Σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και με έντονους διαξιφισμούς ξεκίνησε τη Δευτέρα η εξέταση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων από ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει περίπου 22.000 τροπολογίες για αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο δημιουργίας ενός «καθολικού συστήματος» συντάξεων. Μόνον η ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFΙ) του Μελανσόν κατέθεσε 19.000 τροπολογίες!
Στο μεταξύ, οι Γάλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα. Από την αρχή του Δεκεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε ανάφλεξη, με ογκώδεις κινητοποιήσεις και μακρές απεργίες.
Με αυτές τις συνθήκες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν τα 71 μέλη της ειδικής επιτροπής της Βουλής να ολοκληρώσουν την εξέταση και των 65 άρθρων του νομοσχεδίου. Από την έναρξη των εργασιών της τη Δευτέρα, η ειδική επιτροπή έχει εξετάσει μόνο 360 τροπολογίες και απομένουν 20.000 να συζητηθούν.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, MNL, UNL οργάνωσαν την Πέμπτη εθνική κινητοποίηση με απεργίες και διαδηλώσεις διαπιστώνοντας τη μεγάλη συμμετοχή και την υποστήριξη του πληθυσμού.
«Το κοινωνικό κίνημα αυξάνεται, με πρωτοβουλίες ενότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ημέρες των απεργιών και των διαδηλώσεων την Παρασκευή 24 και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό αποτελεί ένδειξη μαζικής απόρριψης των προτάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση», δηλώνουν οι συνδικαλιστές.
Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι η μεταρρύθμιση είναι άδικη και επικίνδυνη. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαπραγματευθεί και μας κοροϊδεύει. Πρέπει το νομοσχέδιο να αποσυρθεί». Στην εθνική κινητοποίηση της 6ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Συνδικάτο CGT, συμμετείχαν 130.000 στο Παρίσι, 4.500 στη Μασσαλία, 3.500 στην Τουλούζη, 2.700 στο Μπορντό.
Νέα μεγάλη απεργία στις μεταφορές οργανώνεται στις 17 Φεβρουαρίου, την ημέρα που θα εξεταστεί το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προγραμματίσει την τελική υιοθέτηση του νομοσχεδίου πριν από το καλοκαίρι. Στα μέσα του Φεβρουαρίου θα γίνει συλλογική εξέταση των εργασιών και θα κορυφωθεί η ένταση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαδικαστικά τεχνάσματα για να παρατείνουν τις εργασίες.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή του άρθρου 49.3, ενός «υπερόπλου» του Συντάγματος που επιτρέπει τη συντόμευση των συζητήσεων και την υιοθέτηση του κειμένου χωρίς ψηφοφορία.
Ο ελιγμός που χρησιμοποιούν σήμερα τα κόμματα είναι γνωστός ανέκαθεν και επέστρεψε στις αρχές του 2020 με την ομάδα του Μελανσόν, ο οποίος σκοπεύει να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση στην έγκριση της μεταρρύθμισης.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζητάει από τον Μακρόν δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες σχετικά με την επίμαχη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Θα χρειαστούν «100 ημέρες και είναι πολύ πιθανό η ειδική επιτροπή να μην ολοκληρώσει την εξέταση των 65 άρθρων του κοινού νομοσχεδίου και των πέντε του νομοσχεδίου για τα βιολογικά προϊόντα», ανέφερε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Κοινό μέτωπο δημιούργησαν τώρα οι αριστερές ομάδες: Ανυπότακτη Γαλλία, κομμουνιστές, σοσιαλιστές συμφώνησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Ζητούν επίσης να καταθέσουν μια πρόταση στην εκτελεστική εξουσία, για να υποβληθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα.
Θεωρητικά η ψηφοφορία για τον νόμο έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου, Είναι μια αυστηρή προθεσμία, την οποία θα προσπαθήσει να τηρήσει η αντιπολίτευση για να καθυστερήσει την ψήφιση της μεταρρύθμισης.
Το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών-LR θα ψηφίσει άρθρα τα οποία είναι συμβατά με την ιδεολογία του. Ωστόσο η απόφασή του θα εξεταστεί αργότερα σε συνεδρίαση. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις του Εθνικού Συναγερμού, δεν αποκλείει την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. «Θα το διαβάσουμε, θα δούμε το περιεχόμενό του» και «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ως μέλη του Κοινοβουλίου για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου».
Μαύρη εβδομάδα αντιμετώπισε ο Μακρόν, που είχε άσχημα νέα και από αντάρτες στο κόμμα του. Δύο βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα γιατί διαφωνούν με την πολιτική του και γιατί «περιφρονεί τη φωνή του λαού».
Τρεις άλλοι βουλευτές αποχώρησαν τον Ιανουάριο. Με τις αποστασίες η πλειοψηφία της ομάδας LREM μειώνεται σε 300 μέλη. Το 2017 ο Μακρόν είχε μεγάλη πλειοψηφία 314 εδρών (ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289 έδρες) και τώρα η πλειοψηφία της ομάδας συρρικνώνεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας