Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σκληρό σύνορο» με άλλοθι
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκληρό σύνορο» με άλλοθι

  • A-
  • A+
Παρά τον αίσιο απολογισμό τής ώς τώρα πορείας της επιδημίας στην Κύπρο και τη χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού που ισχύει από την αρχή της εβδομάδας, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν δείχνει καμία πρόθεση για επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης και η ήδη πληγείσα εμπιστοσύνη στο νησί φαίνεται να νοσεί πλέον βαριά...

H ύφεση της πανδημίας στην Κύπρο επιφέρει τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ξεπεραστούν δυσκολίες, αλλά τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους με κριτήριο τη συνεχή αξιολόγηση και το ελεγχόμενο περιβάλλον. Ομως τι απ’ όλα όσα συμβαίνουν βρίσκεται έξω από τη σκέψη της κυβέρνησης Αναστασιάδη, χωρίς προετοιμασία και πρόβλεψη, στα όρια της αδιαφορίας;

Παρά την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας στο νησί -και στις δύο πλευρές- δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σταδιακή επαναλειτουργία σημείων διέλευσης κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει την Κύπρο. Οι υπαρκτές δυσκολίες δεν επιβάλλουν σπουδή, αλλά οι ιδιάζουσες ντε φάκτο συνθήκες προϋποθέτουν χωρίς αμφιβολία μεθοδική προετοιμασία, πολιτική συνεννόηση και τεχνοκρατική-επιστημονική υποστήριξη. Για ορισμένους λόγους, που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, καμία από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις δεν συντρέχει.

Κλειστά χαρτιά

Το Προεδρικό κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πάροδο του χρόνου η συνεχής υποβάθμιση του θέματος «σημεία διέλευσης» ως να είναι «σκληρό σύνορο», με υπεκφυγές σε επιμέρους πολιτικές που επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά το Κυπριακό. Πού είναι η πολιτική συνεννόηση, πού η δημιουργία εμπιστοσύνης; Επείγοντα ζητήματα ανθρωπιστικής φύσης και υγείας δεν έχουν εξεταστεί, με εξαίρεση τη μεταφορά κάποιων φαρμάκων. Παρά την εξαγγελία για την κατά στάδια χαλάρωση των περιορισμών, δεν υπάρχει διαβούλευση με τον ΟΗΕ για διευκόλυνση ελεγχόμενων μετακινήσεων Ελληνοκυπρίων από την Καρπασία και Μαρωνιτών από τον Κορμακίτη. Παράλληλα αξιοσημείωτος αριθμός Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Καθώς προετοιμάζεται η επαναλειτουργία των σχολείων, ο ίδιος ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φρόντισε να διαμηνύσει ότι δεν θα δοθεί καμία διευκόλυνση σε παιδιά Τουρκοκυπρίων που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές.

Απλά γεγονότα δείχνουν σημάδια μιας πολιτικής σκοπιμότητας. Αντίθετα, μια υψηλού επιπέδου επικοινωνία ανάμεσα σε Αναστασιάδη - Ακιντζί και η επιστράτευση ειδικών και τεχνοκρατών για αναζήτηση λύσεων πάνω σε υπαρκτά προβλήματα της πανδημίας, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για το Κυπριακό και το μέλλον του νησιού. Τι σπρώχνει όμως στο πιο χαμηλό σημείο από ποτέ τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ελέω κορονοϊού;

Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επανεκκίνηση, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την επαναλειτουργία σημείων διέλευσης. Χρειάστηκε να ερωτηθεί (6/5) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος και η απάντησή του δεν δείχνει καμία σπουδή: «Οταν και εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη διέλευση από τα οδοφράγματα εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το «όταν και εφόσον» στρέφεται προς την εθνικιστική «διοίκηση» των Τουρκοκυπρίων, τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, αλλά η Λευκωσία αποσιωπά τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις για δικοινοτική συνεργασία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μ. Ακιντζί, που είναι και ο αναγνωρισμένος συνομιλητής του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Σε βαθμό που θα μπορούσε ένας ανεξάρτητος παρατηρητής να υποψιαστεί ότι η Λευκωσία βολεύεται να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του Μ. Ακιντζί, επικαλούμενη τη στάση της εθνικιστικής τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Το ζήτημα δεν φαίνεται ασύνδετο με όσα προηγήθηκαν και ειδικότερα με τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να κλείσει πρώτη τέσσερα σημεία διέλευσης (29/2), δίνοντας το πρόσχημα, μόλις εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στις ελεύθερες περιοχές, για ανάλογη μεθόδευση από την εθνικιστική διοίκηση Τατάρ.

Αιχμάλωτοι στον φόβο

Για να εξακριβώσει κανείς τις πραγματικές προθέσεις τού τι συμβαίνει στην Κύπρο, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τις τάσεις στην κοινή γνώμη σε συνάρτηση με τον βαθμό ενημέρωσής της και την παραπληροφόρηση που λαμβάνει. Εν μέσω πανδημίας και με άλλοθι τον κορονοϊό, γνωστοί για τις διχοτομικές απόψεις τους βρήκαν πρόσφορο έδαφος, εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα φοβίας για τους κινδύνους εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο κορονοϊός μετατράπηκε σε όχημα και η μη επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης εργαλείο πολιτικής, κάτι που απηχεί την άποψη ακόμα και μελών του υπουργικού συμβουλίου οι οποίοι εισηγούνται «καμία χαλάρωση», ανάμεσά τους οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, με επίγνωση των επιπτώσεων στο Κυπριακό.

Σε ένα τέτοιο διαστρεβλωμένο πολιτικά κλίμα σιγά σιγά εντείνεται η προπαγάνδα για να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα για οριστικό κλείσιμο των σημείων διέλευσης, με βλέμμα στην μετα-κορονοϊό εποχή. Με ορόσημο τον Νοέμβριο, η σκοπιμότητα επιβάλλει να μην ξαναλειτουργήσουν σημεία διέλευσης και να αφεθεί ο Μ. Ακιντζί να δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι στους εθνικιστές.

Μπορεί να αλλάξει η ρότα; Δύσκολα! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί προσωρινό το κλείσιμο των σημείων διέλευσης, αλλά δεν παρεμβαίνει. Κι όμως αυτή έχει αποφασιστικό λόγο, αφού το νομικό καθεστώς τους διέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Ομως το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου είναι ιδιαίτερα απωθητικό στις Βρυξέλλες, για να ελκύσει μια ολόκληρη γραφειοκρατία απορροφημένη από την πανδημία. Σε πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά μήπως γίνουν χειρότερα τα πράγματα στην Κύπρο.

Οι «αιρετικοί» της εποχής

Την πιο «αιρετική» θέση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και την επίδρασή του στην Κύπρο εξέφρασε δημόσια σε διαδικτυακή συζήτηση και σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κεντροδεξιός πολιτικός μιλά ανοιχτά για την προτεραιότητα που έχει η επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να αισθάνεται δεσμευμένος από την κομματική ή την κυβερνητική γραμμή.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το παράδειγμα της πανδημίας τώρα -και πολλά άλλα πριν- δείχνει ότι δεν χωρούν σύνορα στην Κύπρο που να τη χωρίζουν στα δύο. Εγώ λέω να το δούμε ως καλή ευκαιρία. Μάλιστα εισηγήθηκα ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει τον Ακιντζί σε μια άτυπη διεξοδική συζήτηση για όσα εκκρεμούν στο Κυπριακό. Να καλύψουν κάποιο δρόμο, να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε όταν αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είμαστε πιο κοντά στην κατάληξη σε λύση παρά από το σημείο που είμαστε σήμερα…».

Η θέση Κασουλίδη είναι αξιοσημείωτη, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι η γραμμή Αναστασιάδη στο Κυπριακό αποξενώνει ολοένα και περισσότερο από το κυβερνητικό κόμμα ΔΗΣΥ ένα τμήμα της κοινής γνώμης που σκέφτεται με μετριοπάθεια – η «κληριδική σχολή».

Σε άλλες εποχές -ακόμα και πιο δύσκολες- η πανδημία θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία οι ηγεσίες να ξαναβρούν τα βήματά τους για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, ενισχυμένες με τη δικοινοτική συνεργασία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η θετική συγκυρία, έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Για παράδειγμα ο δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, στέλεχος της επιστημονικής ομάδας στην Κύπρο, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» χαρακτήρισε θετική και φυσιολογική εξέλιξη τα «μηδενικά κρούσματα» και στις δύο πλευρές του νησιού, σημειώνοντας την ανάγκη ανάλυσης στοιχείων και την προσοχή στις εισόδους από τα αεροδρόμια.

Ευρηματικές ηγεσίες θα έφερναν μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιστήμονες για ανάλυση και συνεχή αξιολόγηση δεδομένων. Δεν θα χρειαζόταν δημόσια έκκληση του ΟΗΕ για «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για χαλάρωση των περιορισμών στα σημεία διέλευσης» (7/5/2020), που μπήκε στο συρτάρι ως μη γενόμενη.

ΕΥΡΩΠΗ
Ν. Αναστασιάδης: Δε δέχομαι διαπραγμάτευση για το Κυπριακό υπό απειλές
Η τουρκική προκλητικότητα υπονομεύει την σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση των αποδήμων Κυπρίων.
Ν. Αναστασιάδης: Δε δέχομαι διαπραγμάτευση για το Κυπριακό υπό απειλές
ΕΥΡΩΠΗ
Ν. Αναστασιάδης: Δε θέλουμε λύση με στρατιωτικοποίηση της Κύπρου
Για τις επαφές που είχε με Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν και με την απεσταλμένη των ΗΕ για το Κυπριακό, καθώς και για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ν. Αναστασιάδης: Δε θέλουμε λύση με στρατιωτικοποίηση της Κύπρου
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο
«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας» δήλωσε ο Εμ. Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη στο Παρίσι.
Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο από τη λίστα με «μπαταχτσήδες» πολιτικούς
Σημαντικές αναταράξεις προκαλεί στην Κύπρο η δημοσιοποίηση της λίστας μη εξυπηρετούμενων δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο από τη λίστα με «μπαταχτσήδες» πολιτικούς
ΕΥΡΩΠΗ
Αναστασιάδης: Το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα
Δραματικά λόγια χρησιμοποίησε ο Κύπριος πρόεδρος για να περιγράψει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εμπλοκής της χώρας του σε στρατιωτική αντιπαράθεση.
Αναστασιάδης: Το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξετάζει η Κύπρος
Εάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε...
Βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξετάζει η Κύπρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας