Παρά τις έντονες συζητήσεις και τις τοποθετήσεις πρωθυπουργών χωρών-μελών, παρά τις εκτιμήσεις ότι η πανδημία μπορεί να κοστίσει μέχρι και 10% ύφεση στην Ε.Ε., στην τηλεδιάσκεψη των 27 την Πέμπτη δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις.
Αυτό δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες που συμμετείχαν σε προπαρασκευαστική συζήτηση τη Δευτέρα σε επίπεδο πρεσβευτών των 27 χωρών στην Ε.Ε. Στη συζήτηση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θέλει να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις εγγυήσεις προς την Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2022, ώστε να αυξηθεί αντίστοιχα ο κοινοτικός προϋπολογισμός και να χρηματοδοτηθεί το νέο ταμείο.
Η πρόταση φαίνεται ότι γίνεται υπό όρους δεκτή από τους σκληροπυρηνικούς της Ενωσης -Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία- προκειμένου να αποκλειστεί κάθε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους (κορονο-ομόλογα).
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στη Γερουσία, επανέλαβε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για τη χρηματοδότησή της», ενώ ανέφερε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν, όπως και εκείνες της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, θα μπορούσαν να στηριχτούν από την Ιταλία.
Για τη σύνοδο της Πέμπτης είχε τηλεδιάσκεψη χθες και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
