Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με μόνιμες περικοπές και απολύσεις απαντούν οι Γερμανοί εργοδότες
© Pramote Polyamate | Dreamstime.com

Με μόνιμες περικοπές και απολύσεις απαντούν οι Γερμανοί εργοδότες

  • A-
  • A+

Σχεδόν μια στις πέντε επιχειρήσεις στη Γερμανία αποφάσισαν είτε να απολύσουν είτε να μην παρατείνουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου τον Απρίλιο, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίως μεταξύ αυτών είναι εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρείες υπηρεσιών, οι μισές εκ των οποίων θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου σε 6.500 επιχειρήσεις από το Ινστιτούτο IfO.

Τα στοιχεία δείχνουν πώς η ισχυρότερη αγορά εργασίας της Ευρώπης έχει ταραχθεί συθέμελα από την κρίση και πώς η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τους εργαζόμενους μέσω της χρηματοδότησης συμβάσεων περιορισμένου χρόνου δεν θα εμποδίσει, πιθανότατα, την αύξηση της ανεργίας.

«Από εδώ και στο εξής η κρίση θα έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών του IfO, Κλάους Βολράμπε.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία είχαν καταθέσει αίτημα ένταξής τους στο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης, με βάση το οποίο η κυβέρνηση πληρώνει τα 2/3 του μισθού, ενώ οι εργαζόμενοι είτε απασχολούνται με περιορισμένο ωράριο είτε κάθονται σπίτι τους. Οι αιτήσεις αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Παρόλα αυτά, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν δεν άφησαν πολλά περιθώρια επιλογής σε πολλούς εργοδότες, οι οποίοι προχωρούν σε μόνιμες περικοπές θέσεων εργασίας. Εκτός από εστιατόρια και ξενοδοχεία, περικοπές ανακοινώθηκαν από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν δερμάτινα προϊόντα και παπούτσια, καθώς και από επιχειρήσεις  που ασχολούνται γενικώς με τα ταξίδια, τον αθλητισμό και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οσο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και έχουν μερίδιο 5% στον τομέα της εργασίας, σχεδόν 4 στις 10 απάντησαν στην έρευνα ότι τον περασμένο μήνα μείωσαν τις θέσεις εργασίας, καθώς η παραγωγή έπεσε κατά 97%.

Η κρίση βρήκε την Γερμανία με την ανεργία μόνο στο 5%, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank προβλέπουν ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει στο 8,5% φέτος, πριν μειωθεί πάλι στο 6% το 2021. Εάν όμως τα περιοριστικά μέτρα επιβληθούν εκ νέου τότε η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 13%. Ήδη τον Απρίλιο οι άνεργοι έφθασαν τα 2,64 εκατομμύρια, ποσοστό 5,8%. 

Ποιές εταιρείες έχουν ζητήσει ή διαπραγματεύονται κρατική βοήθεια

▶ K+S

Η υπερχρεωμένη επιχείρηση λιπασμάτων- η μεγαλύτερη στην Ευρώπη παραγωγής ποτάσιου- μείωσε τα μερίσματα των μετόχων και μπορεί τώρα να ενταχθεί σε κρατικό πρόγραμμα στήριξης. Έχει δηλώσει ότι επιδιώκει δάνεια με την εγγύηση του κράτους από την αναπτυξιακή τράπεζα KfW, αλλά δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει ούτε το ποσό ούτε το εάν έχει ήδη κατατεθεί το αίτημα. 

▶ LUFTHANSA

Ο αεροπορικός κολοσσός διαπραγματεύεται ενίσχυση 9 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει το μέλλον της, μέσω του πακέτου «σταθεροποίησης» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την παραχώρηση μετοχικού κεφαλαίου συν δάνειο, συμφωνία που μπορεί να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα γίνει μέτοχος κατά 25%. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, καθώς δεν συμφωνούν όλοι οι παίκτες στο να παίξει η κυβέρνηση διοικητικό ρόλο στις αερογραμμές.

▶ THYSSENKRUPP

Ο Όμιλος έχει διασφαλίσει από το κράτος βοήθεια 1 δισ. ευρώ μέσω της τράπεζας KfW , σύμφωνα με πληροφορίες, πράγμα που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει μέχρι να εισπραχθεί το αντίτιμο της πώλησης του τμήματος κατασκευής ανελκυστήρων.

▶ PUMA

Η εταιρεία, που πρότεινε τον Απρίλιο την αναστολή καταβολής μερισμάτων λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι διασφάλισε μια νέα πιστωτική γραμμή 900 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW.

▶ ADIDAS

Η εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών, που υποχρεώθηκε στις αρχές του μήνα να αναστείλει την καταβολή μερίσματος ως όρο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής βοήθειας, ανακοίνωσε ότι θα βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης για να αντικαταστήσει αυτό το δάνειο, όπως την έκδοση ομολόγου. Αρχικώς η Adidas συμφώνησε σε δάνειο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με κρατική εγγύηση, λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των καταστημάτων της και της αναβολής και των Ολυμπιακών Αγώνων και των αγώνων του Euro.

▶ TUI

Για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των εργασιών της λόγω της πανδημίας, ο τουριστικός κολοσσός, συμφώνησε σε δάνειο 1,8 δισ. ευρώ από την KfW, προκειμένου να αυξηθεί η πιστωτική συμφωνία που είχε ήδη συνάψει ύψους 1,75 δισ. ευρώ.

▶ DEUTSCHE BAHN [DBN.UL]

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει οικονομική ενίσχυση διεσκατομμυρίων για τους κρατικούς σιδηροδρόμους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου. Με την εταιρεία διαχείρισης να υπόσχεται μαζικές περικοπές δαπανών και σε προσωπικό και σε λειτουργικά κόστη, η κυβέρνηση πρότεινε να αποζημιώσει για τις υπόλοιπες ζημιές με αύξηση κεφαλαίου από 6,9 δισ. έως 8,4 δισ. ευρώ. 

▶ CONDOR

Η γερμανική κυβέρνηση και οι αρχές στο κρατίδιο της Έσσης συμφώνησαν να ενισχύσουν την αεροπορική εταιρεία charter με δάνεια ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Η Condor ανακοίνωσε ότι θα πάρει δάνειο 294 εκατομμυρίων ως βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης και άλλα 256 εκατομμύρια για την αναχρηματοδότηση δανείου που είχε πάρει όταν κατέρρευσε η μητρική εταιρεία Thomas Cook.

ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναβρασμό ο τουριστικός κλάδος στη Γερμανία
Εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις διαδηλώνουν σήμερα στο Βερολίνο διεκδικώντας ειδικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο σε μια εποχή που (και) η τουριστική βιομηχανία της Γερμανίας έχει πληγεί από την...
Σε αναβρασμό ο τουριστικός κλάδος στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη με ευεργετικά οφέλη για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά
Οσο περισσότερο η γερμανική καγκελαρία προσπαθεί να στρέψει την Ευρώπη προς έναν άκρατο μονεταρισμό της λιτότητας, τόσο οι ευρωπαϊκοί λαοί αντιστέκονται, πιέζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η νίκη του...
Νίκη με ευεργετικά οφέλη για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα διδάσκει... ανθρωπιά
«Η γερμανική επιμέλεια είναι σπουδαία, αλλά αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι η γερμανική ευελιξία», είπε με νόημα η καγκελάριος, επισημαίνοντας πως μια ισχυρή οικονομία όπως της Γερμανίας χρειάζεται...
Η Ανγκελα διδάσκει... ανθρωπιά
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών
Η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες. Ο ενεργός πληθυσμός της μειώνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων που οι εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν φτάνει στα ύψη. Νέοι, σκληρά εργαζόμενοι και φορολογούμενοι...
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: Άμεση ανάσχεση του ιού με ανοιχτή οικονομία ζητά η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος εισηγήθηκε στο κόμμα της, πως υπάρχει κίνδυνος έκρηξης της διασποράς ιού αν δεν ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης μιας ανοιχτής οικονομίας.
Γερμανία: Άμεση ανάσχεση του ιού με ανοιχτή οικονομία ζητά η Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρι για τον αγωγό Nord Stream 2 στη σκιά της υπόθεσης Ναβάλνι
Διπλωματικό και οικονομικό γαϊτανάκι γύρω από την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού είναι σε εξέλιξη, με το ενδιαφέρον Μόσχας και Βερολίνου να επικεντρώνεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2,...
Παζάρι για τον αγωγό Nord Stream 2 στη σκιά της υπόθεσης Ναβάλνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας