Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Βρετανοί ψηφοφόροι που την Πέμπτη θα συμμετέχουν για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία. Οι νέοι αυτοί δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα του 2016 και η στάση τους ενδέχεται να καθορίσει το αποτέλεσμα.
Τα πιο νεαρά σε ηλικία άτομα εμφανίζονται περισσότεροι θετικοί απέναντι στην Ε.Ε., αλλά και στο Εργατικό κόμμα και η στάση τους στις επικείμενες κάλπες μπορεί να επηρεάσει αισθητά το αποτέλεσμα, παρά το προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον και των Τόρις.
Η πλατφόρμα YouGov αναφέρει σε έρευνά της ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2017 το 66% των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών είχαν ψηφίσει τους Εργατικούς και μόνο το 19% τους Συντηρητικούς.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ψηφοφόρων, τόσο μειώνεται η ψήφος υπέρ των Εργατικών και ενισχύεται αυτή υπέρ των Συντηρητικών.
Τον Μάιο, στην κάλπη που στήθηκε για τις Ευρωεκλογές, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, που έχουν δηλώσει ανοικτά κατά του Brexit, παρουσίασαν άνοδο στις προτιμήσεις των νέων, αλλά, όπως επισημαίνει η πολιτική επιστήμονας Ρόζαλιντ Σόροκς, στις βουλευτικές εκλογές η ψηφοφόροι περιστρέφονται περισσότερο γύρω από το παραδοσιακό δίπολο Εργατικοί-Συντηρητικοί.
Ποια θέματα απασχολούν τους νέους;
Στην έρευνα καταγράφεται ότι το Brexit παραμένει το μεγάλο διακύβευμα για τους μικρότερης ηλικίας ψηφοφόρους, κάποιοι από τους οποίους δεν κατάφεραν να πουν τη γνώμη τους στο δημοψήφισμα του 2016, καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.
«Οι νέοι τάσσονται ιδιαίτερα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ», επισημαίνει η Σόροκς.
Αυτό εξηγεί εν μέρει την τάση τους να ψηφίζουν το Εργατικό Κόμμα που προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και στη συνέχεια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την επιλογή της παραμονής στο μπλοκ.
Το Brexit «είναι ένας σημαντικός παράγοντας, κυρίως στην επιλογή όσων ψηφίζουν πρώτη φορά», επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του φοιτητικού κινήματος For our Future’s Sake (FFS) Τζόνι Λούκας.
Τεράστια κινητοποίηση για τις επικείμενες εκλογές
Η οργάνωση FFS επισημαίνει ότι σε σχέση με το 2017 υπάρχει αύξηση 55% στις εγγραφές νέων ψηφοφόρων, καθώς ήδη υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύριο ψηφοφόροι κάτω των 25 θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης.
«Αυτή η εκπληκτική συρροή» καθιστά τα αποτελέσματα των εκλογών «ακόμη πιο απρόβλεπτα», εκτιμά η Αμάντα Τσέτγουιντ- Κόγουισον, συνιδρύτρια μιας οργάνωσης που έχει στόχο την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.
Το 2017 σχεδόν το 54% των Βρετανών ηλικίας 18-24 ετών είχε ψηφίσει, έναντι του 38% το 2015, σύμφωνα με έρευνα του Ipsos Mori.
Μέχρι στιγμής η κινητοποίηση μεταξύ των γηραιότερων (το 71% των άνω των 65 ετών είχε ψηφίσει το 2017) έδινε τον τόνο στα αποτελέσματα των εκλογών.
Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν είτε στην εκλογική περιφέρεια από την οποία κατάγονται είτε σε εκείνη που σπουδάζουν. Ορισμένοι ενδέχεται να επιλέξουν που θα είναι πιο χρήσιμη η ψήφος τους από στρατηγικής άποψης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας