Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Brexit: Απόψε μεθύσι, αύριο πονοκέφαλος...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Brexit: Απόψε μεθύσι, αύριο πονοκέφαλος...

  • A-
  • A+
Ο Μπόρις Τζόνσον και οι οπαδοί του γιορτάζουν σήμερα τα μεσάνυχτα το διαζύγιο με την Ε.Ε., όμως τα προβλήματα της επόμενης μέρας για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

«Χρειάστηκαν ένα δημοψήφισμα, δύο εθνικές εκλογές, τρεις πρωθυπουργοί και περίπου τέσσερα χρόνια πολιτικής αγωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει στο Brexit», παρατηρεί ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico, «όμως θα βρείτε λίγες απτές αποδείξεις γι’ αυτό, καθώς η Βρετανία οδεύει σήμερα, Παρασκευή, προς την πόρτα της εξόδου». «Εν μέρει», εξηγεί, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά», άμεσα και σε ουσιαστικό επίπεδο, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα σημάνει απόψε η ώρα του Brexit, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

Τυπικά, θα είναι το τέλος 47 χρόνων συμμετοχής των Βρετανών στο φιλόδοξο εγχείρημα της Ε.Ε. και η πρώτη στα χρονικά αποχώρηση κράτους-μέλους. Οι 73 Βρετανοί ευρωβουλευτές θα χάσουν πάραυτα τις έδρες τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν θα συμμετέχουν εφεξής στις ευρωπαϊκές συνόδους. Τιμής ένεκεν, θα κυκλοφορήσουν σήμερα τρία εκατομμύρια κέρματα των 50 πενών, ειδικής κοπής, όπου θα αναγράφεται η σημαδιακή ημερομηνία «31 Ιανουαρίου 2020», συνοδεία της φράσης-ευχή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».

Επί της ουσίας, ωστόσο, με το ξημέρωμα της 1ης Φεβρουαρίου, «όταν το μεθύσι των πανηγυρισμών [των υποστηρικτών του Brexit] θα έχει ξεθυμάνει, η νηφάλια πραγματικότητα θα αφορά μια μακρά μεταβατική περίοδο», σχολιάζει το Politico.

Τυπικά, αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Μέχρι τότε η Βρετανία θα παραμένει μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, θα συνεχίσει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα υπόκειται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Παράλληλα, θα παραμένει σε πλήρη ισχύ το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. που επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται οι μεν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι δε επί βρετανικού εδάφους αντιστοίχως.

Διαπραγματεύσεις

Στο μεσοδιάστημα, θα βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών επί μίας λεπτομερούς συμφωνίας, με αιχμή του δόρατος το εμπόριο, που θα διαμορφώσει τις μελλοντικές τους σχέσεις. Το παζάρι αναμένεται σκληρό και η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των 27 εναπομεινασών χωρών-μελών. Τα χρονικά περιθώρια μέχρι την επόμενη Πρωτοχρονιά φαντάζουν ήδη ασφυκτικά…

Θεωρητικά, υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά 1-2 χρόνια, εφόσον το Λονδίνο αποφασίσει κάτι ανάλογο έως το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί εκ νέου το καταστροφικό σενάριο ενός άτακτου Brexit.

Ωστόσο, με τον νόμο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης, που ενέκρινε προ ημερών το βρετανικό Κοινοβούλιο, κάτι τέτοιο καθίσταται παράνομο. Ορος με τον οποίο ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του για πλήρες και οριστικό διαζύγιο με την Ε.Ε.

Η επικρατούσα στην κυβέρνηση του Λονδίνου λογική είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ελεύθερο από τα ευρωπαϊκά δεσμά, θα μπορεί να εφαρμόσει τη δική του εμπορική πολιτική με τρίτες χώρες, δίνοντας νέα ώθηση στη βρετανική οικονομία. Η χθεσινή πάντως συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναμενόταν να εξελιχθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια πρώτη ανώμαλη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα.

Ψηλά στην ατζέντα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας -πάνω από το Ιράν, τη Λιβύη και το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή- ήταν το φλέγον για την Ουάσινγκτον ζήτημα της Huawei και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να επιτρέψει επενδύσεις του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού στο εθνικό δίκτυο 5G.

Επισήμως, οι πιέσεις της Ουάσινγκτον για αναθεώρηση της εν λόγω συνεργασίας εστιάζονται στον τομέα ασφάλειας. Ομως η συγκυρία της επίσκεψης Πομπέο, παραμονές του Brexit, κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται.

ΕΥΡΩΠΗ
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
Χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά το άτακτο Brexit ως φόβητρο απέναντι στον λαό του, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το στίγμα μιας άτεγκτης στάσης εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 3 Μαρτίου με την Ε.Ε....
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία είπε “Goodbye” στην Ε.Ε.
Τίτλοι τέλους στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια. Αγωνία για το μέλλον της χώρας και της Ένωσης των «27».
Η Βρετανία είπε “Goodbye” στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Πάρτι, συνθήματα και σημαίες στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Brexit
Σε πολλές περιοχές της χώρας χιλιάδες Βρετανοί βρέθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάρτι, συνθήματα και σημαίες στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Χαρμολύπη για την αποχώρηση
Οι καμπάνες δεν ήχησαν χαρμόσυνα. Αντ’ αυτών, οργανώθηκε ένα σόου με λέιζερ και φώτα καθώς την εξωτερική όψη της Ντάουνινγκ Στριτ φώτιζε η προβολή ενός ρολογιού, το οποίο μετρούσε αντίστροφα την ιστορία 47...
Χαρμολύπη για την αποχώρηση
ΕΥΡΩΠΗ
Αποχαιρετισμός με μηνύματα από την Ευρώπη στη Βρετανία
Θέμα ωρών είναι η επισημοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και κορυφαίοι ηγέτες κρατών-μελών στέλνουν το δικό τους «αντίο» προς το Λονδίνο και τον Μπόρις...
Αποχαιρετισμός με μηνύματα από την Ευρώπη στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit
Γράφτηκε και η προτελευταία λέξη για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε τον Νόμο Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα για την...
Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας