Το 60% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν πως τα καθιερωμένα κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η πολιτική αποξένωση είναι ιδιαίτερα βαθιά μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ των ανθρώπων που πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, 73% αισθάνονται παραμελημένοι από την παραδοσιακή πολιτική, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός.
Για να καταγράψει τις απόψεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εν λόγω οργανισμός της ΕΕ, που έχει την έδρα του στη Βιένη, ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 35.000 ανθρώπων από τις χώρες της ΕΕ, την υποψήφια για ένταξη Βόρεια Μακεδονία και το πρώην μέλος Βρετανία.
Το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετούν μόνο αυτούς που δεν τα αξίζουν, όπως εγκληματίες ή τρομοκράτες.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη αποδοχή της διαφθοράς.
Μόνο 4% ανέφεραν πως κάποιος αξιωματούχος τους ζήτησε κάποτε χρήματα, χάρες ή άλλα δώρα.
Ωστόσο περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως θεωρούν αποδεκτό να κάνουν τέτοια δώρα ή χάρες για να εξασφαλίσουν μια υπηρεσία που χρειάζονται επειγόντως.
Στη Γαλλία και την Κροατία, περίπου οι μισοί απ' αυτούς που απάντησαν αποδέχθηκαν τη διαφθορά ως επιλογή για να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 60% στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πώς λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία μας θα πρέπει να παρακινήσει τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Μάικλ Ο' Φλάχερτι.
Ο εν λόγω οργανισμός απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να περιλάβουν στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αυτούς που αισθάνονται παραμελημένοι.
Η έρευνα έδειξε πως οι νεότεροι άνθρωποι δεν έχουν τόσο ισχυρά αισθήματα υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ενώ σχεδόν 70% των συνταξιούχων συμφώνησαν πως είναι σημαντικό τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να μπορούν να επικρίνουν ελεύθερα την κυβέρνηση, λιγότεροι από το 60% των έφηβων και των εικοσάρηδων συμμερίσθηκαν αυτή την άποψη.
Σχεδόν οι μισοί από τους νέους βρίσκουν τη δωροδοκία αποδεκτή, σε σύγκριση με λιγότερο από 35% στις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας