Στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας έφτασε την Κυριακή το τρίτο γεωτρητικό σκάφος που αγόρασε η Αγκυρα, σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.
Πρόκειται για το σκάφος «Sertao», το οποίο μετονομάστηκε σε «Κανουνί», που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το «Κανουνί» έφτασε στη Μερσίνα έπειτα από ταξίδι 18 ημερών και, λόγω των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό, το 35μελές πλήρωμά του θα τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και θα παραμείνει στο σκάφος.
Μετά τη λήξη της περιόδου καραντίνας, θα αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του σκάφους, το οποίο έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων, σημείωσε στο γραπτό μήνυμά του ο Φατίχ Ντονμέζ.
Το «Κανουνί», όπως και τα άλλα δύο σκάφη-γεωτρύπανα που διαθέτει η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ), τα οποία φέρουν επίσης ονόματα σουλτάνων της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας («Φατίχ» και «Γιαβούζ»), σχεδιάζεται να διενεργήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, το «Κανουνί», που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα άλλα δύο γεωτρητικά σκάφη της Τουρκίας και αγοράστηκε σε δημοπρασία από τη Μεγάλη Βρετανία έναντι μόλις 37,5 εκατ. δολαρίων, χρήζει εκτεταμένων επισκευών και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι να είναι επιχειρησιακά έτοιμο.
Σαφές μήνυμα
Η αγορά και τρίτου σκάφους που μπορεί να εκτελέσει γεωτρητικές εργασίες στη θάλασσα υποδηλώνει τη σαφή πρόθεση της Τουρκίας να επεκτείνει το ερευνητικό της πρόγραμμα για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη Μαύρη θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο και, ήδη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έχει εξαγγείλει την πρόθεση της Αγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει οριοθετηθεί παράνομα από το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη.
