ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει να πτοείται από την καλοκαιρινή ζέστη -στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη-, παρά τις αισιόδοξες εικασίες ορισμένων επιστημόνων κατά την άνοιξη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα 12,8 εκατομμύρια και οι νεκροί κοντεύουν τις 565.000. Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει καθημερινά ότι ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει επ’ αόριστον, η πανδημία σε αρκετές χώρες γεννά νέα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα ή προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα δημιουργώντας ένα ενίοτε εκρηκτικό μείγμα.
Xθες στο Ισραήλ, όπου η ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας οδηγεί σε νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, μία μέρα αφότου είχαν καταμετρηθεί στο Ισραήλ τρεις νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο σε 358 και 1.197 νέα κρούσματα (σύνολο 38.213), ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου επανέλαβε την υπόσχεσή του για τη στήριξη των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων. Είπε μάλιστα ότι, πέραν αυτού, θα στηθεί για αυτούς ένα δίχτυ ασφαλείας για τους επόμενους 12 μήνες και θα κινηθεί ταχύτατα, ώστε να υπερβεί όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα.
Η κινητοποίηση του Νετανιάχου ήρθε αμέσως μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 πολίτες καταγγέλλοντας τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησής του, ορισμένοι κρατώντας πανό με τη λέξη «διεφθαρμένος». Η διαδήλωση, η οποία έγινε στην πλατεία Ράμπιν με βάση τους υγειονομικούς κανόνες που όριζε η αστυνομία, αν και στη συνέχεια γέμισαν και οι γύρω δρόμοι από διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες, διοργανώθηκε από μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί άσχημα αυτό το διάστημα. Πολλοί διαμαρτύρονταν γιατί τα επιδόματα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια τους, ενώ η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει στο 21%.
Στη γειτονική μας Σερβία, που κι αυτή βιώνει ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας, οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να θέσει προσωρινά σε καραντίνα το Βελιγράδι, πήραν βίαιη τροπή το βράδυ της Παρασκευής όταν ακραίοι επιχείρησαν έφοδο στη Βουλή. Στη συνέχεια, αφού οι αστυνομικοί τούς απώθησαν, εκείνοι άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες και να φωνάζουν συνθήματα όπως «δεν θα παραδώσουμε το Κόσοβο» ή «Βούτσιτς κλέφτη». Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, έγιναν 70 συλλήψεις, ενώ σημειώθηκαν και αρκετοί τραυματισμοί.
Βαλκάνια
Στη Σερβία η επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό, όπου οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε 370 και τα κρούσματα σε 17.728, έρχεται και δένει με τα εθνικά τραύματα και τα συνθήματα για τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης αναμειγνύονται με εθνικιστικές κορόνες. Την Παρασκευή ο Βούτσιτς βρισκόταν στο Παρίσι, όπου συμμετείχε σε βιντεοδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι, γεγονός που εξαγρίωσε τους εθνικιστές. Χθες παράλληλα ήταν η 25η επέτειος από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, με επικεφαλής τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς, έσφαξαν μέσα σε λίγες μέρες περισσότερους από 8.000 άντρες και εφήβους Μουσουλμάνους της Βοσνίας.
«Εχουμε φρικτούς μήνες μπροστά μας: εξαιτίας του κορονοϊού αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 10%, τα εισοδήματα θα μειωθούν δραματικά» δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, η κυβέρνηση του οποίου αντιμετωπίζει πρωτοφανή κρίση. Μετά τους χιλιάδες διαδηλωτές που συρρέουν της τελευταίες μέρες στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της διεφθαρμένης, όπως την αποκαλούν, κυβέρνησης, την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ζήτησε το Σάββατο και ο πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, καταγγέλλοντας τον «μαφιόζικο χαρακτήρα» της. Μαζί με την πολιτική δίνη η Βουλγαρία έρχεται αντιμέτωπη και με έξαρση του κορονοϊού. Xθες καταγράφτηκαν 292 νέα κρούσματα 24ωρου (7.175 συνολικά) και πέντε νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο σε 267. Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας διέταξε να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα κλειστά κλαμπ, απαγόρευσε την παρουσία θεατών στις αθλητικές διοργανώσεις καθώς και τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.
Πρόοδος Τραμπ
Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας μικρός σεισμός προκλήθηκε το Σάββατο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εθεάθη για πρώτη φορά με προστατευτική μάσκα κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από την Ουάσινγκτον. «Δεν ήμουν ποτέ κατά της μάσκας, αλλά πιστεύω πως πρέπει να τη φοράς στον κατάλληλο τόπο και χρόνο» δήλωσε ο άνθρωπος που μέχρι πρόσφατα αρνιόταν να φορέσει μάσκα και κορόιδευε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν επειδή τη φορούσε.
«Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη στάση του, πράγμα που θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού» δήλωσε στο CNN η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καθώς γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας. Το Σάββατο οι ΗΠΑ κατέγραφαν άλλους 760 θανάτους και νέο θλιβερό ρεκόρ 66.528 νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες. Σε νέο επίκεντρο του κορονοϊού εξελίσσεται η Φλόριντα η οποία χθες κατέγραφε 15.300 νέα κρούσματα 24ωρου, «τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει σημειωθεί σε οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία» τόνιζε η Washington Post. Το ερώτημα είναι αν θα αναθεωρήσουν τη στάση τους οι πολιτειακές αρχές που τις προάλλες επέτρεψαν την επαναλειτουργία της Ντίσνεϊλαντ και σκοπεύουν να ξανανοίξουν τα σχολεία τον Αύγουστο. Και φυσικά κάτω από ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον ίδιο μήνα…
