Κάποια στιγμή χτες το απόγευμα -κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε και πού, αλλά τι σημασία έχει;- η ανθρωπότητα έχασε το εκατομμυριοστό μέλος της από την πανδημία του κορονοϊού. Επισήμως τουλάχιστον, αφού στην πραγματικότητα οι θάνατοι αυτό το τρομερό για όλους εννιάμηνο είναι σίγουρα περισσότεροι και η κάθε χώρα έχει τους δικούς της τρόπους να μετράει ή... να μη μετράει τους νεκρούς της.
Στις δύο χτες το μεσημέρι, το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε πως η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 998.463 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα έκανε λόγο για την εμφάνιση της νόσου Covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου.
Καθώς το Σάββατο πέθαναν άλλοι 5.529 λοιπόν, με τον ρυθμό αυτόν, το εκατομμύριο πρέπει να συμπληρώθηκε χτες το απόγευμα. Και το πιθανότερο είναι πως συμπληρώθηκε με τον θάνατο κάποιου Ινδού, Αμερικανού ή Βραζιλιάνου πολίτη, καθώς οι τρεις αυτές μεγάλες χώρες παραμένουν αρνητικές πρωταθλήτριες, με την Ινδία να καταγράφει 1.124 νέους θανάτους, τις ΗΠΑ 871 και τη Βραζιλία 869.
Στην Ευρώπη, τη μαύρη πρωτιά διατηρεί η Βρετανία με 429.277 κρούσματα και 41.971 νεκρούς, εκ των οποίων 34 πέθαναν χτες. Περισσότερα από 32.915.550 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 22.574.500 έχουν αποθεραπευτεί.
Μεγάλη αγωνία επικρατεί και στη Γαλλία, όπου χτες καταγράφηκαν πάλι πάνω από 14.000 νέα κρούσματα και 39 θάνατοι, που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Γάλλων στους 31.700. Αλλά και στην Ιταλία διαγνώστηκαν χτες 1.869 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 17 νεκρούς, μετά τους 20 νεκρούς του Σαββάτου – με την κυβέρνηση Κόντε να μην αποκλείει πλέον την εφαρμογή νέου λοκντάουν.
Να σημειωθεί εδώ ότι 247 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν στη Νάπολη, στη Ρώμη, αλλά και στη (χαροκαμένη από την άνοιξη) Λομβαρδία.
Αδιαχώρητο στα ΜΜΜ
Στην Ισπανία, εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χτες στη Μαδρίτη ενάντια στη «στοχευμένη» μερική καραντίνα στις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας, με συνθήματα όπως «Δεν είναι καραντίνα, είναι διάκριση» και «Δεν βάζουν σε καραντίνα τους πλούσιους». «Δεν έχει καμία λογική… Μας επιτρέπουν να πάμε το πρωί για δουλειά σε μια πλουσιότερη συνοικία, αλλά το βράδυ δεν μπορούμε να πάμε εκεί για να πιούμε ένα ποτό. Οι μολύνσεις αυξάνονται παντού. Οι κανόνες θα πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλον τον κόσμο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής.
Πολλοί Μαδριλένοι διαμαρτύρονται πάντως συνολικά για την ανικανότητα/απροθυμία της περιφερειακής, αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, μετά το θανατηφόρο πρώτο σοκ της άνοιξης, και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα... σαρδελοποίησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου επικρατεί καθημερινά το αδιαχώρητο.
Διαδηλώσεις κατά των περιορισμών είχαμε όμως και στο Ισραήλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγγέλλοντας πως το μέτρο έχει σκοπό να διαλύσει το αντικυβερνητικό κίνημα κατά της διαφθοράς με το πρόσχημα της μάχης κατά του Covid-19. Η διαδήλωση τελικά πήρε άδεια από την αστυνομία, μετά την άρνηση του κοινοβουλίου να περάσει τροπολογία που θα απαγόρευε κάθε πολιτική κινητοποίηση - υπό τον όρο οι συμμετέχοντες να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
Πάντως το Σάββατο, με κυβερνητική απόφαση, παρέμειναν κλειστές και οι συναγωγές, που επρόκειτο ωστόσο να ξαναλειτουργήσουν σήμερα για τη γιορτή του Γιομ Κιπούρ.
Τέλος, με πολύ ξύλο και τουλάχιστον δέκα συλλήψεις έληξε το συλλαλητήριο εναντίον των νέων περιοριστικών μέτρων στο Λονδίνο, όταν οι αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν το πλήθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ, με τη δικαιολογία ότι δεν τηρούνταν οι αποστάσεις και σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα.
Μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών ήταν αρκετοί γνωστοί συνωμοσιολόγοι και... «ψεκασμένοι» της βρετανικής κοινωνίας, αλλά δυναμική συμμετοχή είχαν και πολλοί εργαζόμενοι από πληττόμενους από τα μέτρα κλάδους, ιδίως αυτούς της νυχτερινής διασκέδασης και της εστίασης – καθώς παμπ και εστιατόρια θα κλείνουν εφεξής στις 10 το βράδυ.
Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου καταγγέλλουν ότι τα μέτρα που επέβαλε αποσκοπούν στην απαλλαγή του από την υπόθεση διαφθοράς
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας