• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.7°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.4°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.0°C
  6 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 10.3°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  5 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.4°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 19.6°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.5°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  3 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.0°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.5°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  90%

Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο (Φωτογραφία Αρχείου)

AP Photo/Winfried Rothermel

Γερμανία: «Εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE του 2015

 • A-
 • A+

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας διέταξε την Κεντρική τράπεζα της χώρας (Bundesbank) να σταματήσει, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδείξει ότι αυτές οι αγορές είναι απαραίτητες. Συμπλήρωσε δε ότι η Bundesbank θα πρέπει να πουλήσει όσα ομόλογα έχει ήδη αγοράσει, με βάση «μια πιθανώς μακροπρόθεσμη στρατηγική σε συντονισμό» με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Με ψήφους 7 προς 1 οι δικαστές υποστηρίζουν ότι το QE της ΕΚΤ δεν στηρίζεται από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και οι Γερμανικές αρχές δεν κινήθηκαν συνταγματικά, αφού δεν αμφισβήτησαν το πρόγραμμα ύψους 2,7 τρισ. ευρώ. Εν ολίγοις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δεν θεωρεί ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες οικονομικής ενίσχυσης των κυβερνήσεων, αλλά η γερμανική κυβέρνηση και η Βουλή θα έπρεπε να είχαν ζητήσει αιτιολόγηση από την ΕΚΤ.

Παρότι το Δικαστήριο σημειώνει ότι η απόφαση δεν αφορά το τρέχον πρόγραμμα των 750 δισ. που αποφάσισε η ΕΚΤ για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη θα περιπλέξει την κατάσταση για την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θεωρείται πιθανό να υπάρξουν νομικές επιπλοκές. 

Όπως επισημαίνει η SZ, η σημερινή εξέλιξη «έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την δυνατότητα της ΕΚΤ να δράσει, διότι στην Bundesbank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ με μερίδιο 26%, αναλογεί ένα σοβαρό μέρος του όγκου των αγορών κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν εν τω μεταξύ φθάσει στα 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ».

Η απόφαση, εκτιμά η εφημερίδα, θα μπορούσε να επηρεάσει και τα νεότερα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται μεγάλες αγορές, όγκου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2020, παρά το γεγονός ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν αποτέλεσε αντικείμενο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι Βρυξέλλες επέμειναν στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην υπεροχή του δικαίου της ΕΕ μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να ζητηθούν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογήσει η ΕΚΤ τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερικ Μάμερ «παρά την ανάλυση των λεπτομερειών της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, επιβεβαιώνουμε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλα τα εθνικά δικαστήρια».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί

Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ζητά από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους (QE), μπορεί να υπονομεύσει την απάντηση της ευρωζώνης στην πανδημία, προειδοποιεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντζιο. Αν και οι δικαστές δεν αναφέρονται στο πρόσφατο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ (PEPP), ο Κονστάντζιο εκτιμά ότι μπορεί η απόφαση τους να οδηγήσει και άλλες ενστάσεις στα Γερμανικά δικαστήρια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου, ενώ πιέσεις δέχθηκαν τα κρατικά ομόλογα Γερμανίας και Ιταλίας. 

 • Η συμμετοχή της Γερμανίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του QE, καθώς η Bundesbank είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής κρατικών ομολόγων.

 • Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αρχικώς ξεκίνησε στις αρχές του 2015 και έτρεξε μέχρι το τέλος του 2018 για να ξεκινήσει πάλι πέρσι, τους τελευταίους μήνες της διοίκησης του Μάριο Ντράγκι, μια απόφαση αμφιλεγόμενη που δίχασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαν διατεθεί συνολικά με βάση το QE, 2,7 τρις. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 300 δισ. ευρώ φέτος για να αντιμετωπιστεί η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Επικίνδυνη «σύγκρουση» με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το 2017 κάποιοι από τους δικαστές στην Καρλσρούη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε σχέση με το κατά πόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούσε πράγματι παραβίαση της εντολής της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που ανέλαβε στη συνέχεια την υπόθεση αποφάσισε το 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργούσε εντός του πλαισίου της εντολής της.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην σημερινή του απόφαση, ωστόσο, αναφέρει ότι «απλώς δεν μπορεί πλέον να κατανοήσει» την απόφαση του 2018 και την κηρύσσει έτσι αυθαίρετη και μη δεσμευτική.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Συνταγματικό Δικαστήριο αποκλίνει από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενέχει τον κίνδυνο σύγκρουσης σχετικά με τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung, προλειαίνοντας το έδαφος και για άλλες τις αμφησβητήσεις των αποφάσεων του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στα χέρια Γερμανών δικαστών η τύχη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη θα ανακοινώσει εάν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, είναι νόμιμο σύμφωνα με τη Γερμανική νομοθεσία.
Στα χέρια Γερμανών δικαστών η τύχη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
ΕΥΡΩΠΗ
Εισαγγελική έρευνα στη Γερμανία εις βάρος Τούρκου πράκτορα της ΜΙΤ
Υπόθεση κατασκοπίας εις βάρος οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, από Τούρκο μυστικό πράκτορα ερευνά το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στη Γερμανία.
Εισαγγελική έρευνα στη Γερμανία εις βάρος Τούρκου πράκτορα της ΜΙΤ
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: «Εκστρατεία» εμβολιασμών όπου γης, λόγω περιορισμένης προσέλευσης
Ανήσυχες οι υγειονομικές αρχές επιστρατεύουν κινητές μονάδες υγείας, οι οποίες θα πηγαίνουν όλη αυτήν την εβδομάδα όπου συγκεντρώνεται κόσμος, προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ακόμη και...
Γερμανία: «Εκστρατεία» εμβολιασμών όπου γης, λόγω περιορισμένης προσέλευσης
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηρόμετρα μέτρα κατά των συνειδητά ανεμβολίαστων προωθεί η Μέρκελ
Το σχέδιο που θα υποβάλλει σήμερα η καγκελαρία στη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προβλέπει ότι δε θα έχουν δικαίωμα για δωρεάν τεστ και δε θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους.
Αυστηρόμετρα μέτρα κατά των συνειδητά ανεμβολίαστων προωθεί η Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ: Καλεί σε εμβολιασμό, απορρίπτει προς το παρόν την υποχρεωτικότητα
Βασικός στόχος παραμένει, όπως υπογράμμισε η Καγκελάριος, η αποτροπή υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.
Μέρκελ: Καλεί σε εμβολιασμό, απορρίπτει προς το παρόν την υποχρεωτικότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Ινστιτούτο Κοχ: Ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει από την παραλλαγή «Δέλτα»
«Γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρές επιπλοκές της παραλλαγής "Δέλτα"», τόνισε ο επικεφαλής Λ. Βίλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ινστιτούτο Κοχ: Ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει από την παραλλαγή «Δέλτα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας