Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς θα μπορούσαν να είναι τα ταξίδια στον κόσμο μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον Covid-19
AP Photo/Lynne Sladky, File

Πώς θα μπορούσαν να είναι τα ταξίδια στον κόσμο μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον Covid-19

  • A-
  • A+

Ξαπλώστρες χωρισμένες με πλεξιγκλάς, τεστ αίματος και αντισηπτικά πριν από κάθε πτήση. Μπορεί να ακούγονται κάπως τραβηγμένα, αλλά πρόκειται για σχέδια που κάνουν κάποιοι στη βιομηχανία των ταξιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης στους ταξιδιώτες στην εποχή του Covid-19.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα ξεκινήσουν οι διεθνείς πτήσεις κι ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει.

Η Αργεντινή για παράδειγμα έχει ήδη παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων έως τον Σεπτέμβριο, ενώ Βρετανός υπουργός δηλώνει πως δεν θα έκλεινε άμεσα τις καλοκαιρινές του διακοπές. Συστάσεις για διακοπές εντός των συνόρων έχει κάνει και η Γερμανία.

Ιδού μια ιδέα του πώς θα μπορούσαν να είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό, όταν θα επιτραπούν και πάλι κι ενώ ακόμα δεν θα υπάρχει κάποιο εμβόλιο.

Τα αεροδρόμια

AP Photo/Eugene Hoshiko

Πολλά αεροδρόμια, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, έχουν ήδη εισάγει μέτρα όπως η τήρηση απόστασης ενός και δύο μέτρων, τα αντισηπτικά χεριών και οι προσπάθειες για πιο ομοιόμορφη κατανομή των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς.

Στις ΗΠΑ η υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών καλεί τους επιβάτες να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα σε συμφωνία με τις επίσημες οδηγίες πριν και μετά τον έλεγχο ασφαλείας.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ γίνονται κάνουν απολύμανση στους επιβάτες για 40 δευτερόλεπρα με τη χρήση σπρέι που μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια και ιούς στο δέρμα και στα ρούχα

Στο ίδιο αεροδρόμιο δοκιμάζουν επίσης τη χρήση ρομπότ που σκοτώνουν μικρόβια με υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα αεροδρόμια με stand για ηλεκτρονικό check-in  ενθαρρύνουν τους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν όσο περισσότερο γίνεται για να αποφεύγουν τις επαφές, ενώ στα περισσότερα θα υπάρχουν αφίσες και πίνακες με οδηγίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο έλεγχος στα αεροδρόμια αναμένεται να είναι πιο χρονοβόρος καθώς θα είναι πιο αυστηρός, σύμφωνα με τον James Thornton, επικεφαλής του ταξιδιωτικού ομίλου Intrepid.  Ο ίδιος θεωρεί πιθανό «να δούμε την εισαγωγή ενός διαβατηρίου ανοσίας».

Αρκετά αεροδρόμια εδώ και μήνες έχουν εισάγει τη μέθοδο της θερμομέτρησης, που όμως διχάζει τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά της καθώς κάποιοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί αλλά μεταδότες του ιού.

Κάποιοι το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, όπως η αεροπορική Emirates που προσφέρει στους επιβάτες τα γρήγορα τεστ αίματος για Covid-19 πριν από την επιβίβασή τους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. 

Αλλά και στο αεροδρόμιο της Βιέννης θα υπάρχει από αύριο, η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ επί τόπου, ώστε οι επιβάτες που εισέρχονται στην Αυστρία να αποφεύγουν την καραντίνα των 14 ημερών.

Οι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο υποχρεούνται να έχουν ένα πιστοποιητικό υγείας, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ, που δεν πρέπει να είναι προγενέστερο των τεσσάρων ημερών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση εισέρχονται σε καραντίνα.

Στο αεροπλάνο

Η χρήση μάσκας μέσα στο αεροπλάνο θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη, τόσο για αεροσυνοδούς όσο και για τους επιβάτες.

Η Korean Air μάλιστα θα υποχρεώνει τους αεροσυνοδούς να φορούν πλήρη ατομικό εξοπλισμό προστασίας, στολή, γάντια και προστασία για τα μάτια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα καθίσματα, αν θα υπάρχουν άδεια καθίσματα και αν θα γίνουν αναπροσαρμογές μέσα στα αεροσκάφη είτε στη διάταξη των θέσεων είτε με την τοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων.

«Το να χάνεις το 1/3 των θέσεων σημαίνει πως είτε οι αεροπορικές θα πετούν με απώλειες είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές ημέρες που ένα ταξίδι από Παρίσι προς Νίκαια κόστιζε πάνω από 1.000 ευρώ σε σημερινή αξία χρημάτων», δηλώνει στο BBC πιλότος του ομίλου Tui.

Στον προορισμό

AP Photo/Lynne Sladky, File

Στην Ιταλία κάνουν σκέψεις για τοποθέτηση ψηλών πλεξιγκλάς ανάμεσα στις ξαπλώστρες, λέει ο Ulf Sonntag  του Ινστιτούτου Για Έρευνα στον Τουρισμό στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο ίδιος επισημαίνει πως κάποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί εξετάζουν διάφορους τρόπους για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Μεταξύ άλλων υπάρχει η σκέψη για ένα κλειστό δωμάτιο ανάμεσα σε δύο που θα λειτουργούν.

Το ρεπορτάζ επικαλείται και τον καθηγητή Ιατρικής Νικόλαο Σύψα, που έχει αναφέρει ότι ενέχουν κίνδυνο οι μπουφέδες, οι πισίνες, τα μπαρ και οι παραλίες. 

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για «τουριστικούς διαδρόμους» ώστε να συνδέουν περιοχές και κράτη - μέλη που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Η Κροατία για παράδειγμα ήδη συζητά μια τέτοια προοπρική σε την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Ο κ. Sonntag εκτιμά πως ίσως αλλάξουν και οι συνήθειες του κόσμου. «Τα εγχώρια ταξίδια ίσως κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν χρειάζεται πάντα να ταξιδεύεις τόσο μακριά» λέει.

Μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 60% των ερωτηθέντων θα μπορούσαν να περιμένουν δύο μήνες προτού κλείσουν πτήση μετά τον περιορισμό του κορονοϊού, ενώ το 40% δηλώνει πως θα περίμενε για τουλάχιστον έξι μήνες.

ΕΥΡΩΠΗ
Συντονισμένα μηνύματα Γερμανών υπουργών για τα ταξίδια στο εξωτερικό
Συνεχής είναι η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να αποτρέψει τους πολίτες της χώρας, από το να ταξιδέψουν εκτός Γερμανίας το φετινό καλοκαίρι.
Συντονισμένα μηνύματα Γερμανών υπουργών για τα ταξίδια στο εξωτερικό
ΕΥΡΩΠΗ
Υποχρεωτικό το PCR τεστ για όλους όσους επισκέπτονται αεροπορικώς στη Γαλλία
Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα, καθώς και όσοι μετακινούνται με χερσαία μέσα, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Υποχρεωτικό το PCR τεστ για όλους όσους επισκέπτονται αεροπορικώς στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Έλεγχο της πανδημίας στα τέλη του 2021 βλέπουν οι ειδικοί στη Γερμανία
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ δήλωσε ότι η Γερμανία θα θέσει υπό έλεγχο την Covid-19 έως το τέλος του 2021. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων ενδέχεται να αποτελέσει πρόκληση.
Έλεγχο της πανδημίας στα τέλη του 2021 βλέπουν οι ειδικοί στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
16 κρούσματα σε πτήση από Ζάκυνθο για Κάρντιφ, σχεδόν 200 σε καραντίνα
Η πτήση της Tui έγινε την περασμένη Τρίτη 25 Αυγούστου και μέχρι τώρα έχουν ήδη διαγνωστεί με τον ιό 16 άτομα. Καταγγελίες από επιβάτη για μη τήρηση μέτρων κατά τη διάρκεια της πτήσης.
16 κρούσματα σε πτήση από Ζάκυνθο για Κάρντιφ, σχεδόν 200 σε καραντίνα
ΕΥΡΩΠΗ
«Αερογέφυρες» με ασφαλείς χώρες θα ανακοινώσει ο Τζόνσον
Συμφωνίες για «αερογέφυρες» με χώρες που έχουν χαμηλό ρυθμό μολύνσεων από Covid-19, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινώσει στις 29 Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Αερογέφυρες» με ασφαλείς χώρες θα ανακοινώσει ο Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηρά lockdown για πρώτη φορά σε πόλεις της Νορβηγίας
Από το μεσημέρι του Σαββάτου, το Όσλο και εννέα γειτονικοί του δήμοι μπαίνουν σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, υπό τον φόβο της βρετανικής παραλλαγής.
Αυστηρά lockdown για πρώτη φορά σε πόλεις της Νορβηγίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας