ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Μοσχονάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συστάσεις προς την Τουρκία απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη, αποφεύγοντας, όμως, να καταδικάσει την ενέργεια της Αγκυρας.

Κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω μνημόνιο «σχετικά με τη μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλάσσιων συνόρων και άλλα θέματα που φέρεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας», ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της νέας Επιτροπής, υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, πάντα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, και πως η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου. «Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» είπε, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου.

Ως προς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα να εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

Η θέση, λοιπόν, της νέας Κομισιόν είναι «διάλογος» και «διαπραγματεύσεις» στις αρχές της καλής γειτονίας και «σεβασμός στη διεθνή νομοθεσία».