Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άρθρο-απειλή του Ερντογάν προς την Ε.Ε. για τη Λιβύη
AP Photo / Burhan Ozbilici

Άρθρο-απειλή του Ερντογάν προς την Ε.Ε. για τη Λιβύη

  • A-
  • A+

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο διπλωματικό πεδίο μία ημέρα πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, με τον Τούρκο πρόεδρο να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» μέσω άρθρου στο politico.eu.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας πύρινο λόγο, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης και προειδοποιεί για την επανεμφάνιση κινδύνων εάν δεν στηριχθεί η κυβέρνηση της Λιβυής.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης, γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο και προσθέτει «οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Παράλληλα, προειδοποιεί πως εάν συνεχιστεί η βίαιη σύγκρουση στη χώρα η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Ο δρόμος για την ειρήνη στη Λιβύη περνά από την Τουρκία

Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος στο άρθρο του αναφέρει:

Η Λιβύη ταλανίζεται από αιματηρό εμφύλιο για σχεδόν μία δεκαετία και όμως, μέχρι τώρα, η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να ανταπεξέλθει στις ευθύνες της και να βάλει τέλος στη βία και να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σήμερα παρατηρούμε τις συνέπειες αυτής της απάθειας.

Η κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκεται υπό επίθεση από τον πολέμαρχο Χαλίφα Χάφταρ εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ένοπλες ομάδες του, οι οποίες προσπαθούν να ολοκληρώσουν την απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν την υποστήριξη αντιδημοκρατικών κυβερνήσεων όπως της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρά τις προσπάθειες για πολιτική λύση, η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει εκείνους που είναι υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου στη Λιβύη.

Στην Ευρώπη το ζήτημα έχει διχάσει και έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα κάνει με τη Λιβύη. Η Γερμανία, που στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντιθέτως, η Γαλλία στέκεται δίπλα στον δολοπλόκο Χάφταρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται γιατί η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί στην λιβυκή διαμάχη, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι πόλεμοι, συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Κατ’ αρχάς η πιθανή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης θα αποτελεί προδοσία στις βασικές της αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν αφήσει τη Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα αποτελέσει λάθος ιστορικών διαστάσεων.

Επιπλέον, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα και απειλές εάν πέσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντ που έχουν υποστεί στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ θα βρουν πρόσφορο έδαφος να επανέλθουν. Ήδη ορισμένες ομάδες που έχουν την ίδια ιδεολογία με αυτές τις οργανώσεις, όπως σαλαφιστικές ομάδες, πολεμούν στο πλευρό του Χάφταρ. Εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, η βία και η αστάθεια θα υπάρξει νέο κύμα παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την Ε.Ε. . Θα μπορέσουν οι ηγέτες της Ευρώπης να διατηρήσουν την φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη μπροστά σε μία ακόμη επίθεση; Ή θα παραιτηθούν των υποχρεώσεών τους, όπως έκαναν στη Συρία, για να παρακολουθήσουν μία ακόμη κρίση από το περιθώριο;


Οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο απλά με παράπονα και εκφράζοντας ανησυχίες. Το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς να αναλάβει κάποιος κάποια ευθύνη.

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι η επιβράβευση εκείνων που γυρνούν την πλάτη τους στη διπλωματία και κοροϊδεύουν τη διεθνή κοινότητα οδηγεί μόνο σε πιο σοβαρά προβλήματα. Και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πάρει το μάθημά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι είναι σημαντικός παράγοντας στη διεθνή αρένα. Η επικείμενη διάσκεψη για την ειρήνη στο Βερολίνο είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. Οι ηγέτες της Ε.Ε., όμως, πρέπει να μιλάνε λιγότερο και να επικεντρωθούν στο να κάνουν σταθερά βήματα.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια.

Η Τουρκία στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ. Στο πλαίσιο των πρόσφατων συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τη λιβυκή κυβέρνηση από τους πραξικοπηματίες. Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να παλέψουν ενάντια στην τρομοκρατία, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και όλες τις σοβαρές απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.

Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι. Και σε αυτή την ιστορική συγκυρία εκείνοι που εργάζονται για την ειρήνη πρέπει να δείξουν θάρρος και να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σταματήσει η βία.

Η Ευρώπη μπορεί να στηρίζεται στην Τουρκία, έναν παλιό φίλο και πιστό σύμμαχο, στο να πετύχει αυτόν τον σκοπό.

 

ΑΦΡΙΚΗ
ΟΗΕ: Μετανάστες στη Λιβύη υποχρεώνονται να πολεμήσουν στον εμφύλιο
Οι αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης αναγκάζουν μετανάστες, ειδικά Σουδανούς, που βρίσκονται σε στρατόπεδα κράτησης να πολεμήσουν, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες...
ΟΗΕ: Μετανάστες στη Λιβύη υποχρεώνονται να πολεμήσουν στον εμφύλιο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι ζήτησε ο Δένδιας – τι απαντά το Βερολίνο
Στην έκκληση του Νίκα Δένδια προς τη Γερμανία να τηρήσει και να επιβάλλει, ως οικοδέσποινα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την ευρωπαϊκή θέση, μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ, απάντησε...
Τι ζήτησε ο Δένδιας – τι απαντά το Βερολίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας