Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ημερομηνία 27 Αυγούστου, έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ως απάντηση των επιστολών του Νίκου Αναστασιάδη και σε συνέχεια τηλεφωνικής τους επικοινωνία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που του εξέφρασε ο Πρόεδρος αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων και τον διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επικαλούμενος τις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ (10 και 13 Ιουλίου).
Ο γ.γ. του Οργανισμού υπογραμμίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε δήλωση τους στις 9 Οκτωβρίου αφενός επαναβεβαίωσαν τη σημαντικότητα του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καταγράφεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αφετέρου υπέδειξαν ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Γκουτέρες σημειώνει επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων που συνάδουν με τα εν λόγω Ψηφίσματα.
Τέλος, διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο ΟΗΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, παραμένοντας δεσμευμένος να βοηθήσει τα μέρη για επανέναρξη βιώσιμης και συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη του οράματος για ένα νησί ενωμένο, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
