Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινεζική βοήθεια στην Ιταλία

Ενα από τα μέλη της κινεζικής αποστολής ειδικών για τον κορονοϊό στην Ιταλία, ο αντιπρόεδρος του Κινεζικού Ερυθρού Σταυρού Σουν Σουοπένγκ, αποχωρεί από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο

AP Photo/Alessandra Tarantino
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινεζική βοήθεια στην Ιταλία

  • A-
  • A+
Εννέα κορυφαίοι Κινέζοι ειδικοί και δεκάδες τόνοι υγειονομικού υλικού έφτασαν με ειδική πτήση στη Ρώμη για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα. Πώς εξηγείται το υψηλό ποσοστό θνητότητας των Ιταλών.

Ηταν μια κίνηση αλληλεγγύης με ιδιαίτερη σημασία – και κάθε άλλο παρά συμβολική. Εννιά κορυφαίοι Κινέζοι ειδικοί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, «μπαρουτοκαπνισμένοι» στη μεγάλη μάχη που πρώτη έδωσε –κι όπως όλα δείχνουν κέρδισε– η μεγάλη ασιατική χώρα, προσγειώθηκαν χθες με ειδική πτήση στη Ρώμη για να συμβάλουν στον αγώνα των εξουθενωμένων Ιταλών συναδέλφων τους.

Πρόκειται για έξι άντρες και τρεις γυναίκες, εντατικολόγους, παιδίατρους και έναν διαπρεπή καθηγητή καρδιοπνευμονολόγο, που διαχειρίστηκαν την κρίση του ιού στην Κίνα. Εκτός από τους... μασκοφόρους «σωτήρες», το κινεζικό αεροσκάφος μετέφερε ακόμη εξειδικευμένα μηχανήματα για μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και αρκετούς τόνους υγειονομικής βοήθειας – «υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας […] αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό», όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

Είχαν προηγηθεί δυο αντίστοιχες κινεζικές «πτήσεις σωτηρίας» προς το Ιράν, που επίσης πλήττεται σκληρά από την πανδημία, και το γειτονικό του Ιράκ. Παρά το γενικό «λουκέτο» και τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση, η κατάσταση στη γειτονική μας χώρα είναι δραματική, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους χίλιους, και πάνω από 15.000 κρούσματα.

Πληρώνει το γεγονός ότι οι Ιταλοί τα έκαναν... θάλασσα: ενώ η Ρώμη ήταν η πρώτη που διέκοψε τις απευθείας πτήσεις από και προς την Κίνα, αδιαφόρησε για τις πτήσεις transit αλλά και τις ιδιωτικές πτήσεις, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταφερθεί... business class από τη Γουχάν στο Μιλάνο μαζί με τους Ιταλούς μάνατζερ!

Στην Κίνα πέθαναν ώς τώρα από τον Covid-19 3.169 άνθρωποι, με 80.793 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων (το περίφημο πλέον «ίσιωμα της καμπύλης», #flattenthecurve, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο) είναι ταχύτερος του αναμενομένου, κι έτσι οι Κινέζοι μπορούν μετά τον ιό να διαδώσουν και την τεχνογνωσία της καταπολέμησής του...

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είναι πάντως πεπεισμένος ότι τα δραστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνησή του θα επιτύχουν την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας στην Ιταλία. «Αύριο, όχι μόνο θα μας θαυμάζουν, αλλά θα μας αντιμετωπίζουν ως παράδειγμα», είπε, την ώρα που επέκτεινε την καραντίνα σε 60 εκατομμύρια Ιταλούς. Που πλέον δεν μπορούν να μετακινηθούν παρά μόνο για επαγγελματικούς ή ανωτέρας βίας λόγους, ενώ οποιαδήποτε συγκέντρωση έχει απαγορευτεί.

Να σημειωθεί εδώ πως το ποσοστό θνητότητας (ο λόγος του αριθμού νεκρών προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) είναι πολύ υψηλό στην Ιταλία, περίπου 6,6%, έναντι 2% έως 2,5% στην Κίνα.

Ο λόγος είναι πως η Ιταλία είναι μια γερασμένη χώρα, με τον περισσότερο ηλικιωμένο πληθυσμό της Ευρώπης, και έντονη δημογραφική υπογεννητικότητα, με μέση ηλικία τα 46 χρόνια. Σύμφωνα με έναν Ιταλό ειδικό, αν συγκριθούν απευθείας η Κίνα με την Ιταλία ανά ηλικιακή ομάδα, «τα ιταλικά ποσοστά [θνητότητας] είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα από τα ποσοστά των Κινέζων».

Αυτός, προφανώς, είναι και ο λόγος που οι ηρωικοί, κυριολεκτικά, Ιταλοί γιατροί, που συγκλονίζουν με τις απεγνωσμένες εκκλήσεις τους στα κοινωνικά μίντια, έχουν αναγκαστεί εδώ και μέρες να εφαρμόσουν ατύπως «πολεμικά» πρωτόκολλα, δίνοντας προτεραιότητα για τις περιορισμένες κλίνες και τους μηχανικούς αναπνευστήρες των εντατικών στους ασθενείς κάτω των 60, και χωρίς βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό – μια πρακτική που παραπέμπει σε νοσοκομεία εκστρατείας μετά από μάχη, όπου χειρουργούνται πρώτοι όσοι τραυματίες έχουν ελπίδες επιβίωσης...

Στις ΗΠΑ, όπου μετά από μια φάση εξωφρενικής αδιαφορίας ο Τραμπ προχώρησε τελικά σε... επιλεκτική απαγόρευση πτήσεων, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ανησυχητικά και πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση θα ξεφύγει μέσα στις ερχόμενες ημέρες, καθώς η υπερδύναμη δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και παρατηρούνται πολύ μεγάλες ελλείψεις σε υλικά.

Χθες, ο Τραμπ έγραψε ότι «οι έλεγχοι για τον κορονοϊό σύντομα θα διενεργούνται σε πολύ μεγάλη κλίμακα», αλλά φυσικά δεν εξήγησε πώς θα γίνει αυτό χωρίς έτοιμα κιτ διάγνωσης και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να επικρίνει το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDCP), έναν από τους αμερικανικούς οργανισμούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον φονικό ιό, επειδή έχει λέει ένα σύστημα ελέγχου το οποίο θα είναι «πάντα ανεπαρκές και αργό για μια πανδημία μεγάλης κλίμακας»! Με άλλα λόγια φταίνε οι γιατροί, και όχι η κυβέρνηση που κάνει εδώ και μήνες τον... Αμερικάνο.

ΕΥΡΩΠΗ
Σε καραντίνα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, τα πρώτα κρούσματα σε Αυστρία-Κροατία
Ιταλός τουρίστας βρέθηκε θετικός στον ιό στα Κανάρια Νησιά. Εξάπλωση του ιού σε Φλωρεντία και Σικελία στη γειτονική χώρα. Σε καραντίνα επιβάτες πτήσης από το Ιράν στην Τουρκία.
Σε καραντίνα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, τα πρώτα κρούσματα σε Αυστρία-Κροατία
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων
Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 στην Ιταλία έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, οι οποίες για πρώτη φορά εξετάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων στο σύνολο της Ε.Ε. καθώς εκτιμούν ότι τα έως σήμερα...
Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων
ΕΥΡΩΠΗ
«Στήριξη» 7,5 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού πήρε με απάτη η μαφία της Καλαβρίας
Η μαφία της Καλαβρίας, η Ντράγκετα, όπως προέκυψε από δικαστική έρευνα, κατάφερε να λάβει έκτακτη κρατική  οικονομική στήριξη, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού. 
«Στήριξη» 7,5 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού πήρε με απάτη η μαφία της Καλαβρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία
Τοπικά ξεσπάσματα της νόσου Covid-19 μεταξύ εργαζομένων σε εταιρεία courier στη βόρεια Ιταλία και μεταξύ διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων στη Μσόγειο συνέβαλαν στην αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία.
Άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Διακοπές εντός των τειχών για τη συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών
Το 93% των Ιταλών να δηλώνει ότι πήγε ή θα πάει διακοπές εντός εθνικών συνόρων. Επίσης, το 50% των Ιταλών δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από τον τόπο διαμονής του για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Διακοπές εντός των τειχών για τη συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας