Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγαλειώδης επίδειξη δύναμης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Μεγαλειώδης επίδειξη δύναμης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

  • A-
  • A+

Μεγάλη παρέλαση νίκης για την επέτειο των 75 χρόνων από την ήττα των Ναζί έγινε στη Μόσχα, παρά την πανδημία, παραμονή του δημοψηφίσματος που πιθανότατα θα κρατήσει τον Βλ. Πούτιν στην εξουσία μέχρι το 2036.

Το ετήσιο γεγονός στην Κόκκινη Πλατεία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και στο τέλος του περασμένου μήνα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το επαναπρογραμματίζει για σήμερα, 24 Ιουνίου.

Οι εορτασμοί σχεδόν συμπίπτουν με την «ψήφο του λαού» για τις συνταγματικές αλλαγές που υπερψήφισε η Δούμα την άνοιξη, και οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για την παραμονή του Πούτιν στο τιμόνι της χώρας άλλα 16 χρόνια. Η προεδρική του θητεία- που ήδη διαρκεί δυο δεκαετίες- κανονικά με τη μέχρι τώρα διατύπωση του συντάγματος θα πρέπει να είναι η τελευταία του και να ολοκληρωθεί το 2024. Αλλά εφόσον εγκριθούν και στην αυριανή ψηφοφορία οι αλλαγές, το χρονόμετρο μηδενίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να είναι υποψήφιος εκ νέου σε άλλες δυο αναμετρήσεις, το 2024 και το 2030.

Έτσι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή παρέλαση δίνει και ένα πατριωτικό τόνο στην αυριανή κάλπη, παρότι η ψηφοφορία θεωρείται ως επί το πλείστον συμβολική. 

Όσο για τον κορονοϊό, οι ηλικιωμένοι βετεράνοι λέγεται ότι είχαν τεθεί σε καραντίνα προτού σταθούν κοντά στον Πούτιν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ενώ ο πρόεδρος του Κιργιστάν αναγκάστηκε τελικώς να επιστρέψει χωρίς να παραστεί, αφού δυο μέλη της ακολουθίας βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

Το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι και οι 14.000 στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην παρέλαση είχαν ελεγχθεί και είτε είχαν ανοσία είτε δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Μεταξύ των παρευρισκομένων όμως, ελάχιστοι φορούσαν μάσκες και δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας «κοινωνικής απόστασης», παρότι η Ρωσία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία- μετά τις ΗΠΑ και την Βραζιλία- αναφέροντας, μόνο σήμερα, 7.176 νέα κρούσματα.

Οι επικριτές του Ρώσου προέδρου τον κατηγορούν ότι προσφέρει άρτο και θεάματα στους πολίτες, παραβλέποντας τους κινδύνους για την υγεία τους, ενώ ο αντιπολιτευόμενος το Κρεμλίνο, Αλεξέϊ Ναβάλνι υποστήριξε ότι το κράτος δαπάνησε σχεδόν 13 εκατομμύρια δολάρια για την παρέλαση, ποσό στο οποίο, όπως ισχυρίζεται, δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Πούτιν επιδόθηκε σε μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις πριν το δημοψήφισμα. Όπως χθες που μίλησε σε εκατοντάδες στρατιώτες και προσευχήθηκε με τον Πατριάρχη στο νέο καθεδρικό ναό έξω από τη Μόσχα, τα σκαλιά του οποίου λέγεται ότι έχουν κατασκευαστεί από λιωμένα τανκς των Ναζί. 'Η χθες Τρίτη, που σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ανακοίνωσε μέτρα που αυξάνουν τον φόρο για τους πλούσιους, συνδέουν τις συντάξεις με την αύξηση του πληθωρισμού και προβλέπουν επιδόματα για τις οικογένειες.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η δημοτικότητα του Πούτιν έχει μειωθεί λίγο, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το αυριανό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό γι αυτόν. Έρευνα από το ανεξάρτητο Levada Center στα τέλη Μαΐου έδειξε ότι το 59% των Ρώσων εγκρίνουν την απόδοσή του στο τιμόνι της χώρας, ποσοστό μειωμένο κατά δέκα μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Υπάρχει βέβαια και άλλος ένας παράγοντας: μόνο το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον πρόεδρο του. 

Η ψηφοφορία θα αρχίσει αύριο διαδικτυακά και οι κάλπες θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου. Οι ακτιβιστές επικρίνουν την μεθοδολογία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές ούτε στην online ψηφοφορία, αλλά ούτε και στα εκλογικά τμήματα, λόγω των κανόνων «κοινωνικής απόστασης», οι οποίοι σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν.

Κατά τα λοιπά, την ημέρα της κάλπης, μηχανήματα σάρωσης θα επιτρέπουν στις κρατικές εταιρείες να εντοπίζουν ποιοι εργαζόμενοι έχουν ή δεν έχουν ψηφίσει, ενώ για να... τονωθεί η προσέλευση στην κάλπη, θα προσφέρονται στους συμμετέχοντες, voucher για εστιατόρια, εισιτήρια για θέατρα ή κινηματογράφους και «φαρμακευτικό υλικό». 

ΕΥΡΩΠΗ
Ισόβιος πρόεδρος με ποσοστά... Χότζα!
Το Κρεμλίνο πανηγυρίζει για το ασύλληπτο 77,92% που ενέκρινε την αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση και δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικεί την εξουσία ώς το 2036 (!)
Ισόβιος πρόεδρος με ποσοστά... Χότζα!
ΕΥΡΩΠΗ
Ελευθέρας στον Πούτιν και οπισθοδρομικές διατάξεις με σχεδόν 80% στο δημοψήφισμα
Σχεδόν το 78% των Ρώσων ψηφοφόρων έδωσε το «πράσινο φως» στη συνταγματική αναθεώρηση που κυρίως επιτρέπει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, όπως προέκυψε από την τελική...
Ελευθέρας στον Πούτιν και οπισθοδρομικές διατάξεις με σχεδόν 80% στο δημοψήφισμα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να μείνει πρόεδρος διά βίου
Ο «τσάρος», που βρίσκεται στην εξουσία ολόκληρη εικοσαετία, μεθοδεύει την παραμονή του στο ύπατο αξίωμα μέχρι το 2036 μέσω τροπολογίας που εγκρίθηκε από τη Δούμα και αναμένεται να επικυρωθεί.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να μείνει πρόεδρος διά βίου
ΕΥΡΩΠΗ
Συγκίνηση και... επίδειξη υπερόπλων
Στη συγκινητική πορεία, την αφιερωμένη στην 73η επέτειο από την «Ημέρα της Νίκης», συμμετείχε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κρατώντας τη φωτογραφία του πατέρα του και έχοντας στο πλευρό του...
Συγκίνηση και... επίδειξη υπερόπλων
ΕΥΡΩΠΗ
Μια επίκαιρη επέτειος...
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν και (λόγω της χαμηλής νέφωσης) χωρίς τις συνηθισμένες υπερπτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων, πραγματοποιήθηκε χτες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για...
Μια επίκαιρη επέτειος...
ΕΥΡΩΠΗ
Οι νεοναζί βγήκαν... παγανιά στο Μαϊντάν
Ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε επίθεση «φιλίας» προς τις ΗΠΑ, Ουκρανοί νεοναζί, μέλη της «ταξιαρχίας του Αζόφ», παρέλασαν ανοιχτά στην πλατεία Μαϊντάν ζητώντας από την κυβέρνηση Ποροσένκο την επανέναρξη των...
Οι νεοναζί βγήκαν... παγανιά στο Μαϊντάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας