Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός

  • A-
  • A+
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου, έχουν αποδειχτεί επαρκείς για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης στον κορονοϊό.

Στην εντατικοποίηση των τεστ και της ιχνηλάτησης επαφών, στη βελτίωση της επιτήρησης της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, στην εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε μέσα ατομικής προστασίας και φάρμακα όπως και της επάρκειας δυναμικού στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις δράσεις που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο, εστιάζει τις συστάσεις της η επικαιροποιημένη 12η εκτίμηση κινδύνου του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) για τον κορονοϊό.

«Η πανδημία απέχει πολύ ακόμα από τη λήξη της» τονίζει το ECDC

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται και στοιχεία του Σεπτεμβρίου, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου εκτιμάται ότι έχουν αποδειχτεί επαρκείς για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης. Επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των κρουσμάτων ποικίλλουν μεταξύ των χωρών.

Ενώ σε μερικές χώρες η αύξηση πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους (ηλικίας 15 έως 49 ετών), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κυρίως ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα, σε άλλες χώρες η αύξηση οδηγεί σε περισσότερους θανάτους ηλικιωμένων. Εκτιμά ότι η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση ενέχει ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για τους εργαζομένους στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και απαιτεί άμεση και στοχευμένη δράση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ποια μπορεί και πρέπει να είναι η στοχευμένη δράση κατά το ECDC; H αύξηση του δυναμικού υγειονομικής περίθαλψης και η στόχευση των δράσεων δημόσιας υγείας σε ιατρικώς ευάλωτα άτομα και εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Επιμένει στη σημασία των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, στις διαγνωστικές στρατηγικές ιχνηλάτησης επαφών, σε μέτρα καραντίνας, κατάλληλη ενημέρωση για τους κινδύνους και στα μέτρα προστασίας της ψυχικής υγείας.

Στις κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της Covid-19, το ECDC παρουσιάζει τις διαθέσιμες επιλογές για τέτοιες παρεμβάσεις με βάση διάφορα επιδημιολογικά σενάρια. Οι κατευθυντήριες γραμμές αξιολογούν τα αποδεικτικά στοιχεία της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και ασχολούνται με ζητήματα εφαρμογής, όπως, μεταξύ άλλων, με τα πιθανά εμπόδια και τα στοιχεία που διευκολύνουν την εφαρμογή των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

«Παρατηρούμε σήμερα μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που εντοπίζονται στην Ευρώπη. Ωσπου να καταστεί διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ο γρήγορος εντοπισμός, τα τεστ και η καραντίνα για τις επαφές υψηλού κινδύνου είναι ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης» επισημαίνει η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

«Είναι, επίσης, ευθύνη όλων μας να ακολουθούμε τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή των χεριών και η παραμονή στο σπίτι όταν νιώθουμε άρρωστοι. Η πανδημία απέχει πολύ ακόμα από τη λήξη της και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε την επαγρύπνησή μας» σημειώνει.

Αναλυτικά η έκθεση του ECDC στη διεύθυνση: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-risk-assessment-increased-transmission-twelfth-update

Еφεση Κομισιόν για τις φοροαπαλλαγές της Apple από την Ιρλανδία

Εφεση κατά της απόφασης του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δικαιώνει Apple και Ιρλανδία για φόρους 13 δισ. ευρώ που είχε επιβάλει η Κομισιόν, αποφάσισε να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροέδρου Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

AP Photo/Virginia Mayo

«Η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία. Με αυτή την απόφαση ακύρωσε την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Αύγουστο του 2016 επειδή διαπίστωσε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομη κρατική ενίσχυση στην Apple μέσω επιλεκτικών φοροαπαλλαγών», ανέφερε η Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου θέτει σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων σε φορολογικής σημασίας υποθέσεις».

Μάλιστα η ίδια κατηγόρησε το δικαστήριο διότι «υπέπεσε σε ορισμένα νομικά σφάλματα», τονίζοντας πως η εξασφάλιση ότι όλες οι εταιρείες, μεγάλες και μικρές, καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα».

Τι είναι και τι κάνει το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα από χώρες της Ε.Ε. σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις, χρησιμοποιώντας το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Επίσης, παρέχει επιστημονικές συμβουλές στις κυβερνήσεις και τα όργανα της Ε.Ε., διασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών στην Ε.Ε., συντονίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα της επιδημιολογικής παρέμβασης (EPIETen) και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης στη μικροβιολογία στον τομέα της δημόσιας υγείας (EUPHEMen), βοηθά τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να προετοιμάζονται για περιπτώσεις εκδήλωσης επιδημιών και διοργανώνει το ετήσιο τριήμερο ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο για την εφαρμοσμένη επιδημιολογία λοιμωδών νόσων (ESCAIDE). Το ECDC συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς. Το ECDC ιδρύθηκε το 2005, έχει 290 άτομα προσωπικό και η έδρα του είναι στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Ιστότοπος: https://www.ecdc.europa.eu/en

Ατζεντα

Ακροάσεις για την αξιολόγηση των νέων επιτρόπων στις Επιτροπές του Ε.Κ.

Στις 2 Οκτωβρίου:

α. Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπή (ECON)

■ ακρόαση της κ. Μακ Γκίνες η οποία έχει προταθεί ως αρμόδια επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ενωση Κεφαλαιαγορών

β. Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) από τις 14.00 έως τις 17.00

■ ακρόαση του Βάλντις Ντομπρόβσκις, o οποίος προτείνεται να αναλάβει επικεφαλής του χαρτοφυλακίου για το Εμπόριο

Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» θα ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2

ΕΥΡΩΠΗ
Η στρατηγική για τα εμβόλια
Τρεις κατ' αρχήν συμφωνίες προαγοράς με μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές για πιθανά εμβόλια και για πάνω από 1 δισ. δόσεις έχει μέχρι στιγμής συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θέλουμε το εμβόλιο να είναι ένα...
Η στρατηγική για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
Πόσους απασχολούν και τι δαπανούν οι 41 οργανισμοί που εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα από την τελευταία έκθεσή του ● Η ακτινογραφία της απασχόλησης των 90.000 υπαλλήλων στα κέντρα αποφάσεων της...
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
ΕΥΡΩΠΗ
Δωρεάν εμβόλια για όλους!
Η πανδημία του κορονοϊού δίνει την ευκαιρία να δοκιμαστεί ένας κρίσιμος θεσμός της Ε.Ε. που βασίζεται στην κινητοποίηση των πολιτών.
Δωρεάν εμβόλια για όλους!
ΕΥΡΩΠΗ
Φορολογική διαφάνεια στις ψηφιακές πλατφόρμες
Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία, αν εφαρμοστεί, μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη θα ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τα έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις στις...
Φορολογική διαφάνεια στις ψηφιακές πλατφόρμες
ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που θα θέσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόσβαση των κρατών-μελών στα 750 δισ. εξαρτάται πλήρως από την αξιολόγηση...
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Υγιεινή και ασφάλεια των τηλεργαζομένων
Για τους περισσότερους τηλεργαζομένους λόγω COVID-19, το εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι είναι πιθανόν να παρουσιάζει ελλείψεις από πολλές απόψεις σε σύγκριση με τον χώρο εργασίας τους
Υγιεινή και ασφάλεια των τηλεργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας