Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τοπικό lockdown στην πόλη Λέστερ της κεντρικής Αγγλίας, καθώς τα νέα κρούσματα του Covid-19 παρουσιάζουν αύξηση. Αυτή θα ήταν η πρώτη καραντίνα σε τοπικό επίπεδο στη χώρα.
Η εφημερίδα Sunday Times μετέδωσε πρώτη ότι το lockdown θα μπορούσε να έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά την καταγραφή 658 νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Λέστερ κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου.
Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, επιβεβαίωσε στο BBC ότι οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσους θα μπορούσε να επηρεάσει μια τέτοια απόφαση. «Με τις τοπικές εξάρσεις είναι σωστό να έχουμε μια τοπική λύση».
Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, εξετάζει «όλες τις επιλογές» που έχει στη διάθεσή του, περιλαμβανομένης της επιβολής τοπικής καραντίνας, εξηγεί η εφημερίδα.
Το Λέστερ είναι μια πόλη με πληθυσμό περίπου 330.000 κατοίκων.
Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα κατά πολλούς οφείλεται στη μετάδοση και διασπορά της νόσου με μειονοτικές κοινότητες, που συχνά ζουν σε πιο πολυμελή νοικοκυριά.
Η χώρα σε αυτή τη φάση κάνει αργά βήματα εξόδου από το γενικό lockdown που επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου, με περαιτέρω χαλάρωση να αναμένεται από τις αρχές του Ιουλίου.
Η τοπική βουλευτής Κλόντια Γουέμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε πολύ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και είπε ότι οι τοπικές Αρχές δεν είχαν την αναγκαία βοήθεια και ενημέρωση για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα της επιδημίας.
Η Βρετανία μετρά τα περισσότερα θύματα από Covid-19 απ’ όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη. Με βάση τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που δημοσιεύτηκε σήμερα (Κυριακή), κατά το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 36 στη λίστα με τα θύματα. Έτσι, το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό ανέρχεται σε 43.550 και τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε 311.151. Μέχρι σήμερα το πρωί στη χώρα είχαν γίνει πάνω από 9 εκατ. τεστ.
