Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και η Κύπρος στη μάχη με τον κορονοϊό

Το Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κύπρου, σηκώνει το κύριο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 στο νησί

AP Photo/Petros Karadjias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και η Κύπρος στη μάχη με τον κορονοϊό

  • A-
  • A+
Αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στο νησί σε σύγκριση με τον πληθυσμό ● Ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για την αναχαίτιση της πανδημίας ● Καταστροφικές οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στις κατασκευές.

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται η Κύπρος στη μάχη με τον κοινό αόρατο εχθρό σε όλη την Ευρώπη, τον κορονοϊό. Η περίοδος μέχρι τέλη Μαρτίου –τρεις εβδομάδες μετά τα πρώτα κρούσματα– είναι η πλέον καθοριστική για να διαπιστωθεί αν εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα ή όχι ο ιός στο νησί. Οι κυπριακές αρχές υιοθέτησαν τη γραμμή «απομόνωση-απόσταση», αλλά επεξεργάζονται και σενάρια πιο αυστηρά, όπως η κήρυξη κατ’ οίκον περιορισμού.

Τα κρούσματα στο νησί έφτασαν (Παρασκευή 20/3) τα 100: τα 67 στις ελεύθερες περιοχές και τα 33 στα κατεχόμενα. Κρίνονται ιδιαίτερα αυξημένα σε σύγκριση με τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση με σειρά διαταγμάτων έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα των άλλων μέτρων για τις εσωτερικές μετακινήσεις, κλείνοντας τα σχολεία και παραλύοντας αναγκαστικά όλη την οικονομική δραστηριότητα.

AP Photo/Petros Karadjias

Στην πράξη η Κύπρος βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο, έχοντας διακόψει όλες τις αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό. Αυτές αποδείχθηκαν η «αχίλλειος πτέρνα» του νησιού, ιδίως δε, εκείνες που ήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς έγκαιρα να ληφθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, περιλαμβανομένης της απομόνωσης για 14 ημέρες.

Πίεση στο σύστημα υγείας

Η ελπίδα είναι να συγκρατηθούν τα κρούσματα τώρα, «να σπάσει η αλυσίδα» και να σταθεροποιηθούν εντός Απριλίου. Ομως ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν αποτολμούν μια τέτοια εκτίμηση, καθώς πολλά εξαρτώνται από την ανταπόκριση του συστήματος υγείας και τον ρυθμό εργαστηριακών ελέγχων και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Ο συντονισμός των υπηρεσιών υγείας δεν είναι ακόμα επαρκής. Η πανδημία ως ακραίο σενάριο κινδύνου για την Κύπρο βρήκε τις υπηρεσίες του κράτους απροετοίμαστες και τώρα χρειάζεται να υπερβούν τη ρουτίνα.

Από τις πρώτες δύο εβδομάδες τα κρατικά νοσηλευτήρια λειτουργούν με σημαντικές απώλειες ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Υγείας να εκδώσει διάταγμα για επίταξη ιατρών και νοσοκόμων του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση για δέσμευση ξενοδοχειακών μονάδων για ειδικούς χώρους απομόνωσης επίσης προοιωνίζεται μεγάλη κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα. Πολλά προμηνύουν προετοιμασίες για τα δεκάδες νέα κρούσματα. Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν τη διεύρυνση των μονάδων που διεξάγουν τους εργαστηριακούς ελέγχους, ως έναν κρίσιμο παράγοντα για έγκαιρο εντοπισμό του ιού που κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Οικονομία σε παράλυση

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σαρώσει κάθε είδους ψευδαισθήσεις σε όλη την Ευρώπη, η οποία δέχεται σκληρά πλήγματα. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα προβεί σε μέτρα απευθείας τόνωσης της ρευστότητας των κυβερνήσεων προκαλεί κάποια ανακούφιση. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής και εύθραυστης οικονομίας, η αβεβαιότητα γίνεται ιδιαίτερα έντονη γιατί η κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Οι επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι σωρευτικές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αν η πανδημία συνεχιστεί πέραν των δύο μηνών. Το πλήγμα υπήρξε ήδη ακαριαίο για τον τουρισμό με αλυσιδωτές ακυρώσεις που επεκτείνονται χρονικά σε όλη τη ετήσια σεζόν (Απρίλιος-Οκτώβριος). Σε αναστολή βρίσκεται πλέον και ο κατασκευαστικός τομέας.

Η εξέλιξη αυτή θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση εξανεμίζοντας την ευφορία των προηγούμενων ετών, όταν η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη επέλεξε να διογκώσει τον τομέα των κατασκευών με έναν τεχνητό τρόπο μέσω του επενδυτικού προγράμματος έναντι «χρυσών διαβατηρίων».

Ο τρίτος προσοδοφόρος τομέας σε σοβαρή δοκιμασία είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση με χιλιάδες φοιτητές και οι άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως οι ναυτιλιακές. Κανείς δεν γνωρίζει με τα δεδομένα αυτά με ποιον τρόπο θα καταφέρει η Κύπρος να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και από ποιο σημείο θα επανεκκινήσει. Το πάθημα του κουρέματος το 2013 δεν λειτούργησε στον ζωτικό χρόνο που προηγήθηκε για να εξεταστεί η βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου. Τώρα, ο κορονοϊός θα χτυπήσει αλύπητα.

Ενας εχθρός, μία είδηση…

Ο κορονοϊός άλλαξε ριζικά τις συνήθειες των Κυπρίων, εξαφανίζοντας κυριολεκτικά όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούσαν την επικαιρότητα μέχρι πριν από δύο εβδομάδες. Μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο της πανδημίας, οι άλλες πραγματικές ή παραπλανητικές απειλές εσωτερικής κατανάλωσης έχουν υποχωρήσει.

Κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ούτε για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που απειλούν με δημογραφική αλλοίωση το νησί, ούτε για τον ανταγωνισμό στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή τις άλλες συνήθεις αντιδικίες για το Κυπριακό. Ολα παραχώρησαν τη θέση τους στις συνεχείς ενημερώσεις για τον ιό στο νησί, την Ελλάδα, την Ευρώπη.

Κυβέρνηση, κράτος, Εκκλησία

Με την πάροδο των ημερών, η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να γίνει πιο μεθοδική στην πρωτοφανή έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε, έχοντας επίγνωση ότι οι πολίτες θεωρούν το κράτος το μόνο στήριγμά τους. Η μεγαλύτερη πίεση για την κυβέρνηση πέφτει στους ώμους του υπουργού Υγείας Κώστα Ιωάννου και των υπηρεσιών του.

Ωστόσο, η διαχείριση του ιού θα αποτύχει χωρίς τη συντονισμένη δράση σε άλλους συναρμόδιους τομείς ευθύνης, όπως η κοινωνική πρόνοια, η παιδεία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση χρεώνεται μια ολιγωρία στην αρχή, αλλά κανείς δεν εξετάζει πλέον τα επιμέρους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επιδημία. Πιο ευκρινείς είναι οι αδυναμίες που παρουσιάζει το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου δεν δείχνει ικανός να εφαρμόσει ένα πραγματικό σχέδιο δράσης για να ανταποκριθεί σε ανάγκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η τηλε-εργασία για τις επιχειρήσεις, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το κράτος, οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, όλα βγήκαν στην επιφάνεια, κάτω από την πίεση του κορονοϊού και αποκαλύπτουν τη σοβαρή υστέρηση που ταλανίζει την πάλαι ποτέ ευέλικτη και πρωτοπόρα στην οικονομία Κύπρο.

Ο κορονοϊός έβγαλε στο φως και τις άλλες όψεις της αρνητικής επιρροής της ηγεσίας της Εκκλησίας σε βάρος της πολιτείας. Στην αρχή της κρίσης ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απέφυγε επιμελώς να θέσει σαφή όρια για διασφάλιση της δημόσιας υγείας στις περιπτώσεις μαζικής λατρείας, εκκλησιασμών εν όψει Πάσχα και της θείας κοινωνίας.

Δεν θέλησε να διαταράξει τις προνομιακές σχέσεις του με την Εκκλησία. Στη συνέχεια όμως, παρακολουθώντας τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε στροφή με δημόσιες παροτρύνσεις, κατόπιν συνεννόησης με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Εν τέλει ο Χρυσόστομος πήρε θέση, όταν η κοινή γνώμη είχε ήδη διαμορφώσει άποψη αποστρεφόμενη τις κάθε λογής θρησκοληψίες.

ΕΥΡΩΠΗ
Deutsche Welle: Η Κύπρος αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό και τη θρησκοληψία
Πέραν της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τη βαθιά ριζωμένη θρησκοληψία που συντηρείται από την πολιτική ισχύ και κοινωνική επιρροή της εκκλησίας.
Deutsche Welle: Η Κύπρος αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό και τη θρησκοληψία
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο που εξετάζει η Κύπρος για χαλάρωση των μέτρων 
Σε τέσσερις φάσεις αναμένεται να γίνει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με την έναρξη της πρώτης φάσης να ορίζεται στις 4 Μαΐου.
Το σχέδιο που εξετάζει η Κύπρος για χαλάρωση των μέτρων 
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμα δύο νεκροί του κορονοϊού στην Κύπρο
Τρεις νεκροί και 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 στην Κύπρο. Στα κατεχόμενα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 40.
Ακόμα δύο νεκροί του κορονοϊού στην Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Σε τριήμερη καραντίνα η Βόρεια Μακεδονία – Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη γειτονική χώρα καταγράφεται μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που οδηγεί τις αρχές στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις επόμενες ημέρες.
Σε τριήμερη καραντίνα η Βόρεια Μακεδονία – Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία στη Β. Μακεδονία για την αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Μακεδονία, με επίκεντρο περιοχές της πρωτεύουσας Σκοπίων.
Ανησυχία στη Β. Μακεδονία για την αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Reuters: Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο απολογισμός του πρακτορείου με βάση τις επίσημες πηγές δεδομένων, είναι χειρότερος και από τις βαρύτερες προβλέψεις ορισμένων εκ των συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης 
Reuters: Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας