Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι έκανε η όποια πρόοδος είχε επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις Βρετανία και Βρυξελλών για την εμπορική συμφωνία που θα ορίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά την 31η Δεκεμβρίου. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι αν και έχει κάνει υποχωρήσεις, η Ε.Ε. παραμένει αμετακίνητη στις «κόκκινες γραμμές» της και σκληραίνει τη στάση της.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στο Λονδίνο από το περασμένο Σαββατοκύριακο και είναι πιθανό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες σήμερα, ώστε να ενημερώσει τους 27 και να λάβει οδηγίες για το πώς θα συνεχίσει. Το Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, αιτία για το πισωγύρισμα είναι η απαίτηση της Γαλλίας να προστεθούν χθες Πέμπτης επιπλέον απαιτήσεις προς το Λονδίνο την τελευταία στιγμή, ακυρώνοντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, πηγή στη βρετανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. άρχισαν να ζητούν περισσότερες και πιο αυστηρές εγγυήσεις για τον εγχώριο ρυθμιστή των επιδοτήσεων στα βρετανικά προϊόντα, ισχυρισμό που πάντως οι Βρυξέλλες διαψεύδουν.
«Στο παρά πέντε οι Βρυξέλλες προσθέτουν στοιχεία στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για συμφωνία, αλλά διαρκώς μειώνονται», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Την Τετάρτη, κατά την ενημέρωση των μονίμων αντιπροσώπων των 27 στις Βρυξέλλες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, 11 πρέσβεις, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος αντιπρόσωπος, ζήτησαν από τον Μισέλ Μπαρνιέ να μην υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση και σύμφωνα με αξιωματούχους ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής έχει εντολή «να μην περάσει τις κόκκινες γραμμές».
Πιθανό το γαλλικό βέτο
Σήμερα μάλιστα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε εμπορική συμφωνία του Brexit εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία.
«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε σε αυτή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα του βέτο, άρα αυτό είναι δυνατό… Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση αυτού του προσχεδίου συμφωνίας, εάν υπάρξει κάτι τέτοιο».
Είχε προηγηθεί και η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζαν Καστέξ, χθες στο μεγαλύτερο λιμάνι για την αλιεία στη Γαλλία, το Μπουλόν-σιρ-Μερ, κοντά στο Καλέ, όπου απευθυνόμενος προς τους Γάλλους ψαράδες που είναι αυτοί που θα πληγούν από ενδεχόμενη αλλαγή των αλιευτικών δικαιωμάτων με την εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Ε.Ε. είπε ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές» και ότι η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να τους προστατέψει «υπερασπιζόμενη τα δικαιώματά τους».
Το Λονδίνο από την πλευρά του αναφέρει ότι είναι διατεθειμένο αντί να κρατήσει το 80% των αλιευτικών δικαιωμάτων -μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι ψαράδες είχαν το ελεύθερο να αλιεύουν στις βρετανικές θάλασσες- να πάρει το 60%, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε.
Σύμφωνα με αναλυτές αυτή η νέα κρίση ίσως να γίνει η αφορμή για μια συνάντηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας με την πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ όλο και περισσότερο πιθανή θεωρείται να δοθεί λύση στο αδιέξοδο με πολιτική απόφαση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας