Αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στη Μάλτα, με αφορμή τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, το 2017.
Όπως είναι γνωστό, η αναζήτηση των αιτιών της δολοφονίας της δημοσιογράφου -που διεξήγαγε έρευνες για τη διαφθορά στη χώρα- έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη οδηγηθεί σε παραίτηση, υπό τον φόβο περαιτέρω αποκαλύψεων.
Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας (Βαλέτα), ζητώντας την άμεση παραίτηση του Μουσκάτ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση.
Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής την οικογένεια της δημοσιογράφου, κρατούσαν πανό με κεντρικό μήνυμα τη λέξη «Δικαιοσύνη», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «μαφία», «δολοφόνοι» και «η Ντάφνε είχε δίκιο», με την πορεία να καταλήγει έξω από τα δικαστήρια.
Κόντρα στις φωνές που τον καλούν σε άμεση παραίτηση, ο ο Μουσκάτ αποφάσισε να συνεχίσει στον πρωθυπουργικό θώκο για περίπου 1,5 μήνα ακόμα. Όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, θα είναι στην εξουσία μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στον κόμμα των Εργατικών.
«Αυτό χρειάζεται η χώρα, αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Όπως ανακοίνωσε, θα παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματός του στις 12 Ιανουαρίου — και στις επόμενες ημέρες θα παραιτηθεί και από πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, οι βουλευτές του κόμματός του αποφάσισαν να στηρίξουν ομόφωνα τον Μουσκάτ και τις «αποφάσεις που θα πάρει».
Σημειώνεται τέλος, ότι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Μάλτα, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γιόρκεν Φένετς, κατηγορήθηκε την Κυριακή από δικαστήριο της Βαλέτας για συνενοχή στη δολοφονία της δημοσιογράφου.
