά. Αλλά ζητάμε πρόβλεψη και σταθερότητα και για τους δικούς μας ψαράδες. Και με κάθε ειλικρίνεια, μερικές φορές φαίνεται σα να μην είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Και είναι η μόνη υπεύθυνη και σωστή πορεία δράσης».

Το ΗΒ θέλει να έχει τη δύναμη να κλείσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών σκαφών στα ύδατά του, αλλά η Ε.Ε. ζητά ειδοποίηση τριών μηνών για τον στόλο της, με δυνατότητα αποζημίωσης ή λήψης αντιποίνων.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει ακόμη μια μέση οδό μεταξύ της προσφοράς της Ε.Ε. για επαναπατρισμό του 15% έως 18% των τρεχουσών αλιευμάτων της Ε.Ε. από τις βρετανικές θάλασσες σε πλοία με σημαία του ΗΒ και της απαίτησης της Ντάουνινγκ Στριτ για περίπου 60%.

Το ΗΒ αρνείται επίσης την πρόσβαση στη θαλάσσια ζώνη, έξι έως 12 μίλια από τη βρετανική ακτογραμμή, όπου γαλλικά και βελγικά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν για αιώνες.

«Κάναμε κάποια πρόοδο, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά σε βασικούς τομείς», δήλωσε αξιωματούχος του ΗΒ, με τη χώρα να αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας
Η τελική συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και η σχετική ψηφοφορία, που θα δώσει τέλος σε μια μακροχρόνια διαδικασία διαζυγίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Λονδίνο η μετά-Βrexit συμφωνία, την υπέγραψαν φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν υπέγραψαν εκ μέρους της Ε.Ε. τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο Λονδίνο η μετά-Βrexit συμφωνία, την υπέγραψαν φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέζει ο Τζόνσον τους σκληροπυρηνικούς για έγκριση της συμφωνίας με την Ε.Ε.
Πέντε μόλις ημέρες πριν από την πλήρη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και την επίτευξη συμφωνίας έπειτα από πολλούς αγωνιώδεις μήνες, ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να πείσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές...
Πιέζει ο Τζόνσον τους σκληροπυρηνικούς για έγκριση της συμφωνίας με την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλτώνουν οι συνομιλίες για το Brexit λίγο πριν το τέλος της κλεψύδρας
Μακριά από μια εμπορική συμφωνία παραμένουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία, ενώ απομένουν μόλις δέκα ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία.
Βαλτώνουν οι συνομιλίες για το Brexit λίγο πριν το τέλος της κλεψύδρας
ΕΥΡΩΠΗ
Αργεί ακόμη ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου
Πληροφορίες και από τα δύο μέτωπα συντείνουν στην εκτίμηση ότι δεν αναμένεται απόφαση ούτε αύριο Παρασκευή, για μια νέα εμπορική συμφωνία, καθώς οι θέσεις Ε.Ε. - Βρετανίας απέχουν ακόμη στο κρίσιμο ζήτημα της...
Αργεί ακόμη ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας