• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.6°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.8°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 12.6°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.8°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.8°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  0 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  33%

Σαρλ Μισέλ

AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Συμβιβαστική πρόταση Σαρλ Μισέλ για να αποφευχθεί φιάσκο στη σύνοδο κορυφής

 • A-
 • A+

Συμβιβαστική πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, προτίθεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, λόγω του διχασμού που επικρατεί για το θέμα στην Ε.Ε. Η πρόταση περιλαμβάνει μειώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης, για να πείσει τους πλούσιους του Βορρά να συναινέσουν.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για την εξεύρεση λύσης και η πρόεδρος την Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συγκάλεσε σύνοδο των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, για το θέμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι προοπτικές μίας συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου είναι αβέβαιες, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ύψους 750 δισ. ευρώ. Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει από τον περασμένο Μάιο τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα πληρωθεί μέσω κοινών δανείων της Ε.Ε. και η πρόταση αυτή επεκτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το σχέδιο για ταμείο 750 δισ. ευρώ που θα συνίσταται κυρίως από επιχορηγήσεις.

Επικαλούμενο αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, προτείνοντας πάντως να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, που έως τώρα είναι 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις έναντι 250 δισ. ευρώ δανείων. Ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της Ε.Ε., με επικεφαλής την Ολλανδία, επιστροφές χρημάτων ώστε να μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Στόχος, να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία, καθώς οι χώρες αυτές ζητούν να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν τα ποσά των επιχορηγήσεων του πακέτου στήριξης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το 70% του πακέτου να κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας τα επόμενα δύο χρόνια. 

Συνολικά, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει οι χώρες να έχουν συνολικά περιθώριο τριών χρόνων για να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν. Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Επίσης, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη - μέλη, σαφής αναφορά στην Πολωνία και την Ουγγαρία. 

Ακόμη μία παραχώρηση προς τους «σφικτούς» του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά θα είναι οι περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ για επτά έτη. Ωστόσο, αυτή η πρόταση είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.

Συνάντηση θεσμών στις 8 Ιουλίου

Στο μεταξύ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωσή της για τη σύγκληση των επικεφαλής των θεσμών στις 8 Ιουλίου, τονίζει ότι η «επίτευξη γρήγορα μίας συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας».

«Είναι κοινή υποχρέωσή μας να ολοκληρώσουμε αυτό το πακέτο ανάκαμψης χωρίς καθυστέρηση και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων», προσθέτει και εξηγεί ότι από τις 27 Μαΐου που κατατέθηκε η πρόταση της Κομισιόν, γίνονται εντατικές συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. 

«Αυτές οι ανταλλαγές απόψεων έδειξαν τόσο μία κοινή αποφασιστικότητα να δράσουμε για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ανάκαμψη, καθώς και έναν κοινό τόπο σε πολλές πλευρές του πακέτου. Θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική καθοδήγηση για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο γρήγορα και επιτυχώς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιάζεται η Κομισιόν για συμφωνία επί του ταμείου ανάκαμψης - Σύσκεψη θεσμών στις 8/7
Με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο ανάκαμψης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκάλεσε συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη.
Βιάζεται η Κομισιόν για συμφωνία επί του ταμείου ανάκαμψης - Σύσκεψη θεσμών στις 8/7
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες πιέσεις στη Ρωσία από την Ευρώπη για την υπόθεση Ναβάλνι
Η διαμάχη Ρωσίας-ΕΕ γύρω από την υπόθεση Ναβάλνι τους τελευταίους μήνες μεταφέρθηκε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων στη Χάγη (ΟΑΧΟ).
Νέες πιέσεις στη Ρωσία από την Ευρώπη για την υπόθεση Ναβάλνι
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν πιστεύουμε σε τείχη κι απαγορεύσεις», αλλά...
Στην πρώτη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μετά τα δυσοίωνα δείγματα (υπο)γραφής του Ντόναλντ Τραμπ και την έγκριση ενεργοποίησης της διαδικασίας για Brexit από τη βρετανική Βουλή, ο πρώτος γύρος συνομιλιών...
«Δεν πιστεύουμε σε τείχη κι απαγορεύσεις», αλλά...
ΕΥΡΩΠΗ
TTIP... τώρα κι εντός Ευρώπης;
Μια εμπορική συμφωνία στα πρότυπα της διαβόητης TTIP, η οποία θα θωρακίζει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών έναντι των κρατικών νομοθεσιών, φέρεται να ετοιμάζει ο «σκληρός πυρήνας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με...
TTIP... τώρα κι εντός Ευρώπης;
ΕΥΡΩΠΗ
Το πρώτο «ναι», από το γαλλικό Κοινοβούλιο
Με 412 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 49 αποχές το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ψηφοφορία την Πέμπτη στα Κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Την Παρασκευή ψηφίζουν...
Το πρώτο «ναι», από το γαλλικό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Πινγκ πονγκ ευθυνών στη σκιά 27 «υγρών τάφων»
Oi υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, με τη συμμετοχή της Ιλβα Γιόχανσον εξέτασαν τον καλύτερο συντονισμό για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.
Πινγκ πονγκ ευθυνών στη σκιά 27 «υγρών τάφων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας